Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 17:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2012, 13:01 
Offline

Регистриран на: 12 Апр 2012, 12:15
Мнения: 2
Предстои скоро варене на ракия. Търсейки повече информация относно какво и как се слага в джибрите попаднах на интересна статия:
„Когато започне дестилацията на джибри (б. р. - варене в казана) – на ферментационна маса, в която има оцетна киселина, етиловият спирт и оцетната киселина се свързват до етилацетат, който е естер (както са мазнините). Той директно отива в черния дроб и нарушава изключително сериозно мастния обмен на организма. Това е едно от нещата, които потенцират проблемите при хората с алкохолна цироза. Най-простото решение, което при всеки, дори най-треторазреден производител, се смята за нещо нормално, е да сложи в джибрите някакво количество алкално вещество, примерно сода за хляб (сода бикарбонат). Пропорцията е следната – на 10 кг. джибри, 1 пакетче от 100 гр. сода за хляб, тоест – 0.1%. Свързва се с оцетната киселина и става натриев ацетат или калциев ацетат, който е сол и при дестилацията остава в джибрите, не преминава с парите в алкохола. След което, при дестилацията, остава само етилацетатът, който се е получил в процеса на самата ферментация. Но той е малко и не е в състояние да нанесе значими поражения върху организма. Разбира се, надяваме се, че човекът не пие много”
Това твърди научният сътрудник I ст. Владислав Ташков, д. м..
Цялата статия е тук: http://e-vestnik.bg/8502
Въпросът ми е следният – при 350 л. джибри(от 100 кг сливи), 3.5 кг. сода бикарбонат ли трябва да сложа, не е ли много?Ако смятам на процент, при 0.1 % излиза на 100 кг. джибри е 100 гр. сода, или трябва да е 350 гр. сода в моя случай.
Та колко сода бикарбонат да сложа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2012, 15:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
100гр на 10 кг са си 1%....,а не 0,1%
На 350кг ще са достатъчни 3 пакеччета (300гр)при това не се слагат наведнъж ,а едно след друго като се следи реакцията-ако премерно на второто пакетче не кипи така бурно-няма нужда от повече....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2012, 16:14 
Offline

Регистриран на: 12 Апр 2012, 12:15
Мнения: 2
Изчисленията направих вземайки предвид написаното в статията-"на 10 кг. джибри, 1 пакетче от 100 гр. сода за хляб, тоест – 0.1%." Предполагам се е имало предвид -на 100 кг. джибри, 1 пакетче от 100 гр. сода за хляб, тоест – 0.1%.Явно е допусната печатна грешка.
Благодаря за отговора - така и ще направя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2012, 19:54 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Ракията се различава основно от другите напигки с повечето есттери,плодови,с прибавянето на сода прекратявашобразуването им, а етилацетата го има във всяко алк питие най много в уискито,сода се слага на материали в които алк ферментация е минала вече в оцетно кисела,те яко са вкиснали,нормален материал няма нужда от сода


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 26
ilu6a написа:
100гр на 10 кг са си 1%....,а не 0,1%
На 350кг ще са достатъчни 3 пакеччета (300гр)при това не се слагат наведнъж ,а едно след друго като се следи реакцията-ако премерно на второто пакетче не кипи така бурно-няма нужда от повече....



Здравейте.Предстой ми да варя ракия от праскови,но материала е леко вкиснат(беше много горещо а джибрите ми бяха с малък алкохолен процент).Сложих им малко първак с прибавен спирт и ги запечатах а утре ще варя.Въпросът ми е да разреждам ли содата във вода и дали като прибавям содата трябва да бъркам?Содата мисля че се слага когато джибрите са вече в казана..?Материалът ми е 400кг и смятам да сложа не повече от 4-5 пакетчета...?Поздрави!Благодаря ви предварително. :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 18:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Четох за прасковите ти в другата тема.
Няма нужда да разтваряш содата във вода. Сипваш директно, но по малко и следиш за пяната. Да не прелее. И, да, трябва да разбъркаш. И следиш пак пяната. След добавяне на определено количество, реакцията видимо ще намалее. Тогава спираш да добавяш сода. Да не предозираш, защото... тука има тема и за това. Един колега се оплакваше... :)

А, и да, обикновено се слага директно в казана. Преди да затвориш капака. Макар че, не виждам причина да се сложи и преди това. Но пък и аз не го правя така.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
По принцип сода се слага ако е необходимо, а не за всеки случай.Това че джибрето накиселява не винаги значи че е прокиснало. С праскови не съм се занимавал , но не вярвам да е голяма разликата.Когато сложиш сода бикарбонат веднага около нея посивява.В това можеш и сам да се убедиш.Ако трябва да се премахне част от киселината аз правя така:
Отделям една трета от материала. В останалото количество добавям сода на малки порции, с постоянно бъркане.Содата винаги я разтварям във вода.Вижда се как цвета на джибрето се променя и отива към кестеняв или маслено зелен.Естествено всичко почва да се пеняви, но постепенно реакцията затихва.Когато вложиш поредната порция от содата и не виждаш никакви мехурчета, повече не добавяй.Вече си предозирал.Тогава добавяш едната трета от джиброка( дето го бе отделил предварително) и в казана. Това е.Моето мнение е ,че тази операция трябва да се направи най малко половин час преди варката за да изфирясат всички газове , които се отделят при това" лекуване", иначе такава пяна може да се вдигне в казана, че да я видиш и на изхода на охладителя.
По принцип обаче ,ако джибрето няма дефекти, содата може така да навреди, че да засмърди на амоняк(пикоч,извинявам се ама за по- разбираемо) :) .
От както обаче се убедих ,че добрия материал е майка на добрата ракия не съм ползвал сода.Отдавна наблягам на" добрите практики". Никакъв гнилоч, никакво прегряване на джибрето докато ферментира- повече от 26 градуса. Културни дрожди в повече от случаите.Не сулфатирам , ако е за ракия.Правя стартер с културни дрожди, което е елементарно.При него обаче винаги сулфатирам.Когато се развие добре го пльосвам в основния материал без да бъркам.Това обикновено става по късни доби(22-24 часа).На другия ден сабахлям вече се вижда , че стртера е захапал основния материал.Тогава разбърквам яко и...и трябва постоянно да се наглежда и ако има нужда от някаква намеса - действаш.Ако се издъни нещо питаш във форума, и все ще се намери някой, който честно да си признае, че и той го е ял такъв и да ти каже как се е отървал.Успех!

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Както се каза "ял съм го",извода е по-внимателно със содата.При вкарване на сода може повече да се обърка отколкото да се оправи. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2014, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Учените са изчислили: 0.1% от материала,
т.е. на 100 кг. джибри- 100г. сода бикарбонат.
Слагайте я предния ден да изфиряса пяната,
че преди десетина дни един колега форумец го яде с мътна ракия
от сода сложена точно преди затваряне на капака.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2014, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
5_kila написа:
Учените са изчислили: 0.1% от материала,
т.е. на 100 кг. джибри- 100г. сода бикарбонат.
Слагайте я предния ден да изфиряса пяната,
че преди десетина дни един колега форумец го яде с мътна ракия
от сода сложена точно преди затваряне на капака.

На другия ден материала може да е вкиснал пак.
Сода се слага в материал и се разбърква, нейното действие преминава за 10-15 минути.
На казана се оставя поне една педя място до върха за да няма изненади.
Във форума има химици и физици те могат да пояснят колко време е действието на
содата Бикарбонат.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2014, 16:36 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Хора, разваляте ракията с тази сода. Ако неутрализирате киселините в пращината, преустановявате естерификацията при варенето и дестилатът става "кух" или "плосък".

Вместо да правите беля, пък после да я лекувате със сода, спазвайте елементарните принципи и киселинността ще е колкото си трябва.

Ако се налага да ремонтирате със сода вкисната пращина, ако изобщо става за нещо, най-добре я сварете и заедно с първака и патоките я сипете в следващия казан - преварката с добра пращина лекува най-добре.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2014, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
SiteAdmin написа:
Хора, разваляте ракията с тази сода. Ако неутрализирате киселините в пращината, преустановявате естерификацията при варенето и дестилатът става "кух" или "плосък".

Да де, ясно, и на мен ми предстои да варя ракия и четох доста мнения, че ако вече е слагана серниста киселина преди ферментацията(както в моя случай)-
то содата е задължителна, премахвала опасността от мирис на :furz: ,
мисля на 200л. казан да сложа 3 пакетчета, малко ли е, много ли е не знаю. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2014, 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 95
Местожителство: Варна
Зависи от пакетчето. Има по 80 гр има и по 200 гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2014, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
По 80 грама, мисля, че със 200 грама на 200литра няма как да сбъркам, идеята ми е да неутрализирам сернистата киселина, добавена в началото за виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2014, 14:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Сернистата киселина е толкова литливо съединение, че след 3 часа на да ли остава нещо от нея. Миналата година обработих гроздето веднага след смилането с 25 гр КМБС разтворен в 150 гр вода на 200 литров бидон. След 3 часа посях дрождите. Не съм слагал сода преди варенето и нямах никакви странични не желани миризми в ракията. Ако материала е бил с необходимата захарност и ферментацията е протекла както трябва, би трябвало да няма нужда от сода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo, mavar и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима