Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Авг 2012, 14:56
Мнения: 3
Здравейте майстори! Направих голям гаф - и от незнание и от бързане и от......
Та на темата: Миналата есен се изложиш с виното, което стана на перфектен оцет. Това лято реших да го оползотворя за ракия и ми казаха със сода за хляб, но никой не ми уточни кога се слага содата, а кой да се сети да провери в нета. Та тази неделя прочистих мазата от стари компоти, около 75 броя, заедно с 3 кофи опадали смлени ябълки и за капах прибавих в бидона и перфектния оцет - около 40 литра, като преди това му сложи 3 пакетчета сода. Е, чак днес научих, че содата се слагала преди самото варене...... :explode: :datz: :x .
И въпросът ми е: Какво ще стане с пращината? Има ли начин да се спаси? Помагайте, че резила ми май ще е голям.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако е вярно това че имаш оцет вместо вино - то в него може би няма грам алкохол и мястото му не е изобщо там за където си го нагласил.
Не виждам какво друго може да се направи от него освен да се ползва за салата или туршии.
Сега след като си смесил нещо наречено от теб оцет с други неща, за които се очаква да ферментират понеже имат захар - ще се получи една смес от захари, вода, оцет и т.н. - киселинността ще е висока и ферментация няма да протече !
Това че си сложил малко сода даже е добре, но всъщност големия проблем е този т.н. оцет.
Вече няма как да го махнеш.
Ако все пак това дето му викаш оцет, не е оцет а е кисело вино, с някакъв алкохол в него има смисъл да се пробва - първо вземаш тест ленти за пеха , мериш с тях и добавяш много сода - докато киселинността стане поне 4 пеха (тя ще е сега под 3, даже под 2).
Постигнеш ли киселинност от 4 и нагоре (т.е. да повишиш пехато до 4 и нагоре) може да засееш с дрожди, или в твоя случай - мая за хляб. И все пак много се съмнявам да стане нещо ...
Обаче ...
Варенето на плодови каши с висока киселинност в казана после - води до вредни вещества в ракията - етилацетат ли беше или ацет-алдехид - да кажат химиците, но е вредно. Точно затова и преди варене се слага содата, за да неутрализира кислинността в джибрата.
Всичко това с език и на проба и грешка е малко ... опасно меко казано. Поне едни тест ленти намери или някой с пехаметър да ти измери киселинността. Иначе тая ракия и да стане - мен поне не ме кани с нея :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Авг 2012, 14:56
Мнения: 3
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор.
Още утре ще пътърся лакмус и в неделя ще видя какво е положението - има или няма ферментация в бидона. Реално, т.н. от мен оцет си беше доста кисело вино (обрах гроздето недобре узряло, че заминавах командировка и несложих серниста киселина и прочие пропуски - за първи път ми е и ще ми е като обица на ухото).
На за всеки случай, мисля (ако стигна до варене, разбира се) да сложа пепел непосредствено преди слагането в казана.
Каквото и да излезе накрая....нали е 2012 г..... :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Авг 2012, 14:56
Мнения: 3
Току що поразпитах за ацеталдехида, направо ме побиха тръпки.
Май ще е по- добре да излея бидона и да си посипя главата с пепел.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Нали знаеш - който го е страх от мечката, не ходи в гората ...
Няма страшно, вземи мерки и после ще видим.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 17:34
Мнения: 5
Здравейте! И аз трябва да изпека едно кисело вино тия дни и имам няколко въпроса. Има ли значение в какъв съд ще смеся содата и виното?(става ли директно в казана, който е меден, или трябва да е в съд от друг материал) Горе-долу колко сода ще ми трябва(ако е възможна някава прогноза) и трябва ли да сложа нещо друго освен содата? (пепел, въглени и т.н.)
Благодаря ви предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
На мен ми стана любима тема содата :megagrin:
Та на въпроса :
Няма значение къде, може и в казана.
Дозата е "според зависи", т.е. някои казват - докато шупти. Аз мисля че повече от 100гр. сода на 100л. материал не бива.
Всичко зависи от това колко точно е кисело, и най-вече дали е оцетно кисело !
Т.е. големия проблем е оцетното вкисване - понеже оцетната киселина по време на дестилацията ще се всърже с етиловия алкохол и ще направи етилацетат - отровно съединение, което има летливост близка до тази на етанола и ще присъства в ракията.
Добавянето на дървени въглени, пепел и т.н. - води до обезмирисяване на материала и се прави ако има лоша миризма. За съжаление това обезмирисяване премахва и полезните миризми - прави ракията да прилича на водка.
Според мен постъпи така - първо сложи до 100гр. на 100л. сода и дестилирай на слаб огън. Прецени на вкус и мирис какво си получил и ако прецениш че е зле - събери всичко , разреди с вода до 20-25% алкохол и тогава сложи пак сода и въглени или пепел. Направи преварка и разреди с вода. Ще получиш слабоароматна но качествена ракия. Ако ли пък при първата дестилация излезе нормална ракия - задръж си я и я изпий :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима