Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Вчера сложих 6 кг ечемик, 10 кг.захар, 4 пакетчета мая д-р Йоткер /не знам колко грама са ама са малки, може би 10 гр/ 4 пакетчета лимонова к-на, тя е малко по-голямо пакетче, може би 20 гр. и 36-38 л топла около 35-40 гр.вода. Захарта, маята и лимонтозуто ги разбивах отделно до пълно разтваряне. Захарност докарах 20% при 30 градуса външна температура. Та:
1. Защо над 15 часа не започва да шупти.
2. Да добавя ли още мая и колко?
3. Да добавя ли активатор, колко и какъв.
Всякакви съвети са ми добре дошли, че за пръв път ще правя спирт от зърно. Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Така като гледам нямаш някаква грешка - даже ми се струва че са доста пакетчетата мая.
Освен ако не е някаква застояла , или стояла на витрина на слънце.
Я кажи ти как точно я "сложи" - първо я сипа в чаша с вода, после сипа съдържанието в бидона,или директно ги разсипа по повърхността на бидона.
После бърка ли , или бъркаш чак след 15-те часа.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 19:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
victoryvt написа:
Така като гледам нямаш някаква грешка - даже ми се струва че са доста пакетчетата мая.
Освен ако не е някаква застояла , или стояла на витрина на слънце.
Я кажи ти как точно я "сложи" - първо я сипа в чаша с вода, после сипа съдържанието в бидона,или директно ги разсипа по повърхността на бидона.
После бърка ли , или бъркаш чак след 15-те часа.


Фалшива тревога....като се прибрах от работа и всичко е на 6, работят пичовете. Иначе маята я сложих в туба 5 л и я разбърках с топла вода, лимоновата пак по същия начин, и после събрах всичко заедно в бидона /разтворената в топла вода захар, маята, лимоновата, ечемика/ и разбърках. Маята е 7 гр.сега видях пакетчето, лимоновата е 10 гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да, при голямо разбъркване се получава разреждане на дрождевите клетки и те бавно започват да действат, но все пак започват.
По-правилният подход е да се рехидрират в малко вода (20 гр. сухи дрожди в 200 гр вода) после да се изсипят на повърхността на материала и да не се бърка докато не шупнат.
После вече се бърка здраво.
Целта е да могат да се размножат на повърхността където има много кислород.
След това вече не им трябва кислород защото сменят метаболизма си на анаеробен и започват да произвеждат алкохол.
Бъркането е препоръчително защото вкарва кислород, но според мен след пика на размножаването вече няма нужда от кислород, и бъркането трябва да става леко и без много плискане.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 13:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
victoryvt благодаря за полезните съвети. Бъркам сутрин и вечер, бълбука все едно съм пуснал котлона отдолу.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима