Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Декстроза
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2012, 22:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2012, 23:07
Мнения: 4
Фруктозата е със съдържание на захари до 80%, течна е.
Декстрозата е суха и е с 100% захарност.
Може би не се изразявам правилно, но захар от Горна Оряховица и декстроза имат едно и също съдържание на захароза. Тоест спирт за пиене.
Със декстроза ракията става по мека на вкус и по приятна. След 3-4 дена ще изварявам първите количества ракия за този сезон. Декстроза, мая, царевица, лимонтузу и вода :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Декстроза
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2012, 23:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
bockobockov написа:
Декстроза, мая, царевица, лимонтузу и вода :)

Това е нещо,което не би следвало да се нарича ракия - по-скоро е уиски и то бърбън, но с уговорката че е муншайн бърбън. Такива рецепти има много, дали ще е горнооряховска захар, дали ще е фиделкастрова захар или пък глюкоза (декстроза) ...
Все тая - дрождите я ядат и серат алкохол с мирис на зърно - значи е уиски.
Аз пък ще ти дам друга "рецепта" - същата царевица да я смесиш с малц от ечемик, разбира се смачкан и цялото количество зърно (3 части царевица, една част ечемичен малц) да го разбъркаш с 4 пъти повече вода (на 20 кг зърно - 80 л. вода) като водата е около 75 гр. топла, общата смес трябва да стане на около 65 гр. и я оставяш така докато изстине до 30 гр. Заквасваш и след 3 денонощия дестилираш.
Както виждаш -никъде не пише "захар".
От 15 кг царевица и 5 кг. малц от ечемик - трябва да излезе около 6 л. 100% алкохол или на 40 гр. - 15 л. питеен алкохол (уиски,ракия,шнапс - както искаш, така го наричай - по-близо е до Джак Даниелс отколкото до сунгурларска гроздова).
А как се прави 5 кг. малц от ечемик - вече един тон изписахме по въпроса.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Декстроза
МнениеПубликувано на: 02 Май 2012, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2012, 23:07
Мнения: 4
аз със ензими правех миналото лято, но нямам бъркачка за материала и на ръка става много трудно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Декстроза
МнениеПубликувано на: 02 Май 2012, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
bockobockov написа:
аз със ензими правех миналото лято, но нямам бъркачка за материала и на ръка става много трудно.

Подскажи от къде са ензимите, моля.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Декстроза
МнениеПубликувано на: 09 Май 2012, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Ето какво получих от една фирма от Русе която предлага ензими за озахаряване на зърно:

Инструкция за производство на ракия от зърно
за 100 л. зърнена каша:
I. Етап:
1. Налейте в съд 75 л. вода, затоплете я до температура около 60-70 ºС
2. Добавете 25 кг. едро смляно на фуражомелка зърно и започнете да разбърквате кашата непрекъснато
ВНИМАНИЕ: БЪРКАНЕТО ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ПО ВРЕМЕ НА ЦЯЛАТА ОБРАБОТКА С ЕНЗИМИТЕ.
3. Добавете 50 грама лимонена киселина и Ензим 1 (ензимът е добре да се разреди непосредствено преди влагане в една чаша вода). Зърнената каша се загрява до 85-95 ºС и тази температура се поддържа в продължение на 90 минути (не е опасно ако заври ,но не е оптималният режим).

II. Етап:
Зърнената каша се охлажда до 55-60ºС и се прибавя Ензим 2(ензимът е добре да се разреди непосредствено преди влагане в една чаша вода).Зърнената каша се оставя при тази температура около час.

III. Етап:
Зърнената каша се охлажда до температура на ферментация ( 32ºС ), след което се добавя Ензим 3 (ензимът е добре да се разреди непосредствено преди влагане в една чаша вода) и се засява с дрожди, които са предварително активирани по приложената инструкция за това.
Всички процеси до начало на ферментацията се съпровождат с интензивно разбъркване.

IV. ЕТАП
След приключване на алкохолната ферментация материалът загубва сладкия си вкус и отгоре се появява бистра течност, това става на четвъртия ден. Добре е зърнената каша да се отдели от течността, като се прецеди през рядко сито и се изплакне с 10 литра вода, която се добавя в казана. Така се намалява вероятността от загаряне! Промитата каша може да се използува за храна на животни.
Вари се само течността още на четвъртия ден! Внимание, отлагането за изваряване с няколко дни може да доведе до процеси на вкисване и влошаване на качеството на продукта.

ЗАБЕЛЕЖКА: Преди изваряване в казана, се влагат 30 гр. меден сулфат. След 1 - 2 часа се добавят 100 гр. калциев карбонат и се изварява в казан за ракия.

ПРЕПОРЪКИ: при дестилацията е добре да се събере цялото количество спирт (в чашка се събира малко течност от лулата и се налива на горещия капак на казана, веднага се подава огън със запалка или кибрит - събира се докато се запалва спирта).
Може да се събере материал от няколко варки, да се обработи за 1-2 дни с 2 гр. активен въглен на литър, който да се утаи след това с бентонит и бистрата течност да се превари.
Тогава се получава чист спирт, от който може да правите всичко.


Не са писали какви са ензимите, какво е препоръчителното Рн, каква е целта на медния сулфат и т.н. Писах на мейла им, но до този момент нямам отговор.

Мисля да взема един комплект за проба и да направя половин доза.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Декстроза
МнениеПубликувано на: 09 Май 2012, 14:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
а споменавали се какъв е рандемана?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Декстроза
МнениеПубликувано на: 09 Май 2012, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Мисля че е същият - Дионислаб Русе :
dionis написа:
Здравейте,
Виждам че Ви интересува направата на ракиа от зърно.
Мога да ви предложа ензиматичен комплект за 25 кг царевица,зърно , жито , каквото имате, но най-добър рандеман има царевицата ,както следва от 25 кг царевица излизат около 17 литра на 42 градуса без грам захар.Всъщтност с този ензиматичен комплект извличаме нишестето от самата царевица или жито , или каквото и да е, и ферментираме него ,след което царевицата може съсвсем спокойно да се даде на кокошки , прасета.Цената на този ензиматичен комплект е 10лв. работим с куриери в цялта страна и извън страната.За повече информация тел:082 876 068


Писал е и за рандемана.

Аз предполагам че ензим1 е термостабилна алфаамилаза, ензим 2 е или глюкоамилаза (действа като бета-амилазата но продуцира директно глюкозни молекули) или бета-амилаза, а ензим 3 предполагам само че е протеаза - хидролизира протеините до пептиди и/или аминокиселини, с което се подобрява ферментацията.
Бих си поръчал ако за 10-те лева дава повечко ензими - все пак не са толкова скъпи. Но за проба може и така. Петьо Малчев мисля че ги беше пробвал преди време точно тия и потвърди рандемана.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима