Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2012, 14:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Нали е споменал ,че е махнал люспи и костилки...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2012, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2012, 17:42
Мнения: 4
значи-малко да ви поясня-за пръв път варя/за някои предполагам това стига/.бидонът е син с черен капак,отстрани пише 0↑2 и около това числата от1до12 друго няма.понеже не ми се пробваше с кофи да го пълня,сметнах че без издутата част са 157л-така че бидонът го броя за 200л.отначало беше пълен догоре със сливи,като разбърках остана на 30см/сметнах,че са 140-150л/,после махнах към 10-15л костилки,сложих 138л вода и 40 кг захар/някъде пишеше че 1кг разтворена заема 0.625л/според петьо малчев/така,че тя да е 25л.дотук 140+138+25=303л.от тях вчера махнах всякакви люспи и останалите костилки/не знам точно колко/20-40л?/.сега и в 2та бидона има 40 см до ръба.бидонът е висок 95см,d-47см горе и долу, в средата издут.дрожди не съм слагал!да не трябва да доливам вода че да стане 20%захарността,щот аз ги смятам 250л?т.е. вътре има само сок.сложих 3 лимонтозу по 10гр.? докога да го бъркам и колко пъти на ден? нали според някои да излезе co2, но не излиза ли и много алкохол?,много ги държах отворени и сега като пробвам клечка на 3-4 см от сока не гасне,колко тябва да потъне захаромера изцяло под сока ли,щот сега е 0% на 1см от горния край пък се чува и вижда как бълбукат?отгоре има пяна няма твърди частици но не е паднала?май пообърках бая?днес стават 4 дни от началото на ферментиране,макар,че спаднаха под 30гр температурите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2012, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Нищо не е объркано, обаче без точни данни за килограмите плод, килограмите захар и литрите вода (които са и килограми вода) не може да се сметне с каква захарност тръгваш, от там и дали да дослагваш още захар или не.
Този бидон най-вероятно е 200л. , но може и 170 да е.
Но щом сега имаш 0% захарност значи всичко е превряло за 4 дни, което при тия температури не е учудващо. Изчакай да си довърши процесите и от време на време бъркай, но капака да е там затворен - то вече няма силни газове да излизат. Ако нямаш търпение може и да вариш, но изчакай поне 7 дена да станат, или 10 ...
Като заредиш казана си - ще прецениш колко ти е бил материала.
Ако не искаш да разреждаш просто загрявай по-бавно, с по-малко огън, то и без това няма да е пълен казана.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2012, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2012, 17:42
Мнения: 4
здравейте ,сложих 250те л. в казан 400л,ракията тръгна на 50тата мин-казанът топъл/според казанджията щяла да тръгне след 2ч.при дестилацията не отделих първак и всичко беше към 80-85л.при 2та дестилация/преварката/отделих 1,5л първак,събирах до 40гр.излезе 38-40л.на 57гр.от 40 до 35гр-7л.и към 25л патоки/събирах докато горят,казанджията спеше/.за преварката сипах моите 80-85л без да се изпразни казана на предния клиент след като той я спря на 40гр неговата и си отиде,та съм бая на кяр само не знам дали не остават накрая прекалено много неща и да са развалили качеството на мойта?и 1 детайл тоя преди мен не отдели първака при преварката ами сложи 1л мин вода с отрязано гърло ракията пада и излиза навън в кофата, а там щели да се отделят тежки метали ли що ли:o? содата понеже я забравихме сложихме 200гр в 80-85л ракия за преварката. не знам дали е правилно?друг пък сложи сол в преварката?сега слагам тензух и леко капачката и малко експерименти в малки шишета с чипс,съкъз,мед,черница,докато уцеля вкус.благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2012, 01:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 10:21
Мнения: 2
Днес падна шапката на единия бидон.Другия е на път.
Следва варене и ще споделя резултата.
Имам въпрос за преварката-веднага ли се прави или се чака?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2012, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Абе незнайно откъде и от кого е излязло мнение че патоките трябвало да "узреят" и тогава да ги преваряваш.
Според мен това не почива на никакви факти.
Освен това когато събираш ракията нацяло и после я преваряваш няма какво да чакаш да "зрее" :
Събираш всичко накуп (сирец) и после вариш наново като разреждаш с вода, слагаш ако има нужда пепел и/или сода - това ако е бил лош материала (кисел, гаден вкус и прочее) иначе няма нужда.
Някои слагат липов цвят, и за мед съм чувал и за какво ли не :)
Бъркочи всякакви ...
Истината за мен е - ако материала е от плодови каши и има съмнения за гнили или недозрели плодове или пък костилки - да, сирец, преварка и после разреждане с вода.
Ако ли материала е хубав, може и без преварка като средната фракция може да се скъси (повече първак, по-ранно отделяне за патоки), а после ако си варил няколко такива казана - да превариш в един последен събраните първаци и патоки. Така ще имаш два вида ракия - една с добър аромат и мека и безопасна, и една ... абе за гости :)
Другия вариант е тези първаци и патоки да останат за следваща ракия - тогава ще ги сипеш направо в казана с другия материал, като не забравяш да скъсиш и неговата средна фракция, защото така или иначе си му вкарал повечко метил,ацетон и опашки.
Варианти много, само материал да има ...

А онова дето споменава колегата че е гледал че ракията тече в бутилка с вода е т.н. "къпана ракия" метод на прекарване на алкохола през вода. Според мен дори и така - отделянето на първак си остава задължение ! Водата няма да отдели метила или ацетона. А и въобще какъв е смисъла на това къпане малко ми е мътно. Аз лично не бих се занимавал.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2012, 15:46 
Offline

Регистриран на: 18 Авг 2012, 12:43
Мнения: 1
Здравейте на всички. Нов съм тук, но не и в нет-пространството, а още по-малко в производството на C2H5(OH). Може и да бъркам формулата, но практиката е незаменимия учител за всеки. Тъй кат' си чета и гледам, че по един или друг начин всеки е стигнал до някакви истини.
По темата: да питам и аз на свой ред - знаете ли (чували ли сте) за монтирането на капачка от буркан на лулата, като целта му е да събере точно метиловия алкохол и доста други вредни съединения, което подобрява значително качеството на изходния продукт?
Буркана празен ли се завинтва, или се налива малко вода? Как точно филтрира въпросното устройство парата и заслужава ли си? Питам защото досега дестилирах на орташки казан, а сега имам собствен, та дали да го правя. Възможност имам за всякакви импровизации.
Ако е дискутирано на други места, то моля да ме извините! Когато имам повечко свободно време, ще прегледам подробно всички теми и постове, но сега е сезона на джуркането, та...! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 15:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
gogolisec написа:
Здравейте на всички. Нов съм тук, но не и в нет-пространството, а още по-малко в производството на C2H5(OH). Може и да бъркам формулата, но практиката е незаменимия учител за всеки. Тъй кат' си чета и гледам, че по един или друг начин всеки е стигнал до някакви истини.
По темата: да питам и аз на свой ред - знаете ли (чували ли сте) за монтирането на капачка от буркан на лулата, като целта му е да събере точно метиловия алкохол и доста други вредни съединения, което подобрява значително качеството на изходния продукт?
Буркана празен ли се завинтва, или се налива малко вода? Как точно филтрира въпросното устройство парата и заслужава ли си? Питам защото досега дестилирах на орташки казан, а сега имам собствен, та дали да го правя. Възможност имам за всякакви импровизации.
Ако е дискутирано на други места, то моля да ме извините! Когато имам повечко свободно време, ще прегледам подробно всички теми и постове, но сега е сезона на джуркането, та...! ;)


Напиши в търсачката маслоуловител.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 19:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2011, 15:47
Мнения: 3
Здравейте. Поръчах на мои познати да ми съберат сини сливи в едно село. Поради наложило се мое отсъствие не се бяхме чували с въпросните хора няколко дена. Като се завърнах, с оказа че са ми събрали 600кг. сини сливи в бидони, но не са слагали захар. Мога ли да добавя сега захар или захарен сироп или съм много закъснял? Става дума за 8-9 ден след събирането на плодовете.
И ако съм много закъснял, има ли някаква хитринка с която да оправя материала че е грехота да го изхвърля?
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2012, 11:04
Мнения: 21
Ако само са събрани в бидоните без да е наливано вода няма нищо притеснително. Ако са им налели вода може да са преврели вече и ако ти се занимава ги свари. Откъм аромат ще е добре но количеството ще е малко.
Абе 600кила сливи как се хвърлят? А ако ги беше купувал по 50-60ст килото?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2012, 09:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Те ако не са пипани (мачкани, пюрирани, цепени) най-вероятно си стоят и чакат.
Ако са започнали да ферментират - нищо, вадиш по малко, мачкаш, ако можеш махаш костилки - местиш в друг бидон, слагаш вода и захар и така ..
Обаче ще трябват още бидони :)
Цели сливи няма как да започнат ферментация, освен ако са били много меки. А тая година заради сушата са твърди.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2012, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2011, 15:47
Мнения: 3
Да, сливите не са мачкани и не им е наливана вода. Притеснението ми бе дали ако са се послегнали от самосебе си и са се пооцедили в дъното на бидоните няма да е започнала ферментация. Просто никога не ми се е случвало да протакам така нещата. Утре ще мога да ги видя вече на какво са дередже и ще ги почвам.
Благодаря за мненията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима