Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2012, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Колеги,днес тъкмо щях да запечатвам материала,но като го погледнах беше доста мътен,близнах малко, и като че ли ми сладни,захаромера не потъва целия,но деленията свършват със две чертички след 5 градуса и не мога да разбера със точност колко е.Да го оставя ли така още или да го запечатвам?Най-вероятно ще се вари на 12-ти или 13-ти юли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2012, 15:49 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
100 литра пращина от кайсии, преди да се разбърка и след, 2 ден ферментация.
Прикачени файлове:
PICT0061a.jpg

Прикачени файлове:
PICT0063a.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2012, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
Ето и моите.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2012, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
Ето откъде идвали парниковите газове :) !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2012, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ох, голяма хамалогия с тез кайсии.
Вчера вечерта се сдобих със 160 кг и се почна ...
Изпоцапах всичко, обаче ги направих на пюре с дрелката и кофа по кофа ги прекарах през едно сито което използвам за ронкане на гроздето. Събрал съм сега около 20-30 кг. костилки, мисля да ги суша на терасата.
Сложих малко калиев метабисулфид, че бяха тръгнали да ферментират още в торбите. Разредих с 70 л. вода, добавих и 25 кг. захар - от Пикадили , цена 1.89 лв. някаква уж българска, дано не ми изиграе номер, че аз тръгнах да тествам една друга дали ферментира, а купих тази. В някакви много тънки опаковки е, докато ги пипнеш и се късат.
Заквасих с дрожди BO213, 40 gr. за около 240 л. пращини. Сипах и едно шише 100 гр. активатор.
Захарност не успях да меря - много е гъсто и не показва вярно, ще карам на теоретични пресмятания :
140 кг. без костилките с 12% захарност се равнява на 17 кг. захар + 25 от магазина = 42 общо.
42/235 = 18% приблизително.
Процедурата по обезкостиляването и разтварянето на захарта трая от 17:30 до 22ч.
Тая сутрин в 8 ч. материалът вреше здраво. За съжаление нямам гаранция че само културните дрожди ферментират, но какво да се прави - горещо време, престояли кайсии ... Каквото - толкова.
Можеше и още да го разредя, но да видим ...
Мисля довечера да сложа един препарат против насекоми в гаража, че почнаха да се събират виненки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2012, 16:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2012, 16:03
Мнения: 18
Колега victoryvt ще кажеш ли, защо избра именно тези дрожди пред - Fermactive FCD или просто такива имаше? Защото аз взех от тези- Fermactive FCD, тъй като мисля, че ще са по-подходящи ако не за друго то поне заради по-големия температурен диапазон, че в тия жеги... Ама аз много не разбирам от дрожди де, та затова питам!

Едит: Ама сега гледам, че в характеристиките на тези моите не пише нищо за ракия, а само за вина и прекъснала ферментация.Може ли да е проблем? И каква пропорция да слагам като не е упоменато?

_________________
Перфектна жена и перфектна ракия- няма, затова и по двете трябва много да се работи!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2012, 16:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
И едните и другите са подходящи !
Не си сбъркал, на мен Фланкер ми ги предложи и двата вида, аз избрах единия, ти си избрал другия.
Дозата е обикновено 20 гр. за 100л. пращина.
А моите бидони вече преляха , излезе пяна до земята. Хем че ги бях оставил на по 25-30% празни.
И сега чак ме е страх да вляза в гаража :)
Имам чувството че още от вратата ще вървя по пяна.
:datz:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 19:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
victoryvt написа:
Ох, голяма хамалогия с тез кайсии.
Събрал съм сега около 20-30 кг. костилки, мисля да ги суша на терасата.


victoryvt, мисля, че надценяваш значително теглото на костилките. Миналата седмица като извадих костилките от 80 кг. кайсии специално ги премерих. Бяха 3,800 кг., което за твоите двойно повече килограми прави някъде около 8 кг. Споменавам го, защото това обърква изчисленията за захарността.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Прав си !
Не съм ги теглил, но не са повече от 10 кг.
Просто като ги чистих много се озорих :megagrin:
Ще ги претегля довечера или утре.
Между другото - 5 % захарност на прецеден сок от бидоните днес вечерта - 48 часа след заквасването.
Не че е повод за хвалба де, прекалено бурна ми стана ферментацията и на много високи температури. Ще има да бера ядове, ама нейсе.
И загубих няколко литра по земята - пяната излезе да ме посреща :lol:
Иначе в гаража все още е 25-26 гр., но в бидоните ме е страх да измеря.
Щом ми се сториха топли ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
Аз съм далече от бидоните и получавам инфо по телефона. Информатора (майка ми) е на 83, така че... Все пак сигурно е, че пяната не е по стълбището и бърка материала. Захарност ще меря в събота, като отида.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2012, 21:23 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
И аз съм на 5% на единия бидон. Ами какво да се прави, да хукна да ги охлаждам ли?
Мисля, че няма да има проблеми, една джанкова така правих и пак си стана екстра.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2012, 22:29 
Offline

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 09:42
Мнения: 2
Местожителство: Добрич
Да попитам,материала ми е в три бидона, предпазна мярка против изкипяване,сега след третия ден всичко е спокойно,та може ли да върна съдържанието на третия бидон в останалите два,бидоните са в мазето на температура 20 градуса почти постоянна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2012, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
:datz: :datz: :datz: Оплесках хубавата ферментация (от снимките по-горе)! Бухнах лимонтозу и сега материала е наникъде. не личи да върви процес, а захарността в два от бидоните е 11, а в третия (тоя с големите балони) е 8. Спиртомера показва нула спирт... Само температурата си е 23, както беше в събота при залагането. Въобще... :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2012, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
"РуменМ"-чак мен ме е яд, нали ти писах и аз и другите за лимонтозуто ама нищо така се учим. Мери се :wallbash: в самото начало и тогава ако има нужда се слага. Аз даже мисля че при тези горещини може джибрата да стане по "кисела" с ниско рН от самосебе си.
Интересно кое те накара да сложиш лимонтозу-нали ферментацията тръгна хубаво :explode: Нещо те усъмни ли ...какво?
Ако можеш измери рН и ако е 3.5 или по ниско трябва да сложиш гипс от химически магазин - аз не съм слагал но който знае да помага.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2012, 20:07 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Тези големи балони ми приличат на гъст материал. Що не пробваш да го разредиш и възбудиш с дрожди за трудна ферментация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима