Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз ти писах от морето - като си подкиселил повече, неутрализирай със сода бикарбонат.
Водата е решение , но тя трудно ще се справи с голяма киселинност.
Със содата също не трабва да се прекалява.
Не знам сега колко ти е захарността, защото тя с добавянето на водата е паднала заради самото разреждане, но не и заради превръщането й в алкохол от дрождите.
Въоръжи се с тест лентички за пеха - в някои аптеки имат.
Аз моите си ги доставих заедно с полския ензим, но съм ги виждал и тук в БГ.
Проверено е - при киселинност 3 и надолу - ферментация няма !
Но то 3 е доста кисело на вкус де.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2012, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
victoryvt, току що се снабдих с лакмусова хартия. Срам не срам изпросих от колеги във фирмата. Утре като премеря захарност и пеха, ще драсна стойностите през телефона. Ако имате възможност, ще съм благодарен на коментар и съвет. Иначе и вода сипвах и дрожди култивирани и т.н. Но пък мина седмица, ще видя, може пък майка ми правилно да казва, че нещо е потръгнало. А дано.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2012, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
Трудна работа. Ако съм мерил вярно пеха е около 4. Зах. Между 5-10%. Но е дигнало пак шапка. Има надежда.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2012, 13:49 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Сварих разтвора. Излезе точно 30 литра - 55 градуса, спрях на 40. Много съм доволен.
А в това време какво става в помещенията на казаните не е истина, жегаааа.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2012, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Колеги имам едно въпросче . Онзи ден сложих кайсиите , всичко върви добре обаче не съм сложил захар . Захаромера показа 15 . Сега мога ли да добавя захар ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2012, 12:59 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
boriu, според мен можеш спокойно да добавяш захар допълнително.

Аз тази година така направих по стечение на обстоятелствата. Кайсиите(120 кг) ми ги донесоха много късно и докато им отделя костилките стана 23:00. Сложих 14 кг захар(в топла вода, докато стане 60 литра) и засях с дрожди. На другия ден преди обяд добавих още 8 кг захар (+ топла вода до 40 литра) и активатор за ферментация. Вечерта сложих още 8 кг захар(+ топла вода до 40 литра). Добавих общо 50 гр лимонена киселина, разпределени равномерно със захарта и водата. Първите 2 дни въобще не съм мерил захарността, на третия ден беше между 15 и 17%, на петия между 3 и 5%. На 9 - 10-ти ден спря да прави шапка.

Така, че действай - слагай захар без притеснения.


Между другото:
Сварих материала на 10-ия ден(по-скоро 9.5-ия :lol: ), същият ден в който за първи път не се образува шапка. Към материала добавих около 5-6 литра 40° ракия, която исках да преварям. Общо прибрах вкъщи 2562 алкохолни градуса. Когато престанах да събирам течеше на 31°. Полезното количество ракия беше около 40 литра на 53°. Който както иска така да ги смята, но по моите сметки това прави 1.9 литра 40° ракия от килограм захар. Или ако смятам само тая, която става за пиене, рандеманът е над 1.5 литра 40° ракия от килограм захар. Тук не слагам в сметките кайсиите, защото не им знам захарността, така че сметките са по-различни. Но мен всъщност все ме е интересувало като сложа Х захар, колко ракия ще изкарам. Няколко пъти рандеманът ми от изстискани джибри(няма захар, има малко алкохол) е в тези граници. Така, че всякакви приказки, дето по-рано съм намирал из форума, че от кило захар излиза кило ракия, аз лично не намирам за отговарящи на практиката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2012, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
@РуменМ : 4 пеха е май на ръба, ще чакаш сега много.
Не погледнах колко са ти бидоните, но ако са няколко - пробвай в един поне малко сода бикарбонат да сложиш да неутрализира. Ако потръгне добре- слагай и на другите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2012, 21:59 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
victoryvt написа:
@РуменМ : 4 пеха е май на ръба, ще чакаш сега много.
Не погледнах колко са ти бидоните, но ако са няколко - пробвай в един поне малко сода бикарбонат да сложиш да неутрализира. Ако потръгне добре- слагай и на другите.

За първи път чувам че, на материал се слага сода за да "неутрализира и потръгне"!!!
Би ли обяснил по подробно за този начин.

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2012, 23:04 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Дрождите имат нужда от определено РН.Повечето от дрождите се развиват при рН 3,5-7,0. При рН, по-ниско от 2.6, дейността на дрождите се прекратява.
Та за това понякога се подкиселява или обратния процес,макар за неутрализация не се споменава по учебници(тези които имам),а се споменава за добавяне на р-р с по-високо РН за намаляване на основния...
В случая за мен ,РН-то не бива да се коригира...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 01:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Murphy , Благодаря за отговора ! :2thumbs: А за дрождите , задължително ли е ? Какви дрожди ползваш ? И преди това не трябва ли да се сулфитира ? :? :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 08:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
@Boriu : Ако ще слагаш още захар - слагай, но недей мисли за сулфитиране сега. Вече имаш тръгнала ферментация, ако сулфитираш, ще замирише на сероводород.
Дрожди също няма смисъл вече да търсиш, понеже дивите вече са се развили.
Карай така, не се притеснявай.

Иначе ако си фен - за догодина може така - мачкаш, отделяш костилки, сетне в разтвора слагаш дозата серен двуокис, правиш си разтвор захар-вода , добавяш и него и след 2 часа посяваш с културни дрожди за вино (BO213, FCD или други), може и активатор. Така ще имаш добра ферментация с културни дрожди, която ще извади по-голямо количество алкохол. (Културните дрожди имат по-голям коефициент на преобразуване на захарите)
Този начин на работа е характерен за винопроизводството и дава винаги добри резултати.

Между другото аз в събота врътнах един казан 80 л. от кайсиите и съм много доволен от резултата, макар да направих една издънка и без малко да изпусна юздите на кончето :)
Днес ще врътна още един, утре пак , че да се оттървам вече от цапаницата.
Цеденето на материала го правих върху рамката за обезкостиляване като отгоре сложих една силиконова мрежа за мухи. Сипвам една кофа и разбутвам с ръка докато остане гъсто, после събирам краищата на мрежата и започвам да увивам докато се изцеди докрай. Остатъка в мрежата изхвърлям в кофа - събрах половин кофа от 80 л. материал.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 11:55 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
boriu, виждам, че victoryvt вече ти е отговорил на въпросите. И аз като него бих казал, че ако ще слагаш захар - слагай я сега без да отлагаш, че тя ферментацията ти вече доста е напреднала, предполагам. Дрожди и според мен не бързай да слагаш. Може да сложиш ако нещо се обърка след добавянето на захар и ферментацията спре. Да се надяваме,че това няма да се случи :thumbs1: . И сложи малко лимонтозу - на 10 кг захар и 30-35 литра вода сложи едно-две пакетчета(по 10 гр). Според мен е добре да сложиш захарта на порции от по 10-ина килограма(разтворени във вода, разбира се) през 8-12 часа, а не наведнъж. Може(дори е добре) да сложиш и активатор за ферментация. Но първо слагай захарта, пък после търси активатор. Пък за следващия път вече ще сложиш и дрожди и ще получиш повече литри ракия :megagrin: . За кайсиите ползвах "Дрожди за бяло вино" и "Активатор за ферментация" от "Ванков 2004“ ООД. Ползвах тези продукти, защото в момента ми бяха най-достъпни. Дрождите предварително ги активирах с топла вода и захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 13:14 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аз да попитам, кайсиевата ракия върви ли да се оцветява с някакво дърво. Аз съм чувал за черница, с дъб не вървяло. Продава ли се черничев чипс някъде или цепено от сърцевина или ще трябва да търся от колеги :).

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Благодаря ви колеги за съветите ! :2thumbs: За дрождите питам по принцип , а не за конкретния случай ;) защото мисля да ги пробвам на следващото зареждане :lab: Даже вчера поръчах дрожди за трудна ферментация и активатор . Та затова искам да знам по подробно как кое и кога ? А междувременно в първите бидони мерих преди малко захарта е м/у 4 и 5% та се отказах да добавям каквото и да било :) :prost2: А и ако може да ми кажете как да меря по-точно киселинността , че днес питах в аптеката за лакмусова хартия , но ми казаха че не е точна :? :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Joro Polimera написа:
Аз да попитам, кайсиевата ракия върви ли да се оцветява с някакво дърво. Аз съм чувал за черница, с дъб не вървяло. Продава ли се черничев чипс някъде или цепено от сърцевина или ще трябва да търся от колеги :).

Не знам с какво върви да се оцветява кайсиевата но за черничев чипс не съм чувал :? Иначе аз взимам едно сухо черничево трупче цепя няколко трески от вътрешността измивам ги и ги пускам в дамаджаната :) остава ти само да следиш какъв цвят да остане и ги вадиш , много лесно и бързо :2thumbs: Стига да си от село и да разполагаш въпросното трупче :megagrin: Това е дано да съм бил полезен :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима