Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2012, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2012, 13:58
Мнения: 3
Здравейте,новак съм и ще правя ракия за първи път,поразпитах и прочетох повечето неща но сега имам малко тъп проблем.....!Искам да събера сливи / имам три вида/ но узряват по различно време кой е наи удачният вариянт....сега съм събрал първите в две малки кофи с капаци с идеята да направя 10 такива кофи около 8кг всяка но да ферментират по отделно и накрая да ги събера в бидон да премеря захарноста и да добавя захарта като преди да ги събера в бидона да извадя костилките........
Имам ли шанс за такава щуротия,трябва ли да ги разбърквам от сега и да им слагам захар от сега на всяка отделно....абе с две думи дайте акъл как да стане работата.....от синята слива ще слагам най много и ако трябва ще си докупя за да имам поне 150 кг за варенето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 09:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
По принцип можеш в един голям бидон или няколко бидона, колкото имаш - да добавяш по една две кофи на ден.
Ферментацията ще си върви постепенно, за съжаление - ще е с дивите дрожди.
Захар няма смисъл да слагаш в началото, защото няма как да дозираш. Може някъде около средата да започнеш да добавяш по малко захар и накрая с последните да вкараш повечко.
Ако разполагаш с повече съдове - прави така : една седмица материал в един бидон, следващата в друг , третата - в трети.
По някое време ги събираш в един голям, слагаш захарта, изчакваш да падне до 0% захарност и вариш.
Общо взето - създават се много предпоставки за проблеми и вкисване, но важното е да има плодове. Все някак ще ги оползотвориш.
Моята баба цяло лято събира каквото падне в една каца и накрая със сините сливи вари всичко. Досега не е вкисвала материал. Но там където стои материала е хладно :) не е като тука 40 гр. на сянка.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
И аз като теб се чудех как да събирам смокини че зреят по 5-10 на ден и накрая решението беше във фризера.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима