Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 08:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Има индикаторни хартийки, които се продават на ролка по 5 м.
Късаш малко, топиш и сравняваш на око какъв цвят се е получил.
Не е прецизно но е доста насочващо :
Прикачени файлове:
indikatorna-hartia.jpg


До 4 има синкави отенъци, от 3.5 до 2.5 - жълти, от 2.5 надолу вече червенее.
т.е. - видите ли малко да ви жълтее - хич не се чудете защо ви е спряла ферментацията или върви мудно.
А ако ви червенее - значи сте произвели малко по-друга напитка - оцет :)
Пък който може нека си купи пеха-метър за 100-200 лв. и да знае че след година две ще трябва да му смени сондата, която струва пак толкова долу горе.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
victoryvt, точно същата ролка взех. Честно да си призная не можах да разбера колко е пехато на моите бидони. Слагах сода, кипва нагоре пяна. Горе-долу по половин пакетче на малките бидони и почти цяло на големия. Уж потегли някаква ферментация, но много бавно пада захарността... Направо съм в шах. А вече почти готови са джанките. Следва сливата... Така го увъртях това кайсиево джибри, та ще ми държи влага за години напред. :datz:

Не виждам какво повече мога да направя. :cry: Ако в събота не е паднала захарността... Май ще го хвърлям.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Няма да хвърляш нищо - решаваш на момента - или дестилираш или чакаш още една седмица.
Ако свариш - ще загубиш малко, но все пак ще имаш ракия с кайсиев аромат.
Ако изчакаш още седмица - може и да се довърши нормално ферментацията.
Грешката ти е била с подкиселяването. Но няма как да върнеш времето назад.
Сега дрождите ти са невитални и слабо ферментират, ще се чака и това си е.
Ако захарността ти е под 5 - може да го вариш, майната им на няколко литра ракия. Само че вземи пред вид и долятата вода, която го е разредила. Така се е смъкнала захарността с малко, но не от ферментация, а от разреждане.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Незнам за Румен ама моите кайсии са готови ! Нищо не съм слагал , само хубаво узрял плод без костилки . Захарност 15% беше , токущо мерих с новия захаромер :megagrin: и показа м/у 0 и 1 . Това е за 5 дни без никакви добавки , пък като сваря днес или утре ще пиша за "резила" :D :prost: :prost2: :zauf2: :saufen: :drunk: :sleep:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 09:14
Мнения: 20
Местожителство: София
boriu, мерси, ама немаше нужда :D Ай дано изкараш повечко ракия, щото аз май ше продавам оцет :klatsch: Тъй де, нема са за едно джибре да страдам :prost:

Нема, ама.... :datz: :wallbash: :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 20:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
[quote="victoryvt"]Има индикаторни хартийки, които се продават на ролка по 5 м.
Късаш малко, топиш и сравняваш на око какъв цвят се е получил.
Не е прецизно но е доста насочващо
Благодаря колега :2thumbs: Само незнам дали ще намеря в Кюстендил такива , ако не пак куриери и тн. :( Иначе днес ми пристигнаха дрождите и активатора , захар имам от македонската :) а другата кайсия е почти узряла пък ще видим . :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2012, 19:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз приключих с моите ...
Догодина - само един бидон с 50 кг. кайсии и 10 кг. захар ще правя - голяма цапаница, голямо чудо. Но ракийката си я бива.
240 л. материал на 3 пъти прекарах през 100л. казан.
Във всеки слагах и от синята ми ракия, която беше престояла с въглени и беше се изчистила. Слагах патоките и първаците от първия във втория, от втория в третия и сега имам 8 л. патоки на 30%, 2 л. първак на над 90, и 1 литър баш първак за прозорци, около 35 л. ракия на 66% и те това е.
Като махна 7-те литра синя ракия - излизат 24 л. алкохол на 100% или 59 на 40% , ако сметна само питейния - 28л. на 66% са 46 на 40%. Даже и още можеше да се извади, но не съм изчаквал докрай патоките че много късно ставаше, а и не си струва газа.
Това е равносметката от 162 кг. кайсии, 25 кг. захар, 2 дози дрожди BO213, един активатор и доста труд.
А, имам и една кофа костилки, назима ще вадя ядките и ще ги ползвам за мезе за уиски.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2012, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
И аз врътнах едното бидонче с кайсиики от около 45 кг кайсии + 5кг захар 50 литра изцедено сокче в казана и резила е 8 литра на 52 % и още толкова патоки на около 25 % + 0.6 първак и това е :) А другото бидонче го смесих с джанките щото беше много гъсто , че при добавянето на захарта нещо не се разбрахме с баща ми :motz: и малко оплескахме нещата :D то аз за това не му давам да пипа ама .... :party: :prost: :saufen: :sleep: и те така :megagrin: А помежду другото вчера заредих още 50 кг кайсии + 9 кг захар + 20 литра вода та го докарах на около 20% захарност , но този път го правя всичко " по книга " :megagrin: сулфитиране , дрожди , активатор , пък ще видим . :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 00:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
:) дрождите нали след 2 часа ги сложи , щото иначе сулфитирането ...
абе ще ги избие и тях.
Ама така е методиката за вино, значи и за кайсии ще стане :)
Моята ракия днес се хареса доста , но и мястото беше готино - вода, скали, сянка, барбекю ...
Мисля да предложа мястото за среща на форума - намира се долу горе в средата на България, така че от всички страни е на около 200 км. което не е чак толкова страшно за пътуване.
Има рекичка, скалички, вирче, горичка, място за палатки - даже в момента там има над 100 палатки и каравани, две заведения с много бира и скара, и изобщо, голям кеф.
На 25 км. от В.Търново по посока яз. Йовковци, от който цялата област почти пие вода.
Има и един манастир - Къпиновския.
Айде, август е отпускарски месец - решавайте, аз съм си тука и ходя там всяка неделя.
Пък който няма палатка - 4-5 човека мога да поема инцидентно да спят , даже и повече - в друг апартамент.
петък, събота, неделя и всичко е 6.
:)
После кой от дето е, че иначе ще си имам проблеми

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 12:39 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Да споделя и моя опит (за първи път кайсиева).
8 кофи кайсии около 80кг в по-голямата си част от земята.
Изчистени костилки. Материала сложен в 200л бидон добавени 15кг захар, 80л вода една бучка мая за хляб.
Този път водата бе направо от чешмата (не е загрявана поради топлото време).
След 2 часа материала вече вреше. 2 пъти на ден бъркане (благодарение на комшията).
На 6 ден почти готов - захарност 0. Бидона е постоянно завит с найлон и стегнат с въже.
Изварен (печен) на 10 ден в казан с колона.
Резултат 20л на 59гр, 8л на 53гр, 1.5л първак, 10л паток.
Аериран 10дни, сега следва разреждане и отлежаване.
Много мека и ароматна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 20:10 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Много добро постижение! Добре узрелия плод си оказва значението!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2012, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Днеска сварих и аз.
Кайсията я брах на три пъти понеже по върха узрява първо , след това в средата и сетне доло.
Изчистих 90 кг плод от костилките , 25кг. захар разтворих с вода в съотношение 1/4 и добавих 500гр. лимонтозу.
Не съм ползвал дрожди , мая и други там подобни.На 7 ден материала го измерих със захаромер и показваше 0 захарност , като материала се бе избистрил отгоре.Затворих бидоните с найлон отгоре сложих плътно капаците да затворят бидоните, и след още 6 дни отидох на казана.
След изваряването получих 33 л ракия на 50 гр. + 1.5 л. първак + 10 л. паток.
Оставам коментарите на по запознатите.
П.П.
До сега винаги съм бил преднамерен към материал различен от грозде и синя слива , поради малкия рандеман на другите видове овошки с които разполагам.След седмица ще варя пак един бъркоч от круши и сливи , като сливите не ги зная точно какъв сорт са (старите им викат попска слива кръгла е и едра не като джанката като узрее добре лесно и се отделя костилката която е малка) , че към въпросния бъркоч съм много скептично настроен какво ще пусне , но като я сваря ще пиша.
Поздрави на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2012, 21:02
Мнения: 3
[quote="milko tsochev"]Тази година съм решил да сваря малко кайсиева
Здравейте колеги!!!
Тази година за първи път правя ракия от кайсии и както е нормално нещо сбърках във процеса на ферментацията. В следствие на това изкарах нещо, но не по сметките - нито като градус, нито като количество.Въпроса ми е - след колко време може да се преварва получения спиртен материал? Има ли технологично време за преварката на материала?
Предварително благодаря на всички желаещи да помогнат!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Няма технологично време за преварка.
Ти какво смяташ че си сбъркал ?
Вкисна ти материала ли, недоферментира ли ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2012, 21:02
Мнения: 3
victoryvt написа:
Няма технологично време за преварка.
Ти какво смяташ че си сбъркал ?
Вкисна ти материала ли, недоферментира ли ?


Недоферментира....


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима