Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Май 2012, 18:22 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
На 8.05.2012г. заложих една кофа ечемик,12 кг. захар,водата е 48 л. ,5 пакетчета мая и 5 пакетчета лимонена кисилина. Преди два дни забелязах че не ври матеряла . Със захаромера измерих, показва 7 захарност. Паля клечка кибрит, гори си. Температурата е 25 градуса.
Купих дрожди направих рецептата за прекъсната ферментация- никакъв резултат, какво да правя ?


Ечемика го ползвам за втори път.

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2012, 09:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Какво имаш пред вид под "рецептата за прекъсната ферментация" ?
Да разбираме ли че си купил дрожди за трудна ферментация + активатор и си ги добавил в материала ?
Първото зареждане било ли е със същата захар и същата мая ?
Дали е минало добре то (първото) ? Там падна ли до 0 захаромера ? Дали не е имало нотки на вкисване , дали веднага след източването на първия материал си заредил пак или след време ?
Сега като опитваш на вкус киселее ли ти ? Сладни ли ? Щом е на 7% по захаромера, значи реално е 9 поне захарността (понеже има и алкохол в сместа вече - захаромерът показва по-малко), което значи че трябва да сладнее и така ти покрива киселия вкус.
За да спре ферментацията на някакъв етап си има някаква причина - температурата е паднала под 15 гр. или се е качила над 40, повишила се е киселинността поради различни причини, дрождите са измрели от страх (от земетресението в Перник :) )
Ако захарта е същата - остава киселинност или температура, ако е друга ... не знам - може и да не е добра - да има някакви примеси.
Щом е започнала ферментацията (да се надяваме че е била достатъчно бурна) значи имало е минерали за размножаването на дрождите, от там насетне за да спре - значи са се влошили условията им и те са измрели или са преминали в латентно състояние. Внасянето на нови дрожди + нови минерали (активаторът) би трябвало да рестартира ферментацията, ако това не е станало - значи вътре има лоши условия - след като температурата е ок, остава киселинността , но тя за да е лоша - трябва много да ти киселее (пеха под 4 примерно).
Според мен има много голяма вероятност захарта да е бъгава - и няма никаква гаранция че ако си купил втори път същата на вид и опаковка захар - вътре съдържанието е същото.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2012, 12:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Не видях никъде да е сулфитирал,захарния р-р преди внасянето му при ечемика...-за какво ли пък е той?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2012, 15:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ечемикът е нужен само като източник на минерали за развитието на дрождите. Много хора я ползват тая калпазанска рецепта и после си слагат разни аромати в получения спирт наричайки го "ракия".
Интересното е че това всъщност е рецепта за мързеливо уиски.
А самото зърно се използва многократно - до 7-8 пъти като даже казват че най-добри резултати давало не в първия път, а чак след третия и нагоре. Което ме навежда на мисълта, че просто за толкова време са се задействали естествените ензими в ечемика и той донякъде се е превърнал в някакъв псевдо-зелен малц.
(Имам познати колеги които доста отдавна си варят целогодишно така и също се оплакваха че последните пъти са имали проблеми с ферментацията - захарта всеки път им е различна, а иначе те много време го практикуват без никакви проблеми)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2012, 19:29 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Вкусът е на хубаво,пенливо вино. Не съм слагал активатор,само дрожди разстворени в 5% захарен разтвор и добавени след 24 часа.
Утре ще го варя, нито мърда нито шава няма за какво да го чакам.

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2012, 23:05 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Сварих я от 50 л. матерял 12кг. захар - 0,4 първак, 8 л. ракия 48 градуса и 6-7 литра патуки точа в момента. ;) ;) ;)

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2012, 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Нищо не каза за захарта. Нова ли е , стара ли е ...
Иначе добивът ти е нормален, ако искаш да го сметнем - дай точни данни - колко % е първакът и колко са патоките.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2012, 16:27 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Захарта е Захира -1,89лв. първака е 400 грама на 70градуса
ракията е 8 литра на 48 градуса
патуките са 7 литпа на 30 градуса
захарта е 12 килограма.1 кофа ечемик, 5 пакетчета мая и 5 пакетчета лимонтозу.
заложено е на 08,05,2012г

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2012, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
0.4 по 70 = 28
8 по 48 = 384
7 по 30 = 210

общо 622 градуса
или 6.22 л. чист спирт.

Теоретично би трябвало да си получил от 12 кг. захар :
12 по 0.56 = 6.7 л. чист спирт

0.56 е коефициента на преобразуване на захарите в алкохол и е различен за различните видова дрожди.
По принцип е по-висок ( 0.59 ), обаче за разни други видове дрожди - винени предимно.

Тъй че според мен си получил точно колкото трябва. Освен това имаш и остатък в казана , който не може да се доизвади (около 1-2 %).

Ако превариш патоките ще получиш още 4 литра на 40-50 % или общо 8+4=12 !
Което идва да докаже максимата, че от захар се получава точно толкова ракия (на около 40-50 %) колкото и кг захар си вложил !

Интересно откъде е тази захар за под 2 лв. ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2012, 22:28 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
http://www.agrana.bg/produkti/zakhar/zakhira/ това е захарта, от близкия до нас магазин
само за 1,89 лв. за сравнение Сладеята е на 2,15 лв.

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2012, 22:41 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
само от чисто любопитство - каква марка и какво количество дрожди сложи и от къде ги взе?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2012, 14:27 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
При правене на матеряла сложих мая за хляб 5 пакетчета и 5 пакетчета лимонтозу.
Като прекъсна ферментацията сложих 10 г. /за 50л матерял/ опакована от Ванков 2004 т.е. половин пакетче, но не започна да ври. После пак сложих мая за хляб 2 пакетчета и с тях не стана и най-накрая я сварих.
Дрождите ги закупих от една агро аптека срещу сумата от 4 лв. за 20 грама.Годни са до 2015 година,жълто пакетче. Изображение

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима