Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: сини сливи
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2008, 21:44 
Offline

Регистриран на: 15 Юли 2008, 21:06
Мнения: 1
Местожителство: Dobrich
.....Какво трябва да направя за да получа качествена ракия от сини сливи .... имам 120 кг..... мисля да вложа 20 кг. захар ? кога и как?....трябват ли дрожди? Предварително Благодарство!....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2008, 11:51 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
раздели ги на 2 или 3 взависимост от сьдовете които имаш захарта сьщо.размий я с топла вода а сливите по вьзможност ги разбии с някаква бьркалка-аз ползвам подобна на тези за теракол(така ще се отделят и костилките(размии и 200-250г мая на бидон(каца(може ако са много узрели да сипеш по 1 шише оцет или няколко пакетчета лимонтозу долеи сьдовете с вода около 1 педя под рьба и бьркаи-всеки ден по 2 3 пьти.в зависимост от времето би трябвало да станат за около 14 дни.сигурни признаци са умирането на мушичките(винарките( и появата на малки личинки(червеичета(по стените на сьда както и избистрянето на материала-гьстото пада на дьното.ако имаш захаромер може да работиш с него-разбиваш сливите и мериш-17-18процента и сьответно добавяш захар или вода.останалата захар размиваш 1:4 1:5 с вода .по вьзможност гледаи материала да е по-рядьк.лесно загаря а и рядка джибра пуска повече :D

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2008, 03:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
хм интересно съвпадение.утре и аз ще събирам сини сливи за ракия.сорта мисля е Кюстендилска.голяма едра синя слива.та ето го и моят начин за правене на ракия (мързеливият)
:wink: събират се само хубаво узрели плодове,и без това има много тая година,след това си имам едно старо бойно пластмасово курито и добрият стар кафяв ботуш :lol: нахлузвам ботуша брата сипва 1,2 кофи и започва цирка. мачкаш докато всичко стане една пихтия.предварително в топла вода си размесваш 1:3 (моята пропорция) захар и ТОПЛА вода (наистина е важно) и разбъркваш докато се стопи захарта.После смесваш всичко и бъркаш.
Сега ще дам моят план график за утре,лошото е че незнам с колко захар разполагам,но да речем има и аз 20 кг захар (напълно достатъчно за около 35 л ракия,ако даде господ и повече)
та 20кг Х 3 =60л вода
ще сложа можеби 2 щайги минимум смачкан плод. След това ше преценя дали му трябва още става дума за около 35 кг сливи. за съжаление винаги слагам плода на око такаче за точни килограми не мога да говоря,но критериите са материалат да е рядък! това е и накрая може би о6те 10 л вода колкото да има понеже да премия коритото и ботуша :)
след това материалът трябва да се бърка по 2 пъти минимум на ден.Колкото повече толкова по добре. Както каза колегата по горе за около 14 дни би трябвало да видиш собственото си отражение в бидона. Теа 14 дни зависят от много неща:
1 температура
2 качество на захарта
3 бъркане

просто и лесно! после като вариш на дъното на материала са костилките просто мята6 1-2 кофа вода когато наближиш дъното на бидона,и после о6те 1-2 пак и накрая ти остават чисти иизмити костилки .Но винаги 1 на ум наливай материала в казана през сито. Така правя ракията,така я е правил дядо ми лека му пръст,така видях от баща ми.... та наздраве колеги и аз да лягам че пак укъснях :P

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2008, 21:38 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2008, 20:27
Мнения: 24
bureto написа:
раздели ги на 2 или 3 взависимост от сьдовете които имаш захарта сьщо.размий я с топла вода а сливите по вьзможност ги разбии с някаква бьркалка-аз ползвам подобна на тези за теракол(така ще се отделят и костилките(размии и 200-250г мая на бидон(каца(може ако са много узрели да сипеш по 1 шише оцет или няколко пакетчета лимонтозу долеи сьдовете с вода около 1 педя под рьба и бьркаи-всеки ден по 2 3 пьти.в зависимост от времето би трябвало да станат за около 14 дни.сигурни признаци са умирането на мушичките(винарките( и появата на малки личинки(червеичета(по стените на сьда както и избистрянето на материала-гьстото пада на дьното.ако имаш захаромер може да работиш с него-разбиваш сливите и мериш-17-18процента и сьответно добавяш захар или вода.останалата захар размиваш 1:4 1:5 с вода .по вьзможност гледаи материала да е по-рядьк.лесно загаря а и рядка джибра пуска повече :D


Аз мисля че това с оцета е голяма грешка, а това с виненките и личинките е голяма глупост.

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2008, 08:09 
Offline

Регистриран на: 04 Дек 2008, 07:49
Мнения: 2
За оцета е пълна глупост,за винарките е вярно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2008, 15:45 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2008, 10:18
Мнения: 9
Местожителство: Ruse
Аз винаги слагам на кайсиевия материал за ракия на 100 литра по едно шише винен оцет. Доволен съм от оцета. Без него не става толкова хубава. Предполагам за сливите важи същото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2008, 17:48 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Ако има винарки, личинки и тем подобни - значи не се спазва стерилност, което не е добре.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2008, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
iosifradenkov написа:
Колеги имам питане?Възможно ли е да се калайдиса 150 литров казан.И ще има ли ефект?От намаляване на медения сулфат.Ако някой знае,предварително благодаря!

Първо си отговори на въпроса:"от какво се получава медния сулфат?",и ще стигнеш до верният отговор. :?: :)

Изпратено след 11 минути 20 секунди:
wufan написа:
хм интересно съвпадение.утре и аз ще събирам сини сливи за ракия.сорта мисля е Кюстендилска.голяма едра синя слива.та ето го и моят начин за правене на ракия (мързеливият)
:wink: събират се само хубаво узрели плодове,и без това има много тая година,след това си имам едно старо бойно пластмасово курито и добрият стар кафяв ботуш :lol: нахлузвам ботуша брата сипва 1,2 кофи и започва цирка. мачкаш докато всичко стане една пихтия.предварително в топла вода си размесваш 1:3 (моята пропорция) захар и ТОПЛА вода (наистина е важно) и разбъркваш докато се стопи захарта.После смесваш всичко и бъркаш.
Сега ще дам моят план график за утре,лошото е че незнам с колко захар разполагам,но да речем има и аз 20 кг захар (напълно достатъчно за около 35 л ракия,ако даде господ и повече)
та 20кг Х 3 =60л вода
ще сложа можеби 2 щайги минимум смачкан плод. След това ше преценя дали му трябва още става дума за около 35 кг сливи. за съжаление винаги слагам плода на око такаче за точни килограми не мога да говоря,но критериите са материалат да е рядък! това е и накрая може би о6те 10 л вода колкото да има понеже да премия коритото и ботуша :)
след това материалът трябва да се бърка по 2 пъти минимум на ден.Колкото повече толкова по добре. Както каза колегата по горе за около 14 дни би трябвало да видиш собственото си отражение в бидона. Теа 14 дни зависят от много неща:
1 температура
2 качество на захарта
3 бъркане

просто и лесно! после като вариш на дъното на материала са костилките просто мята6 1-2 кофа вода когато наближиш дъното на бидона,и после о6те 1-2 пак и накрая ти остават чисти иизмити костилки .Но винаги 1 на ум наливай материала в казана през сито. Така правя ракията,така я е правил дядо ми лека му пръст,така видях от баща ми.... та наздраве колеги и аз да лягам че пак укъснях :P

Колега съгласен съм за много от нещата дето си писал ,НО!!! да видиш собственото си отражение в бидон с материал от сливи(като признак че са преврели)-НЕ ,сливите не падат на дъното,а си остава "шапка".Друг е въпроса кой как разбира че са готови за казан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2009, 23:04 
Offline

Регистриран на: 02 Окт 2009, 21:44
Мнения: 7
Местожителство: Търговище
като ги бъркаш що не ги прехвърлиш в друг бидон и да им отделиш костилките.Няма ли да е по-добре :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2009, 08:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
BREAKER написа:
да видиш собственото си отражение в бидон с материал от сливи(като признак че са преврели)-НЕ

ами колега при мен се е получавало. нищо не плава. става едно хубаво плодово вино. дори се сещам за едни пиянки които си бяха изпили половината материал преди да го сварят на моят казан :datz: хората жадни :) И си прав. Най-добре със захаромера ... :2thumbs:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима