Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2012, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
Plamm, то е щото исках да спазя всички условия за добра ракия. В мойто село, Петърч, водата е много твърда (силно варовита). Оттам идеята за лимонтозуто, заета от форума.

ZMeyGorianin, точно това направих. Само не съм сигурен дали дрождите ми бяха достатъчно, та добавих и малко мая. Сега търся майка ми да каже тръгна ли ферментация или не? Засега не си чува телефона. Ма ако не е тръгнала работата, мисля да добавя още мая, щото нямам повече дрожди :wallbash: . Иначе материала е разреден едно към едно с вода. Не мисля, че е гъст.

ПП Дайте адреси в София, където мога да купя дрожди и други полезни нещица!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2012, 21:45 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
При мен 100 литровия бидон клони към нула захар. Другите два (разликата беше само различните кайсии в тях, купени от друго място) показват 8% и врат...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2012, 10:43 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Да добавя.
Без да меря рН сложих (в началото, преди да сложа дрождите) 12 пакетчета лимонена киселина, по 4 на бидон, нищо че единия е 100 литра а другите два 50. Това не е правилно, но явно на тези дрожди за трудна ферментация не им дреме много...
Извода е че трябва да се мери и рН. Има много удобни индикаторни хартийки продават ги по химичните магазини и не знам още къде...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2012, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Сега съм на море, но мисля че гипса беше за понижаване на пехато. Американските бираджии го ползват. Ако има висока киселинност - сода бикарбонат оправя работата.
Също и разреждане с вода (нормалната водопроводна вода е с пеха около 7).
Направи един гугъл с ключови думи "gipsum ph" и провери за гипса, почти 90% съм сигурен че беше за понижаване, а не покачване.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2012, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Със сода бикарбонат рН ще се вдигне, а строителния гипс е калциев сулфат(Е516), чието рН е около 5.6

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2012, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
Маята не помогна! В бидоните има захарност 5,5; 8,5; 10%. Вчера заложих 20 гр. винени дрожди да се размножават. Довечера ще влязат в бидоните. Стискайте палци да тръгне ферметацията. Оффффффф.... :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2012, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:explode: "RumenM" вземи едно лакмусче и го премери това рН ако е 3.0 или по ниско каквито дрожди да слагаш няма да тръгне-тия "животинки" си искат тяхната среда. Като ти е варовита водата разреждай с вода и мери рН и захарност и тогава слагай дрожди. Чак мен ме е яд да не похабиш хубавия материал. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2012, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
victoryvt написа:
Между другото - 5 % захарност

При мен на четвъртия ден удари нула и започнах дестилациите. Толкова бърза ферментация съм имал само веднъж по рецептата на чичо Джеси.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 09:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Върнах се !
6 дена след като ги оставих сами, вчера вечерта измерих 0% захарност. 8 дена след заквасването.
Всъщност те може и преди това да са били стигнали нулата, но мен ме нямаше да измеря.
Все още правят някаква минимална шапка, но до неделя ако не свали под нулата захаромера - ще дестилирам.
Загубил съм няколко литра във вид на пяна по време на първите 24 часа, но освен че ми направиха мизерия не е болка за умиране.
Бирите ми обаче не стават - ще ги варя с патоките от кайсиите. Последната дето чака бутилиране ми изглежда потъмняла, а предишната - има ужасен вкус. И всичко е заради шибаните горещини.
Повече няма да се мъча докато не стане поне 20 гр. в гаража или докато не си купя хладилник за бираджилъка.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 11:09 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
И моите кайсии са на 0. Ще ги варя в събота. Днес напълних 100 литровия в бутилки от минерална вода и махнах джибрите. Ужасна цапаница са това кайсиите! Напълних 92-3 литра материал другото го хвърлих на мокро пюре от кайсии, няма цедене, няма нищо...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 10:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ден 11-ти от заквасването : няма шапка, започва да се избистря материала. В събота -неделя ще го варя !
Ще измеря захарност преди варенето, но не мисля че ще падне повече от 0. Ако се окаже че показва пак 0, значи и една седмица стига. Не че нещо ще му стане и с още една, както е в случая.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
И аз ще варя съботно. Само не е ясно оцет ли що ли...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Що да е оцет ?
Аз си мерих вчера пехато - някъде между 4.5 и 5 е.
То ако слезе на 3 и под 3 - тогава и дрождите спират да ферментират.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 12:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Щото, колега Виктори, ти докато се наслаждаваше на хладния бриз и си беше оставил кайсиите на спокойствие, колегата РуменМ взе че бухна лимонтозу в бидоните. И то дистанционно... и сега всички ние, но най-вече той :wallbash:
Виж няколко поста по-нагоре и му дай и ти съвет като по-опитен.
Иначе от мен съвета е да не вари, докато захарността не падне на 0. Ще има само загуби. Освен, разбира се, ако не тръгне материала да се съсипва.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
Пробвах какво ли не. Долях вода, както ме посъветва Плам, преди това мая, после захранени винени дрожди... И понеже, както казва lhristov целият процес е дистанционен... та :wallbash: :datz:

И сега дистанционно уж нещо става, ама става ли или майка ми си въобразява. Че и не вижда добре, та и захарността не може да премери. Абе...

Това при цялото ми желание тоя път да следвам принципите на добрите практики при производство на ракия... Прекален светец... :? :? :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима