Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2012, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2011, 17:18
Мнения: 21
Заложихте ли пращина от черници тази година?Аз си заложих 2 бидона от 150л,с по 3 баки омачкани черници.Днес стават 4 дни-врат яко вече!Казах на стареца вчера,да им хвърли нещо отгоре,че да не ги пече слънцето защото вече времето доста се позатопли.Като си ходя в края на седмицата,ще видя до къде са стигнали :) .Миналата година,също си правех благинка от черници,и много ми хареса аромата!Е,тогава забравих да се похваля,но тази година задължително ще го направя :D .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2012, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Май 2012, 23:55
Мнения: 22
Местожителство: враца
И аз заложих 7 бидона по 100 литра, но ми е за първи път и незнам какво ще излезе. Има ли нещо по специално при черницата или е като с другите плодове? Сложил съм по 20 кг плод и 20 кг захар 1 към 4 с хладка вода, сложих материала в мазата на 28/30 градуса, бърках ги 2/3 дни и сега ще чакам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2012, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2011, 17:18
Мнения: 21
topalski1245 написа:
И аз заложих 7 бидона по 100 литра, но ми е за първи път и незнам какво ще излезе. Има ли нещо по специално при черницата или е като с другите плодове? Сложил съм по 20 кг плод и 20 кг захар 1 към 4 с хладка вода, сложих материала в мазата на 28/30 градуса, бърках ги 2/3 дни и сега ще чакам.



Няма нищо по-специално(поне така мисля),стига да спазваш задължителните хигиенни условия,би трябвало да останеш доволен накрая!Хубавото е,че нямат костилки за отделяне - така играчката е по-малко :).Не знам само на аромат как ще я докараш,виждат ми се малко плодовете,но явно търсиш количество,а не качество ;) .Успех с начинанието, и не забравяй да споделиш резултата!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2012, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2011, 17:18
Мнения: 21
И, к'ва стана тя.....от 80 чуляка зяпали темата(сигурно и 10 пъти повече майстори на благинката),двама само дават глас,да са подели подобно начинание :) .Ей,много ще изпуснете да знаете! :D :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2012, 00:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Май 2012, 11:20
Мнения: 8
kavi67 написа:
И, к'ва стана тя.....от 80 чуляка зяпали темата(сигурно и 10 пъти повече майстори на благинката),двама само дават глас,да са подели подобно начинание :) .Ей,много ще изпуснете да знаете! :D :prost:

:megagrin: На мен нещо ми звучи като
- Черничева ракия - има ли поклонници?
- Има, къде да идваме? :megagrin: :megagrin: :megagrin:
А, ако трябва сериозно. То тогава моля, напишете как подготвяте плода. Като смокините ли? Черниците зреят, (извинете не зреят, а капят и цапат ежедневно) и днешния плод запечатване (как),утре, вдругиден /и т.н. до реда с бидоните. Защото ми се , чини, че няма да е като при сливите и джанките, нали? ;) . За захарта, ясно. Остап Бендер и от кревати вари, като сложи захар.
Е там е майсторлъка, при подготовката на плода, ама май никой не ще да го сподели. :mocken:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2012, 14:36 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Абе никакъв маисторлък няма ръгаш смачкани,смлени бробонки и чакаш,а има таина тя е в захарта,има захар има ракия ,хубавото на плода е ,че съдържа Б витамини и калии , киселинки,та ферментира доста добре
ВИНО ОТ ЧЕРНИЦА - 1 кг. плод и 1 кг. захар се заливат с 3 литра вода и се оставят в покрит с марля съд 15-20 дни, като често се разбъркват. Течността се прецежда през марля и се налива в дамаджана, където престоява около 20 дни, за да ферментира отново. Прецежда се през двойна марля и се налива в сухи бутилки, които се запечатват добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2012, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2012, 10:39
Мнения: 10
здравейте . Трябва ми съвет.
значи бруля на веднъж черницата, събирам плода в наилон. Обаче се събират много сладки узрели барабонки(бубонки) заедно с такива дето не са узрели. Трябва ли да ги отделям, да използвам за матрял еднакво узрели?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2012, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2011, 17:18
Мнения: 21
разведчик написа:
здравейте . Трябва ми съвет.
значи бруля на веднъж черницата, събирам плода в наилон. Обаче се събират много сладки узрели барабонки(бубонки) заедно с такива дето не са узрели. Трябва ли да ги отделям, да използвам за матрял еднакво узрели?



Като всеки друг плод за подготовка на пращина,и 'тези' не е лошо да са добре узрели,да не са поизгнили или пък мръсни(ако събираш падналите от земята) и т.н....
Не вярвам чак толкова да ти пречат,но от тях забрави аромат или пък,някой друг грам ракйика да изкараш.Това не ти е спорт,прави се с желание - отвътре да ти идва!Внимателно си брули,без да даваш много зор,за 2-3 дни ще си събереш достатъчно - така хем по-малко клечки и листа ще имаш на платнището/найлона накрая,който пък ще допринесат до чиста,и по-прецизна ферментация !!! Успех с начинанието,и да се похвалиш накрая!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2012, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2012, 10:39
Мнения: 10
kavi67 написа:
разведчик написа:
здравейте . Трябва ми съвет.
значи бруля на веднъж черницата, събирам плода в наилон. Обаче се събират много сладки узрели барабонки(бубонки) заедно с такива дето не са узрели. Трябва ли да ги отделям, да използвам за матрял еднакво узрели?



Като всеки друг плод за подготовка на пращина,и 'тези' не е лошо да са добре узрели,да не са поизгнили или пък мръсни(ако събираш падналите от земята) и т.н....
Не вярвам чак толкова да ти пречат,но от тях забрави аромат или пък,някой друг грам ракйика да изкараш.Това не ти е спорт,прави се с желание - отвътре да ти идва!Внимателно си брули,без да даваш много зор,за 2-3 дни ще си събереш достатъчно - така хем по-малко клечки и листа ще имаш на платнището/найлона накрая,който пък ще допринесат до чиста,и по-прецизна ферментация !!! Успех с начинанието,и да се похвалиш накрая!


благодаря за отговора, тъкмо на време!
бях останал с впечатление че трябва да събера плода на веднъж. но за 2- 3 дена е друго нещо . значи ще бруля леко, да падат само най-узрелите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2012, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Ное 2010, 22:51
Мнения: 8
topalski1245 написа:
И аз заложих 7 бидона по 100 литра, но ми е за първи път и незнам какво ще излезе. Има ли нещо по специално при черницата или е като с другите плодове? Сложил съм по 20 кг плод и 20 кг захар 1 към 4 с хладка вода, сложих материала в мазата на 28/30 градуса, бърках ги 2/3 дни и сега ще чакам.

Мисля ,че захарта ти е повече.Моята ракия от черници я сварих преди няколко дена.Плод 20кг с 23%захарност,38л вода и 9кг захар.Водата е малко повече заради високата захарност на плода,като накрая се получи общо 20% захарност.Излезе 10л ракия 51 градуса с много силен аромат и вкус на плодовете.
Някой може ли да ми каже как да намаля малко аромата.
Пожелавам на всички успех,и пишете какво сте изкарали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2012, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Май 2012, 11:20
Мнения: 8
kotebarry написа:
Абе никакъв маисторлък няма ръгаш смачкани,смлени бробонки и чакаш,а има таина тя е в захарта,има захар има ракия ,хубавото на плода е ,че съдържа Б витамини и калии , киселинки,та ферментира доста добре
ВИНО ОТ ЧЕРНИЦА - 1 кг. плод и 1 кг. захар се заливат с 3 литра вода и се оставят в покрит с марля съд 15-20 дни, като често се разбъркват. Течността се прецежда през марля и се налива в дамаджана, където престоява около 20 дни, за да ферментира отново. Прецежда се през двойна марля и се налива в сухи бутилки, които се запечатват добре.


Това ръгаш като при сливите не го правя. Сливите узряват всички по дървото или почти всички. Докато черницата, на етапи. Иначе на каквото и да бухнеш захар, щом можеш да предизвикаш ферментация и ще изкараш някакъв спирт. Аз правя така. Постилам найлоните и друсам клоните. Не ги бруля а само ги друсам. Обикновено сутрин. Пада най зрялото. Сипвам го в бидон и отгоре го посипвам със захар, и затварям бидона с капака. И така всеки ден докато реша, че имам достатъчно материал. Тогава по реда теглене, добавяне на захар, вода и т.н. Тази година около 32 кг материал, захар 14кг, вода 55-56 литра = 21 литра 48 градуса. Сега си почива в буренце от същото дърво, докато и дойде реда.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2012, 15:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2012, 10:39
Мнения: 10
Тук всички мнения са ми полезни, защото съм новобранец изобщо в правенето на ракия :)
имам още един въпрос, мога ли да използвам плода който е изцапан с пръст,като го измия с вода? До колкото знам така ще измия и дрождите . но нали по останалия плод има дрожди , пък и нали слагам мая, значи би трябвало и измития плод да ферментира?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2012, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2012, 10:39
Мнения: 10
mike написа:
Това ръгаш като при сливите не го правя. Сливите узряват всички по дървото или почти всички. Докато черницата, на етапи. Иначе на каквото и да бухнеш захар, щом можеш да предизвикаш ферментация и ще изкараш някакъв спирт. Аз правя така. Постилам найлоните и друсам клоните. Не ги бруля а само ги друсам. Обикновено сутрин. Пада най зрялото. Сипвам го в бидон и отгоре го посипвам със захар, и затварям бидона с капака. И така всеки ден докато реша, че имам достатъчно материал. Тогава по реда теглене, добавяне на захар, вода и т.н. ...

а кога трябва да се смачка плода, периодично докато го сипваш в бидона, или накрая когато имаш достатъчно материал и добавяш захар и вода?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2012, 08:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2011, 17:18
Мнения: 21
разведчик написа:
......мога ли да използвам плода който е изцапан с пръст,като го измия с вода? До колкото знам така ще измия и дрождите . но нали по останалия плод има дрожди , пък и нали слагам мая, значи би трябвало и измития плод да ферментира?


Ако става въпрос за малко количество(да речем 2-3кг),не си заслужава - има голяма вероятност,да си заразиш основният материал с 'неправилните' дрожди!!!
Лично аз,не бих ползвал такава основа за пращина си,но ти си знаеш.......Ако си събрал(или мислиш,че ще събереш)5-6 пъти по толкова,или пък ти се свиди да ги изхвърлиш,задължително ги постави в отделен съд от другите черници!За миенето на такъв плод,хич не виждам смисъл - ще изгубиш голяма част от аромата,и пак не се знае какво ще постигнеш.Най-удачно и практично в твоят случай,струва ми се,е да си залееш събраните некачествени черници,с гореща/вряла вода(ако искаш и бързовар си включи в съдината!),за да изтрепеш по-голямата част от заразите плъзнали по тоя 'кандидат за качествена мъст'!По нататък,процедурата ти е като при 'нормален' здрав плод.Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2012, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Май 2012, 11:20
Мнения: 8
[/quote]
а кога трябва да се смачка плода, периодично докато го сипваш в бидона, или накрая когато имаш достатъчно материал и добавяш захар и вода?[/quote]
Накрая, като събера достатъчно преди добавянето на водата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима