Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2012, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Здравейте,попаднах в кофти ситуация,дайте съвет :roll: Заложих материал за кайсиева ракия,който падна днес(12 дена),но се оказа,че казана няма да работи 5-6 дена,а в момента няма къде да го сваря на друго място.Та въпроса ми е,ако го запечатам ще изтрае ли?По принцип прехвърлям материала във туби от минерална вода,и така го пренасям до казана,дали може да стои в тях 5-6 дена със стегнати капачки?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2012, 21:26 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ще изтрае без проблем- не бързаи с тубите.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2012, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Бидона няма обръч за стягане и за това мислех направо в тубите да пресипя материала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2012, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако имаш стари патоки за преварка - сипи ги в бидона, ще увеличат алкохола и ще намалят вероятността за вкисване. По-голям алкохол, по-малко вкисване.
Но и без тях няма страшно, ако са запечатани.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2012, 06:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Имам десетина литра патоки,ще ги сложа и след седмица ще пиша какъв е резултата :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2012, 09:43 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Значи заложих 100 кг кайсии, 34 килограма захар и вода до около 200-220 литра. Като мерих захарността - около 22-23%, ама при това топло време и с Фермактив ФСД дрожди смятам, че ще стане.
Да попитам за кайсиите - след като изферментира плода маха ли се преди да се вари (може ли изобщо да се махне, то голяма каша стана с дрелката, направо на пюре). За костилките знам и ги махнах още в началото.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2012, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Мноооого добре! Като гледам си доста отдавна във форума и сигурно си прочел - Петьо беше казал, че ако вариш с плода става хубав аромат с примес на ошаф - мек приятен привкус. Внимавай ако е гъсто да не загори-пак той беше казал ако сложиш точилката в материала и стои права-гъсто е и трябва да се разрежда преди варенето. Аз лично веднъж леко згорих и от тогава само бистра течност варя, като падне шапката, няколко дена след това се утаява и изсмуквам с маркуч само от горе внимателно, или източвам поне през цедка като мрежа за комари-може би малко по едра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2012, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
Край на чуденето за водата. Днеска закарах кашата на село и в крайна сметка турих вода 1 към 1 с плода. Понеже имам само един сто литров, та станахо общо три бидоните с материала, но пък се получиха интересни резултати.

В големия бидон, за 40 кг. плод на 12,5 захарност и за 40 литра вода ми трябваха 16 кг. захар, за да я докарам до 20%.

Същото се повтори и в малките бидончета, само че разделено на две - 20 кг. плод, 20 литра вода и 8 кг. захар.

Общо за целия материал 80 кг. и 80 литра ми отидоха 32 кг. захар.

Интересно, че практиката се размина с теорията. По формулата, която взех от сайта, бях сметнал, че за това количество ще ми трябват 40 кг. захар.

Друго любопитно, е че големия бидон го държа навън увит във топлоизолационна вата и стар килим, а малките два на стълбището в къщата, уж за по-прохладно. Към четири след обяд мерих температурата и тя беше еднаква и в трите - 23 градуса. Направих експеримент и външния бидон до 4 го държах запечатан. Като го отвих капакът беше яко надут. Яд ме е, че не го снимах.

Интересно, че трите бидона тръгнаха да ферметират по различен начин. Сега съм гроги, но утре ще се разровя как да пусна снимките на ферментацията на всеки един.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2012, 21:42 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Коя формула и какъв ти е захаромера и как измери-течноста бистра ли беше?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2012, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
Ползвам чисто нов рефрактометър. Калибриран.

Формулата е някъде из форума. Утре ще ровна да я намеря и ще пусна линк. Някой (май мотото му беше: Успехът зависи от подготовката) си беше направил труда (май беше в тема за материал за сливи) да я обясни подробно и да пусне табличка за ексел. Аз просто я дублирах и я ползвах да си направя предварителните разчети. Но пък уреда си е уред. Доверих му се. Работя във фармацевтична фирма и като ми го доставиха го пуснах за проверка. Всичко си му е наред.

Та така с мойто джибри. Мирише разкошно. Не намирам да е по-гъсто от предното, което варих. Апропо, казана ми е електрически и винаги имам едно наум за гъстотата. Слава Богу не съм имал проблем, макар да не съм цедил материал досега. А миналата година даже варих сливи без да ги бъркам с бъркалка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2012, 22:18 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
и все пак грешка от 20% не е за пренебрегване-откъде ли идва?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2012, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
Ще проверявам утре дали не съм сбъркал въвеждането. Ама утре. Лека нощ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2012, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако ти е вярно измерването че захарността на плода е 12.5%
То 80 кг плод имат точно 10 кг. захар (0.125*80), като се добавят и 32 кг. захар се получава общо 42 кг. захар за общо 160+32=192 кг. материал.
Или процентът захарност общо е 42/192=0.219 или почти 22%
Но понеже захарността на плодовете може и да е варирала - може би си точно около 20%
Колко показа уреда след размесването с водата и захарта ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2012, 07:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
По-напред писах, че от 80 кг. кайсии без костилките останаха 76,200. В сряда вечер "мармалада" от единия бидон показваше 13,5% захарност. Не мерих в другия. Вчера вече на село пак така от единия бидон показа 12,5%.

Почнах да слагам захар и вода първо в по-големия. По изчисленията (които пак проверих току що в ексел), за да станат само кайсиите от 12,5 на 20% трябват 15 кг. захар. И още 10 кг. за 40 литра вода. Очевидно нещо не съм въвел правилно във формулата. Ще я търся пак във форума да я коригирам.

Понеже виждам, че държите на прецизността, а тук отново има леко разминаване в количеството захар, ще поясня, че 40 кг. първоначално изчислявах при 16% захарност, какъвто резултат ми даде най-зрялата кайсия от пробата. И така със сгрешената формула получих 38,5 кг. за целия материал (80), които по-напред цитирам като 40.

Накрая рефрактометъра показваше резултати над 20% и в трите бидона. В единия отиваше почти до 21. Реших, че е в рамките на нормалното.

Сега обаче се сещам, че не сложих лимонтозуто. Пак от форума прочетох, че на 10 литра вода се слага едно пакетче за подобряване на Ph на водата. Дайте съвет. Да звъня ли на майка ми да ги слага или не е фатално.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2012, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Привет "RumenM" :prost2:
Искаш съвет за "лимонтозуто"- в БГ водата е много разнообразна и както гледам си технически ориентиран както мериш захарността. За да докараш рН 4-5 е много важно да знаеш каква ти е водата, не знам от коя част на БГ си и най-малко аз мога да ти дам съвет от много далеко :explode: Купи си от най-близкото место рН лакмусиви тестерчета и си докарай с лимонтозу сам необходимото рН. Поръчай си(за следващата джибра :lachtot: ) по интернет 25-30$ от ebay (ето това ползвам от тази фирма аз ( http://www.ebay.com/itm/Waterproof-pH-T ... 2c6629101b ) коректни са и за около седмица ми пристигна-работи пркрасно! :)
Не искам да правя реклама никуму, но аз съм доволен от това. При мен не се налага да слагам лимонтозу. Водата ми е рН=7, след залагане на джибрта е рН 4.5 Дано съм ти помогнал по въпроса за "лимонтозуто" :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима