Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2012, 20:03
Мнения: 8
здравеите,нов сам вав форума и искам да попитам,заложих круши но точно като килограми нз някаде кам 50 60 кила смлях ги на парчета и захар 25кг захарноста ч докарах на 22-23 но накрая като я изварих получих 10 л ракиика 55-58 градуса нз но на мен ми се струва малко.А преди това 4 кофи череши 15 кг захар = 13 л ракия и 2 л паток :datz: И си мисля че нешто не е наред оште при самата ферментация


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 17:42 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Здравей Колега,
Следя форума от доста време и доста неща научих от КОЛЕГИТЕ тук.
Наистина е малко малко. По принцип ме научиха че от количеството захар умножено по 0.7 дава литрите ракия на около 60-65градуса. Като добавиш и захарността от плода по същата схема би трябвало да получиш около 20л на 60-тина градуса.
Захарноста на крушите е приблизително 8-9% по инфо от нета:

http://www.mahmurluk.com/2008/06/blog-post_5536.html
Ето ориентировъчно захарното съдържание на тези плодове, обявени по азбучен ред:

Афъзки 8-9%
Боровинки 6-7%
Вишни 7-8%
Джанки 6-7%
Диви круши, киселици 3-4%
Кайсии, праскови, зарзали 13-14%
Касис 8-9%
Малини 6-7%
Сини сливи 11-12%
Ябълки, круши 8-9%
Ягоди 9-10%

При твоите 50-60 кг * 0.09 = около 5-5.5кг захар от плода т.е. като цяло 30кг захар.
Би трябвало да получиш 20-21литра (теоритично).

Проверили дали е свършила ферментацията преди да вариш (печеш)?
Дали не си държал много време след свършила ферментация и спирта да се е изпарил?
Малко е висока и захарността първоначално (обикновенно трябва да е около 20)
Би трябвало да имаш около 200литра прашина (60кг плод + 25 захар + 100литра вода (1:4 на захарта)).

Това мога да ти споделя от опит.
Надявам се да съм ти бил полезен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 17:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
60 кг. круши + 25 кг захар + 100 л. вода = 185 кг. каша.
30 кг захар / 185 кг. каша дава 16% захарност, а не 22-23 както казва той.
30/0.22=136кг. материал
136-85=50кг.( л.) вода
т.е. би трябвало да е сложил 50л. вода

Аз му писах на ЛС, ама чакам да си "признае" и други факти :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 18:08 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Колега victoryvt,
Това е моето предложение 100 литра вода на 25кг захар - ползвам тази схема.
Колегата вероятно е сложил както ти си пресметнал около 50литра, което за мен е малко малко.
За да има 20% захарност (което за мен е максимума) би трбвало да са 65-70литра вода.

Има върпосителни:
- дали е ползвал мая или дрожди.
Аз лично на 100л бидон ползвам 1/2 мая, на 200л цяло пакетче.
Други колеги на 200л слагат до 4 пакетчета.

Според мен или не е завършила ферментацията или е стоя поне една седмица в тези жеги отворен и е загубил част от материла.

Но нека да не гадаем а колегата да сподели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2012, 20:03
Мнения: 8
мерси за помоща но само жихда кайа аз неискам да лажа или нещо да се правя на луд значи сложих 20 кг захар 1/4 и захаромера показа някаде кам 18 или 19 и после за да достигна 23 защото така знам сложих още 5 кг и се получи 22 23 както казах искам помощ за да знам какво да пражя следащия бидон е тои ве4е превира но там са 15 кг захар като я оваря нея ще ви кажа резила


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 22:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
victoryvt написа:
60 кг. круши + 25 кг захар + 100 л. вода = 185 кг. каша.
30 кг захар / 185 кг. каша дава 16% захарност, а не 22-23 както казва той.
30/0.22=136кг. материал
136-85=50кг.( л.) вода
т.е. би трябвало да е сложил 50л. вода

Аз му писах на ЛС, ама чакам да си "признае" и други факти :)

Според мен не е проблем ,че е сложил повече вода...така или иначе при правилна ферментация,резултата при дестилацията би трябвало да бъде поне с 5л отгоре със същия градус.
Има грешка някаква, но първоизточника за нея не би следвало да е по-голямото количество вода.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 00:40 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
При тази жега ако няма воден клапан,всичко заминава при "ангелите".
А може и казана да издиша някъде :nixweiss: незнам :?

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима