Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: кайсиева ракия
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2012, 18:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юни 2012, 06:33
Мнения: 10
Тази година съм решил да сваря малко кайсиева,за целта ми трябват малко съвети.Колко захар трябва да сложа в материала , трябва ли да махам костилките и колко време протича ферментацията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2012, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако кажеш откъде и на колко ги купи кайсиите :megagrin:
Аз ще правя също, но нямам още оферта за кайсии.
Захар - колкото прецениш, на кайсиите не е повече от 12-13% захарността.Костилките задължително вън !
Може да се махнат и когато почне ферментацията, ама е голямо мацане. Аз ще се мъча да правя нещо като миксер от бъркалка за теракол и после ще прекарам кашата през една решетка дето я ползвам за махане на чепките на гроздето.
Знам за познати дето ги мачкат с едно приспособление от парче дъска с наковани пирони на него и перпендикулярно закован дървен прът. После в един леген или вана ги тъпчат с това приспособление и стават на каша. Миналата година така прекараха 200 кг..
Аз мисля тая година да ги ферментирам с дрожди за трудна ферментация винени, мисля че така ще имам по-голям рандеман и по-добър вкус. Иначе масово ползват мая за хляб, но аз съм скептичен малко. Не че и аз не съм я ползвал.
Фланкер ми препоръча тия дрожди : http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B8-actiflore-bo213
може и другите от същия раздел.
Колко време ... ми докато спре да ферментира :) - захаромара да удари дъното, кашата да се избистри и т.н. Предполагам две седмици максимум ще е (с тези дрожди), а може и седмица. Те ако са затворени и дезинфекцирани - могат да си стоят и да чакат, ако обаче има виненки ... по-добре да минават бързо през казана.
Според мен захарта не трябва да е повече от тази на плодовете - 100 кг плод ще има 12 кг. захар , значи още 12-15 коже да му сложим. Иначе ще стане предимно спирт.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2012, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юни 2012, 06:33
Мнения: 10
Най добрата цена която за сега ми предложиха е 0,60 за килограм,смятам да не чакам повече а да скачам че ще вземат да преминат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2012, 23:31 
Offline

Регистриран на: 11 Фев 2012, 13:31
Мнения: 2
kolegi dneska slojih na 200 kila kaisii 16 kg zahar. kazaha mi 4e sa malko viee kakvo shte kajete da slagam li oshte?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2012, 00:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Сега първо ще ти издърпат ушите за маймуницата, а след това ще ти поискат допълнителна информация за това колко вода си сложил,ако си. Колко е била захарността на кайсиите и т.н.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2012, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2012, 17:24
Мнения: 3
kolegi kak da izvadq kostilkite po lesno imam okolo 2 tona kaisii... molq za saveti

Модератор:
КИРИЛИЦА!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2012, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2012, 17:24
Мнения: 3
колеги даите ми сьвет как по лесно да извадя костилките от кайсиите


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2012, 15:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Ами прояви малко въображение, колега.
Аз, след усилено и интензивно мачкане и бъркане ги прекарвам през кошница от велосипед. Нещо като кошчето на колегата Хелрейсър, с което цеди бирата си отскоро. След това ги промивам с водата, в която ще разтварям захарта и ги изхвърлям. Между другото, стават за ядене. Вътрешното на костилките, де.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2012, 15:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако нямаш с какво да пасираш (тука има описани различни начини да си направиш пасатор от бъркалка за теракол и дрелка)
Правиш следното приспособление - на една дъска 10/10 см примерно или нещо подобно, набиваш пирони през сантиметър-два или още по-нарядко. От задната страна на дъската захващаш пак с пирон или с винт друга дебела летва или дъска, така че да ти е удобно да я държиш.
Сипваш си в един леген или кофа част от кайсиите и почваш да ги налагаш с пироните надолу, те ще се намачкат.
После си подготвяш някаква мрежа метална - или оградна мрежа (рабица й викат в магазина - ползва се иначе за сито за чакъл ), та или си правиш рамка и на нея опъваш рабицата или просто се гърчиш без рамка. Та прекарваш през нея пюрето, костилките остават на мрежата, а другото пада в бидона. Естествено търкаш с ръка.
Същото приспособление наесен ще ти свърши идеална работа за гроздето - чепките се отделят лесно с търкане по мрежата. Аз така обезчепках 200 кг грозде за 2-3 часа барабар със смилането , сулфитирането и охлаждането.

@ЛХристов : :megagrin: Даваш ми много лоша идея, на малчугана и без това кошница за велосипеда му не трябва ... :lol: Само после да не ме накара да му купувам нов :datz:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2012, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2012, 17:24
Мнения: 3
Мерси эа идеите .Можели някои дами каже долу горе колко дена е ферментацията и как да разбера кога са готови эа варене


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2012, 10:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ферментацията може да стане и за 5 дена и за 50 дена - всичко е много относително.
1. Каква е началната захарност (20% максимум да е)
2. Какви дрожди ще я ферментират. Спонтанна ферментация с диви дрожди по плодовете не се наемам да определям как и кога ще свърши.
3. Колко са дрождите - има си дози за определен материал.
4. Дали , как и колко е аерирано.
5. Каква е температурата на ферментация.

Първите дни трябва да се бърка материала за да се стимулира ферментацията, после вече само чакане му е майката. Да не се допускат виненки и разни други твари.
След като падне плода на дъното и се избистри материала - мериш захарност, ако показва около 0-та че и даже да потъне още - значи е готов за дестилация. Някои плодове имат пектин и други неферментируеми вещества - при тях няма да падне до 0, може би около 3-5%. Но ако има повечко добавяна захар - трябва да слезе до 0.

Баси аз само приказвам , а материал за ракия нямам :datz:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2012, 15:56 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Утре ще залагам 200 литра пращина от кайсии. Днес пристигнаха дрождите: Фермактив FCD. Че ми се пие кайсиева :).

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2012, 06:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юни 2012, 06:33
Мнения: 10
Сложих 500кг. кайсии да втасват, пък ще видим какво ще извадя.За пръв път ще варя кайсиевка но се надявам да се получи. :hot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2012, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
От известно време само четях форума. Сега вече имам и какво да споделя.

Ще почна с голямата глупост, която сътворих тия дни. Като всеки средностатистически глупак, тръгнах от краката за главата. Купих на 15.06. 80 кила материал на 40 ст. Уж от кайсий, ама като го разбивах отвътре излуваха костилки от праскови, череши и всякакъв материал. Костилките ги вадих след разбиването, щото материала вече беше тръгнал и нямаше как другояче да вадя костилките. Скофти ми се, че леко ме е метнал продавача и реших да не бухам цялата захар, която бях купил - 20 кила. Сложих само десет. Захарност не съм мерил, макар да знам, че това е важно условие за добрия резултат. А и нямах уред, с който да я измеря. На 14 ден варих. Резултата - 10 литра на 48-49 градуса, литър първак и осем литра патоки на около 30 гр.

Обаче! Тая седмица ми доставиха от познатия ви сайт рефрактометър. Купил съм стартови дрожди, спиртомер с термометър и мерителна кана. И...

Минавам всяка вечер през пазара до нас. Купувам по половин кило кайсий и първата работа да измеря захарността. Още в сряда попаднах на кайсий, в които рефрактометърчето измери 13,5 захарност. Върнах се на сергията и спазарих набързо 80 кила на 80 ст. Три часа и половина вадих костилките кайсия по кайсия. На тия 80 кила излязоха 3,8 кг. костилки. Купил си бях отпреди две 60 литрови бидончета. Разделих кайсийте на две и ги направих на мармалад с бъркалка за теракол. Всичко това в сряда вечер. Засега нищо друго не съм сложил. Четох някъде из форума, че е добре за ден два да тръгне ферментацията на дивите дрожди и после да се добавя захарта, водата и култивираните дрожди за по-високо алкохолно съдържание. Това идеално ме урежда, щото материала трябва да стигне до село, където е и казана. Утре ще стане тая операция, а после естествено ще сложа всичко останало. Излишно е да казвам, че сега вече мога да премеря точно 20% захарност, температурата на ферментация, алкохолното съдържание на материала и накрая дай Боже и резултата да е добър. Смятам да сложа около 50-60 литра вода озахарена до 20. Та това, което искам да попитам опитните в занаята е:
1. Да оставям ли достъп на въздух или да затворя плътно бидончетата, щото те имат гумени уплътнения и мога почти да ги херметизирам?
2. Кое е оптималното количество вода? Изчетох доста мнения всякакви и не мога да се ориентирам.
3. Някакъв съвет за самото варене? Има ли нещо специфично?
4. Ако добавя допълнително вода преди самото варене, това ще намали ли добива?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2012, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, не може да се затварят херметично, защото ще си направиш газирана напитка, да не казвам взрив.
Това пък дето си го писал че първо да тръгнела ферментация с диви дрожди, а после да слагаш културни от пакетче - също не е вярно. Тръгнат ли дивите да ферментират после културните няма да се развият, защото няма да е останал кислород за тях.
Макар да няма смисъл да се ферментира с два вида дрожди, единствения начин е да се сложат културните в самото начало и да се надяваш те да вземат връх над дивите.
Важно е аерирането в началото преди самата ферментация - този начален кислород води до голямо деление на клетките на дрождите и от там после, до бурно и пълно изферментиране на всичката захар.
Бъркането на материала също е добра идея в началото, но чак след като са се развили добре дрождите. Иначе ще им е по-трудно да "отлепят".
Бидоните според мен трябва да се затварят леко, колкото да не влизат мушици и прахоляци, но да има мегдан за излизане на въглеродния двуокис от ферментацията. Другият вариант е - воден клапан.
Иначе останалото си го замислил добре.
Захар и вода няма норма по която да се слагат, важното е общия материал да е до 20% захарност. Естествено ако набухаш на 20 кила плод 50 кила захар и 150 л. вода - няма да има ракия, а самогон.
Аз съм си решил да слагам толкова купешка захар, колкото плодова има в плода. За да има някакво равенство и да си стоят ароматите, понеже и без това като дестилирам с колоната ги позагубвам малко.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима