Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 04:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: въпрос за патоки
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2012, 23:18 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Колеги,имам голям спор с колега по чашка.Помагайте .
Не знам дали има такава тема и за това пуснах тази.

Та въпроса е :Ако преварите само патоки ,ще има ли метил в ракията,и няма ли да стане по мека ?
Помагай те ,че цяло шише ни чака ,трябва да се пий но кой ще го дава ? :prost:

Наздраве на всички. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2012, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Метилов алкохол винаги има - и в първака и в средната фракция и в патоките !
Друг е въпроса, че в патоките би трябвало да е най-малко. Но понеже те пък са с по-нисък градус - ще трябват повече литри и от там пак ще се появи някакъв метилов алкохол.
Колко точно - зависи силно от това от какви материали са патоките.
Старите казанджии винаги събират патоки докато не протече чиста вода, прибират си ги за тях, а клиентите ги пращат да си ходят с уговорката, че ще им изхвърлят казана и всеки се радва че се е оттървал от този чанч. Така казанджията си събира тонове патоки, после си ги вари когато мине наплива от клиенти и си пие идеална ракия.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2012, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юни 2012, 06:33
Мнения: 10
метил винаги ще има няма как да го избегнеш,въпроса е колко да изхвърлиш от първака и кога да спреш ваденето на ракия, за да намалиш метила колкото можеш.Аз на 140л.казан махам 2л.от първака и спирам ваденето на ракия когато градуса падне на 45%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2012, 18:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Разбира се трябва да се има предвид и изходната суровина за дестилата.
Ако е от плодове,то повечето от тях имат високо съдържание на пектин и целулоза,а те са едни от остновните причинители за образуването на метил.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2012, 00:01 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Да колеги ,прави сте.
Е ама нали патока се събира от около 45 до 30 градуса,а метил фракцията тръгва първа тоест( махната,събрана ,хвърлена )!
Става въпрос ако вариш само от патоки.
А ако наистина и там има метил ,значи няма спасение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2012, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Метилът не е най-голямата болка на ракията :)
В патоките има една камара висши алкохоли дето са по-опасни от метила.
Освен това токсичността на метиловия алкохол е силна когато го приемаш чист, ако го разредиш с етилов алкохол - няма проблем. В смисъл че от една и съща доза метил можеш да ослепееш или да умреш, но ако я изпиеш с достатъчно етилов алкохол - само ще те боли глава.
Затова и случаите на ослепели или умрели хора са обикновено на които им е давано да пият първак разреден с вода (някой вместо да го изхвърли го е събирал, разредил с вода и после давай ще го продаваме)
Това че си отделил някакъв процент от дестилата нищо не значи - ти просто си махнал най-метиловата част на дестилата, в останалите му части концентрацията намалява, но не и до 0,
Ако се преваряват патоки или патоки с глави - пак да се отделя първак и да не се оставя да тече под 40 гр.
А най-добре с колона - гледаш си термометъра и решаваш - показва под 78 Целзий - не е за пиене, показва 78-80 - става за пиене, показва над 80 - отделяй за патоки. И на обикновения казан пак може да се сложи термометър, но там диапазоните са други и са доста широки.
Целта на преварката с алембик е именно по-доброто отделяне на първаци и патоки, защото ги отделяш два пъти.
Дестилацията с колона прави това наведнъж - даже все едно няколко преварки правиш.
Метил винаги има , но процентът му е важно да не е голям.
И още една заблуда - онова казанче дето дели лулата на две изобщо не събира метил ! Недейте слуша пишман-технолозите от селските казани.
Това казанче или бурканче или какъвто и вид да има събира тежки фракции, фюзелови масла и прочее, които са даже по опасни от метила. Ако имаш колона , или правиш преварка - може и без него - важното е да не се лакоми човек за количество ракия, а да отделя навреме фракциите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2012, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юни 2012, 06:33
Мнения: 10
веднъж опитах да разредя първак и той побеля,стана все едно когато налееш вода в мастика.Можели някой да ми отговори защо така се получава


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2012, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
Пробвай да го затоплиш и може да се оправи. Обикновено при разреждане без знач. от спирта се получава побеляване, когато има големи температурни разлики на водата и алкохола.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима