Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 17 Фев 2018, 23:46 Дата и час: 17 Фев 2018, 23:46

Часова зона: Европа/София





 [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2014, 14:53 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6791
Местожителство: София
Жоро написа:
Ако материала е бил с необходимата захарност и ферментацията е протекла както трябва, би трябвало да няма нужда от сода.

:2thumbs:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2016, 04:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юни 2016, 13:46
Мнения: 5
Добре де, сега и аз да потърся съвет:
Залагам за втори път материал от ечемик. Първият миналата година си стана перфектен, но тази година вкисна и стои на 10% захарност. В този случай слагам сода и на следващия ден го варя или слагам сода и чакам захарността да дойде на нула?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2016, 05:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1178
Първо изхвърляш материала щом е вкиснал, и после слагаш сода в бидона. Само, че сода за дъски. Напълваш бидона да постои така с разтвора и после идеално измиване, за да не заразиш новия материал.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2016, 10:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юни 2016, 13:46
Мнения: 5
Заедно и бидона ще изхвърля. По-добре нов да си купя отколкото пак да се прекарам. 200литра втори път не ми се губят.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2017, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2015, 13:44
Мнения: 38
На скоро ходих до една ЛАБОРАТОРИЯ за да направя изследване на малко маетириал. Оказаз се че там хората са доста наясно с вино и ракия производството. От това което говорих с тях и с други хора. И да няма нужда по-добре сложете 100 грама сода на 100 кг материал, понеже в домашни условия няма как да се избяга от етилацетат дори в малки количесва. Ето и една статия по темата. http://e-vestnik.bg/8502


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2017, 09:57 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1412
Местожителство: Дупница
Тези съвети са много под нивото на форума! :buch:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2017, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 63
Местожителство: София
Въпросните етилацетат и метилацетат са си доста вредни за черния дроб, НО ако казанът ти е направен от мед, медта има каталитични свойства и разгражда въпросните естери на ацетон и метилов или етилов алкохол. Дори АКО казана да ти е от неръждавейка то охладителната част трябва да е със солидно количество мед именно с цел каталитично разграждане на въпросните естери. Някой колеги препоръчват в дефлегматора да се поставя медна гъба, или парченца многожилен меден проводник. Важното е медта да има по-голяма площ.
Моето мнение е че прекалено големите количества сода могат да прецакат вкуса и мириса на материала. Всяко нещо с мярка.

Образуването на оцетни киселини е пряко свързано с температурния режим на материала, колкото по-хладно толкова по-бавно става ферментирането, но се намалява шансът за поява на вкисляване. Съответно колкото по-топло толкова по-вероятно е да си спретнете оцет, особено когато джибрите имат достъп до кислород /не добре затворен бидон или липса на водна преграда/.

Добавянето на малки количества сярна-серниста киселина подтиска появата на оцетообразуващи бактерии, което спомага за възможен по-висок температурен режим и по-бързо узряване на материала /спадане на захарността/. Основния проблем при джибрите е "изпускане" на материала при което образуваната топлина от ферментацията позволява развитието на оцетообразуващи бактерии.

Имаше доста написано по въпроса за вкисляването и лекуването при вината. Задържането на материала при 1-7 градуса за 3 месеца спомага за свързването на оцетните киселини, при което те се отделят като бял прах на дъното. Това обаче води до спад в ароматите и градусите на материала.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2017, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 16:12
Мнения: 19
[/quote]
Във форума има химици и физици те могат да пояснят колко време е действието на
содата Бикарбонат.....[/quote]
Извинявам се,че не е по темета,но за да не пускам нова ще попитам тук.Бих искал да се свържа с някой от химиците тук.Необходима ми е информация която не е свързана с виното или ракията.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2017, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 950
christo77 написа:
медта има каталитични свойства и разгражда въпросните естери

Медта не разгражда, тя е само катализатор. :)

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима