Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 10:21
Мнения: 2
Здравейте нов съм във форума и в ракиените тайни,та да питам.
Събрах материал(джанки) не съм ги направил на каша(това ще стане днес).
Колко мога да се забавя със слагането на захарта?
И още един въпрос-трябва ли да сложа в началото лимонтозу и мая?
Благодаря предварително на всички отзовали се!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 10:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Захар може и след ден два да се сложи, но най-добре на момента, защото ще можеш да измериш със захаромера и да я докараш до 20%.
Лимонтозу може и да не сложиш, даже по-добре да не слагаш, освен ако не решиш да шибаш яко захар и вода.
Ако не прекаляваш с нея - хич недей подкиселява, че после да не питаш как да оправиш киселинността.
Ферментацията може да тръгне сама с дивите дрожди, може да се подсигуриш с мая за хляб като най-достъпна, а може и дрожди за вино да използваш.
Ако нямаш опит досега - сложи 4 кубчета мая на 100л. материал със захарност 20%.
Бъркане всеки ден и след седмица или две - на казана.
Ако искаш - измери сега захарността и после по тези данни добавяй захар и вода.
(Ако чакаш захарта от Билла - в сряда ще е налична :) )

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2012, 18:23 
Offline

Регистриран на: 07 Авг 2007, 18:20
Мнения: 12
Колега ако дадеш е-мейл , мога да ти закача книжки за изваряване на ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2012, 21:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
може ли и на мен?
ilu6a@list.ru

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 07:47 
Offline

Регистриран на: 16 Окт 2010, 08:34
Мнения: 5
Ако може и на мен Tashev3@abv.bg.Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 17:48 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Колега и аз се интересувам от книгата: ch.dobrev@abv.bg

КЪМ АДМИНА - можели да имаме нещо като рездел или меню във форума "DOWNLOAD" или литература - за сваляне и качване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ще си позволя да дам мнение,макар че не съм админ :)
Та много лесно може да се качи въпросната книга (лесно технически, а за моралните аспекти не се наемам да говоря).
Ето как :
Пускаш отговор и качваш файл във вид на архив (име на файла : knigata.rar) тъй както се качв снимка.
Аз така съм качил няколко екселски файла - архивирам ги и ги качвам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2011, 22:58
Мнения: 27
Местожителство: Свищов
Здравейте. Може ли и на мен alekc@abv.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 00:38 
Offline

Регистриран на: 14 Апр 2010, 21:36
Мнения: 1
Ако е възможно и на мен didimitrov@gbg.bg .Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2012, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Имам следната питанка и аз , мисля че в тази тема ще е подходящо.
Преди три дни сложих захарта на материала който правих.Днес обаче вадих мед , и от измиването на съдовете и центрофугата и разпечатките ми остана медена вода около 25 л, та моя въпрос е ще може ли сега тази вода да я добавя към вече приготвения материал на който съм налял сиропа преди 3 дни?
Благодаря ви предварително за отговорите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2012, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Слагай, няма да я хвърляш я.
Премери й захарността първо че да не ти разреди много материала.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2012, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
victoryvt написа:
Слагай, няма да я хвърляш я.
Премери й захарността първо че да не ти разреди много материала.

Благодарности.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2012, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2012, 17:42
Мнения: 4
150л каша от сливи афъзки,с захарност 10% им турих 40кг захар към 140л вода.захарността стана 14% смятах че за да стане кашата 20% трябват18-20кг захар/по формула дето видях на ilu6a/и 20 кг към 80л за да стане разтворът също 20%.обаче трябваше първите 20кг да ги разбъркам в 80те л вода пък аз ги разбърках тях в 60л.на втория ден от ферментацията махнах всякакви люспи и костилките които бяха останали/ след като махнах повечето на 1ия ден още/.днес е 3ият ден откакто завряха. късно ли е да добавя още сливи,или да туря компот.сега са 250л без люспи и костилки.40кг захар прекалено много ли са или да сложа още/ако не е късно/?казанът е 400л.вода да добавям ли преди варенето,понеже е само сок?и за преварката вярно ли е,че 4-5 въглена ако се сложат в казана помага много?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2012, 12:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Ако е вярно че ,сливите са с 10% зарар ...р-ра който си добавил е с 22%
Като си махнал люспи костилки са останали общо 250л ако предпоЛожим, че захарта е останала там то от сливите имаш 15кг и добавени още 40кг-общо 55кг на 250л смес.
Това отново е 22% стойност близка до граничната за повечето културни дрожди, които се продават по-широко на пазара -недей да добавяш повече захар...
Апропо ,какви дрожди ползваш?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2012, 13:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Нещо не се връзва сметката :
150 кг. сливи
40 кг. захар
140 л. вода
----------------
330 кг. общо грубо. А не както казваш 250 л. (Аз на 160 кг. кайсии , 25 кг. захар и 70 л. вода имах накрая без костилките 240 л. каша)
Ако приемем че 330 е вярното, тогава начална захарност си имал все едно 55/330= 17% захарност.
Но дали няма грешка в литрите и килограмите ?
Преди варенето в казана можеш и да цедиш, а може и да не цедиш, зависи какъв е казана. Тоя както казваш че е 400л. значи и дъното му е дебело и трудно загаря.
Ако разредиш с вода - ще падне алкохолният градус и от там - ще протече на по-нисък алкохолен и бързо ще падне до и под 40.
Ако ще правиш преварка - това не е от значение, защото ти така или иначе ще събереш всичко без първака. После при преварката може да се сложат малко загасени въглени, както и сода и др. подобни. Ако материалът ти е добър - може и без тях.
А Ако имаш стари патоки - вместо с вода , разреди с тях.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима