Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2012, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юли 2008, 15:34
Мнения: 14
Админа да заключи темата. Почнахме да повтаряме едни и същи мнения.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2012, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
renovod написа:
Админа да заключи темата. Почнахме да повтаряме едни и същи мнения.

Защо да я заключва?...ти питаш,ние ти отговаряме


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2012, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юли 2008, 15:34
Мнения: 14
Админе извинявай, прав си. Аз попитах Вие отговаряте.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2012, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юли 2008, 15:34
Мнения: 14
Днес 11.07.2012 г. проверих бидоните и се оказа, че клечката кибрит не гаснеше. След което бързо заредих казана и тоя път се получи следния резултат:
1) 12 литра ракия на 57 градуса. (спрях да събирам ракията на 41 градуса).
2) 5 литра патоки на 35 градуса. (Изхвърлих около 05 литра първак).
Според мен просто не беше приключила ферментацията при предния опит за изваряване и за това резултата беше слаб.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2011, 22:58
Мнения: 27
Местожителство: Свищов
Здравейте на всички. Да питам и аз -заложил съм 5кг. джанки, 3кг. захар СЛАДЕЯ, 12л. вода. Докарах го на 20% захарност. Бидончето е 25л. Но, проблема е, че почва трета седмица а още има шапка. Току-що слизах долу и мерих - показва 4% захарност. Само да отбележа, че казанчето ми е 9л. Занимавам се с дърворезби и като сляза в мазата да дялкам, да се занимавам с нещо. Кажете какво съм сгрешил с материала. Мислех, че водата е доста 1/4. Други гледам правят 1/3. Не знам. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 23:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Малко са джанките, а много е захарта.
Вярно че на тези дребни килограми не е фрапиращо, но я го умножи по 10 :
50 кг. джанки и 30 кг. захар ...
Според мен трябва да се добавя захар не много повече от толкова колкото захар има в плода :
При 10-12 % захарност от 5 кг. джанки имаш макс. 600 гр.захар, а ти си хакнал 3000 гр.
В този случай трябваше да сложиш повече дрожди, да ги аерираш повече или да им добавиш малко минерали (активатор).
Сега имаш хилави дрожди, които се мъчат със сместа вече трета седмица, и дето се вика - до сега щяха да я изядат и да умрат ...
Та нищо де ... чакай ...
докато има шапка , значи върви нещо там.
Следващия път - повече джанки и по-малко захар, + минерали + повече дрожди, + аериране и те така...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2011, 22:58
Мнения: 27
Местожителство: Свищов
Благодаря ти за отговора. За другия път ще знам. Дано само не се вкисне материала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 13:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Я опитай на вкус как е, ако няма сладост мятай в казана, защото захаромера може и да не слезе под 4% и само ще си чакаш.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2011, 22:58
Мнения: 27
Местожителство: Свищов
Току-що опитах как е на вкус - кисело, горчив, тръпчив или нещо от този вид е. Ама не е сладко. Абе гаден е на вкус. Май го прецаках материала. Ами не знам точно как да сметна при колко материал колко вода и захар да слагам. :verzweifelt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2012, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, той материала преди варене не е много за пиене :)
Именно така трябва да е - горчиво, кисело и да мирише на алкохол. Сладост не трябва да има изобщо, но най-добре захаромера да покаже 0. Но и 2-3-4 пак бива.
Ако е много кисело може малко сода бикарбонат да сложиш направо в казана, но за твоя обем не мога да ти дам доза, опитай с 1/3 до 1/2 от пакетче. И внимавай да не предозираш че после да не извадиш като мен синя ракия :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2012, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2011, 22:58
Мнения: 27
Местожителство: Свищов
Абе мисля тези дни направо да варя материала. Ще изчакам до Събота или Неделя и до вкарвам. Може да сложа 1/2 пакетче, не по-вече. Да видим какво ще излезе.
Ама я кажете за другия пък, как да сметна на колко материал какво количество захар+вода да сложа. Ако е сложно, умножете по 10 и предполагам ще е по-лесно. Не знам как да го сметна. :afraid:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами за 25л. бидонче, като го напълниш на 20 л. да има къде да кипи - 10кг. плод, 2 кг. захар , 6 л. вода = 18 кг. материал - тъкмо ще го вариш на два пъти. (това ще даде захарност 17-18%, ако искаш може да е повече захарта - 2.500 примерно докато стигне 20% захарност)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Май 2012, 23:55
Мнения: 22
Местожителство: враца
Колега аз лично слагам 25/30 кг плод, 20 кг захар и към 80 литра вода за 120 литров бидон. Не съм използвал до сега някакви подобрители освен в редки случай половин пакет мая за хляб. До сега уж ми се получава, но не всеки път ми пада захарта на 0 %, при варенето казанджията слага ако е нужно вода, сода и сол, а при преварката слагам и 1 кг мед. И туй,то. Днес съм на казана, ще варя 480 литра от круши и още толко от джанки, захаромера показва 1/2 % захар, но мисля, че не е фатално (на преварката всичко си излиза), малко прибързвам защото на казана е пълно, а другата седмица ме няма и може да опусна материала. Това е от мен, успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2011, 22:58
Мнения: 27
Местожителство: Свищов
Ясно. Разбрах - благодаря ви много колеги за информацията. :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2012, 15:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2011, 22:58
Мнения: 27
Местожителство: Свищов
Да се похваля малко. Вчера нямаше какво да правя. Имах 5л. червено домашно вино, с малко кисел вкус. Добавих 2л. водка/патоки/, преди 2-3 години варих и заделих. Сипах всичко в казанчето ми и запалих. На газ. Тръгна на 70 градуса. На 40 почнах да заделям патоките, около 200-300грама. Изкарах 1.25л. ракия с градус 60. Не е много, но това ми е първото варене-изобщо. Пък и да пробвам преди да е станал материала. Ама, за другия път мисля да го карам на ток. Имам малко котлонче. Забравих да кажа - запалих газта малко след 23:20ч. и спрях в 01:30ч. Имаше тръпка като потече ракийката. Естествено, след като тръгна, намалих газта и потече много тънко. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима