Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2012, 09:48
Мнения: 4
Здравейте,
попаднаха ми 160л ягодова напитка с 15% алкохол. Напитката е с изтекъл срок която искам да направя на ракия.
Въпросът е как да се процедира да се вари директно или трябва някаква обработка преди варенето.

Благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А каква е напитката ?
Дали съдържа още захар или е само алкохол ?
Но каквото и да има - да минава през казана и това е.
Обаче най-вероятно е нещо направено от спирт и есенции - което значи че и след казана пак ще имаш спирт и малко есенция.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2012, 09:48
Мнения: 4
Това е нещо като натурален сок с алкохол, 60% е плод, 15% е алкохол, сладко е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2012, 09:48
Мнения: 4
Сега видях, че алкохола е водка а сладостта е постигната естествено от плодовете т.е не съдържа кристална захар или други подсладители.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 11:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами щом е сладко може да се доферментира :
Разреждаш го 1:1 с вода - да падне захарността и алкохола, а може и 1:2 - трябва да се пробва и после посяваш с дрожди за трудна ферментация, като преди това си сложил и необходимия активатор.
http://vinarko.com/magazin/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-fermactive-activateur
След като се изферментира добре, вариш .

Другия вариант е да вариш два пъти - първо сега за да изкараш алкохола, после остатъка в казана не го хвърляш а го заквасваш пак за ферментация и след това вариш втори път. И преди заквасването ще можеш да измериш реална захарност, защото сега нито захаромера нито спиртомера ще показват вярно.

Ако трябва да се измери сега захарност - може едно канче да се завари на котлон да му избяга алкохола, после след охлаждане ще си каже колко е захарността, но пак няма да е точно защото по време на вренето ще изхвръкне и малко вода - това може да се регулира като после се добави разликата.

Има един проблем - не се знае с какво са го направили сладко, аз лично не вярвам да са ползвали истински ягоди, колкото и да го пишат на етикета. Ако е ползван някакъв изкуствен подсладител има голяма вероятност да не ферментира или поне не и докрай.
Експериментирай ако искаш в една бутилка първо и после целия материал - вземи 1 л. от материала, разреди го с 1 л. вода, сложи го в една бутилка от 2.2 л. ако имаш от бира, ако можеш направи си капачката на воден клапан (пробий дупка и вкарай маркуче и после го натопи в чаша с вода), ако не можеш - просто ще я държиш леко развъртяна. После размий малко мая за хляб (ако нямаш дрожди останали от някъде) и я добави в бутилката - дръж на топло около 25 гр. и за няколко дена ще ферментира, ако може да ферментира.
Ако не успее или остане някакъв гаден вкус и мирис - не се занимавай. Или пък извади сегашните 15% алкохол на казана , а после остатъка ще го мъчиш да ферментира.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2012, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2012, 09:48
Мнения: 4
Благодаря за информацията.
От материала излезе ракия 35л 53% алк. с приятен ягодов аромат. 12л излезе парцуца.
Незнам дали резултата е добър като количество, но като качество вдъхва надежда.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима