Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2012, 16:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юли 2008, 15:34
Мнения: 14
Колеги от клуба на знаещите имам следната питанка. В прохладното мазе на вилата съм сложил старото джибре (около 150 кг.) с добавка от 30 кг. захар и около 100 литра вода и 3 пакетчета мая за хляб. Събитието се състоя на 22 май 2012. Днес 22.06.2012 се опитах да варя ракия, но каква беше изненадата когато ракията тръгна едва на 62 градуса и с леко синкав оттенък. След направената справка със запалената клечка кибрит над другия бидон – тя угасна, а захаромера показва 0. Това трябва ли да ми говори че ферментацията не е приключила още или нещо съм сбъркал в пропорцията.
В краен резултат се получи 10 литра сиво синкава течност на 53 градуса и 4 литра патока. При положение че от същия казан съм извличал при подобно зареждане 15 литра 60 градусова абсолютно прозрачна и доста вкусна ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2012, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
За цвета е от не добре изчистена серпентина и лула или от добавена сода за хляб. След преварка не би трябвало да имаш проблем.
От какво кол. си получил тези 10л. с 53% алк. съдържание и патока с какъв % алк.? На вкус сладни ли материала? Шапката паднала ли е, избистрило ли се е, газирано ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2012, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юли 2008, 15:34
Мнения: 14
От около 90 литра джибри толкова събира казана. А патоките ги събирах докато спиртомера показа около 30 градуса. В началния пост забравих да добавя че бидона от който варих днес не беше хубаво затворен и е пълен с винарки – но живи. На другите два бидона капаците им държат добре но там кибритената клечка гасне и шапката и на трите бидона не беше потънала. Материала не сладни но се усеща че има алкохол. Повтарям захаромера още преди 5 дни показваше 0 което ме подведе да се опитвам днес да варя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2012, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
1. От 22.05 до 22.06 е един месец - при сегашните температури навън, в това "прохладно" мазе не е по-ниска от 19-20 гр. температурата, освен това по време на ферментацията в бидона се е повишила още, така че температурата и времето са предостатъчни. Щом захаромерът показва 0 - значи няма какво да се чака. Клечката гаснее защото температурата на материала в бидона расте с всеки ден и разтвореният по време на ферментацията въглероден двуокис излиза нагоре, защото е бил разтворен на по-ниски температури.
2. За синята ракия аз имам доста злощастен опит - последната ми такава от джибра посиня и замириса гадно - отдавам го на прекаленото количество сода бикарбонат която сложих, но започват да ме глождят съмнения - може да е била от друго , но не е за тая тема. Защо е посиняла ракията - това е въпросът ! Лошото е че при мен тече синя още от самото начало та чак до края и то при перфектно разделяне на фракциите с колона. Това което реагира с медта на казана има същата температура на кипене както и алкохола и не вярвам да се оправи с преварка. Сега съм сложил в кофата с моята синя ракия пепел премита и чакам да видя някакъв резултат и то предимно откъм мирис, цвета ще го мислим после. Ако си имал пред вид синеене - това е друго, аз говоря за хубав светлосин цвят , както и за син цвят на лулата след тази злощастна дестилация - оправя се с промивка с подкислена вода (лулата и серпентината).

Провери си захарта да не е някаква трудноферментируема или направо ментарка някаква.
И още нещо - повторната ферментация на джибри след дълго стояне не е сигурна, освен това - липсата на минерали за дрождите бива да се компенсира с активатор, добре е и да се подкисели малко захарният сироп - по едно пакетче лимонтозу на 10 л. вода (справка - Петьо Малчев :) )
Та в заключение, мислейки си и за моята синя ракия все повече се насочвам накъм липсата на храна за дрождите - тогава метаболизмът им се променя и те се самоизяждат образно казано като продуцират разни ужасни неща , в това число и сероводород и други миризливи неща.
Ти ако си сварил само единия бидон имаш възможност да сравниш с другите - ако там излезе нормално количество алкохол - може и да е бил заразен тоя с виненките.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2012, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2011, 17:18
Мнения: 21
[quote="renovod"]От около 90 литра джибри толкова събира казана..... А патоките ги събирах докато спиртомера показа около 30 градуса....около 4 литра....

Малко патоки си събрал,трябвало е да изчакаш поне да станат 10-12 литра!Така при другото варене,щеше да имаш 'резерв' от 3-4л. първокласна ракйика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2012, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юли 2008, 15:34
Мнения: 14
Колеги, аз се притеснявам, че варя не докрай ферментирала смес. Нека не забравяме, че в края на май и началото на юни в софия беше студено и дъждовно и в прохладното мазе сигурно си е било студено направо. Но това което ми казва гаснещата клечка и непотъващата шапка ми говори за неприключила ферментация. А захарта наистина може да е менте, ама може ли човек да има вяра на нещо в търговската мрежа. А относно патоките, казана е на газ и мисля, че излиза икономически неефективно да гориш пропан бутан за да получиш патоки, които може и да не дадат истинска ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2012, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Юли 2011, 17:18
Мнения: 21
renovod написа:
...А относно патоките, казана е на газ и мисля, че излиза икономически неефективно да гориш пропан бутан за да получиш патоки, които може и да не дадат истинска ракия.


Е,щом така мислиш......Ма,аз не мисля така!Казвам ти го от опит,и вярвам всеки ще го потвърди ;) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2012, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
напълно съм съгласен с kavi67, и аз съм на газ, 10-12л.патока 5-6л. ракия на 50%. по 8лв. 40лв. Избиваш газта че и за другия казан остава. :) :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2012, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юли 2008, 15:34
Мнения: 14
Колеги днес отново се опитах да пусна казана и резултата е плачевен от 80 литра добре изглеждащи джибри пусна 5 литра 58 градусова ракия и 12 литра патоки с общ градус около 35 градуса. Следващия бидон като го чукнеш отстрани почва да пука и се чува обилно отделяне на мехурчета, а са минали 40 дни от залагането. Направо ще се пукна от яд. Не знам какво да правя. Решил съм да изчакам до следващия четвъртък и тогава каквото сабя покаже. И аз подозирам захарта на Ленд фудс. А на всичкото отгоре имам и още от нея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2012, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
по вероятно да ти е грешен захаромера, а не захарта. Провери го в чиста вода. Не разбрах от какво е джибрето но щом клечката гасне значи все още ферментира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2012, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Кое му е плачевното ?
общия градус се равнява на 7.1 л. на 100% спирт. Към 80 л. казан е 8.8% алкохол в материала, освен това в казана има още 1-2% които не могат да се извадят, а и ти не си вадил под 20 тъй както гледам.
Значи общо имаш около 11% алкохол в материала. Ами от 80 л. толкоз. Патоките после ще ги превариш и ще извадиш още.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2012, 17:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юли 2008, 15:34
Мнения: 14
При предишни години съм изкарвал 15 литра 55 градусова течност и отделно 3 литра патоки. А тая е обратното – това е плачевното


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2012, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
При непълно протекла ферментация или много слаб заложен материал се получават много патоки и малко нормална ракия. Не дочаках един материал, че трябваше да пътувам, почти клонеше към 0 захарността и го сварих, излезе ми два-три пъти по-вече патоки. "Victoryvt" ти е казал добре, като превариш патоките ще си вземеш още няколко килца нормална ракийка.
Този втория бидон не го бързай, затвори го под клапан ако можеш, опитвай и бъркай през два дена докато напълно спре да шупти или клапана да не бълбука-гледай го кротко и дълго, може и една малка ракия да си сипеш, ама не откъсвай поглед от него..Като опитваш материала ако усетиш нещо нередно веднага на казана. Аз съм чакал над 50 дена, обикновенно алкохола дето се е образувал предпазва да се развиват други процеси ако си спазвал дора хигиена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2012, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колеги, не е нормално една ферментация да не може да свърши за месец !
Има нещо, но какво е - няма как да измислим тук от растояние.
Малко дрожди, слаба аерация, бъгава захар, недостатъчно минерали, за студено време не ми се говори, защото е топло сега , да не казвам горещо :)
Факт е че алкохолният му градус на материала тая година е по-слаб, но това може да е и от джибрата. Предишните години и в нея е имало алкохолен градус, тази година може да е източил повече вино, може да са започнали да вкисват джибрите, може да е било лошо гроздето (малко ме съмнява - 2011 беше добра за гроздето) изобщо , много варианти.
Като цяло е извадил малко по-малко алкохол отколкото предишни години, защо - трудно може да се каже. Но плачевно не е !
Преварка на всички патоки наведнъж и ще има добър резултат. А анализа, ще го правим на маса и след като му отлежи резила (упс, резултата) :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2012, 05:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Колегата е сложил 3 пакетчета мая,което автоматично дава отговора.Ако сложиш другия път дрожди за вино,ще имаш друг резултат.Помогнали са ти и винарките,казана на който си варил,може и захарта,за която се предполага,че може да е фалшива...все фактори ,благодарение на които,няма да каниш много гости.В този форум има много информация,за която спомагаме всички,придържането към стъпките от а до я,правят нещата по лесни и разбираеми.Иска се само търпение и постоянство.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима