Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2012, 17:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 17:16
Мнения: 8
Местожителство: Свищов
Здравейте! Бих искал да ви попитам кое е по-доброто за ферментиращия материал.
Имам два бидона с по 60-70 литра материал от круши. Всеки с по 10 кг. захар съотношение 1:4 с вода. Та искам да подчертая, че съм нов в това начинание и слушам хора, които имат по-голям опит. Едните казват, че докато материала ферментира капака на бидона трябвало да е леко отворен защото се натрупвало въглероден двуокис, който забавял фермантацията и съответно други, които казват, че капака на бидона трябва да е затворен за да не ветри материала. Не мисля, че това е от голямо значение, но все пак ми е интересно кое е правилното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2012, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
И едното и другото е вярно и същевременно не е вярно :)
Т.е. - В началото на ферментацията дрождите се нуждаят от много кислород за да им мине първата фаза на нарастване, тогава е нужно някак си да се вкара тоя кислород - с бъркане, претакане или с помпичка за аквариум. Този период е около 24 часа, след това започва периода на експоненциално нарастване на дрождевите клетки и те минават на анаеробен метаболизъм, кислород вече не им трябва. Тогава настъпва т.н. бурна ферментация - видимо в бидона нещо сякаш ври и кипи - това е вследствие бурното отделяне на въглероден двуокис - той ще иска от някъде да излезе. Ако направиш грешка да затвориш бидона плътно и херметично в тази фаза - рискуваш той да се раздуе и/или спука и материала да изтече. По-добре да е хлабаво затворен за да може да излиза този газ.
А най-добре е да се направи воден клапан, ако не те мързи - лесно е.
Мен ме мързи и си карам на развит капак :)
В следващите етапи на ферментацията може и да се позавие капака, но все пак да не е херметично.
Съвсем отворен бидон е безмислено да се оставя защото вкисването е гарантирано, особено като го напъплят виненките.
Голяма заблуда е че именно виненките правели ферментацията, напротив, те я провалят !
Ако може даже е хубаво да се дизинфекцира с нещо външната част на бидона, мястото около него, помещението и т.н.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2012, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 17:16
Мнения: 8
Местожителство: Свищов
Мерси за отговора. Точно си мислех, че темата е доста безмислена и никои няма да пише. Не съм ги затворил плътно бидоните това ще го направя след като материала падне. Бъркам редовно, виненки няма въобще не знам дали заради жегата, но няма...засега си ври добре, поне според мен...мисля, че като за сефте ще стане само ме притеснява варенето, но като стане време ще питам и за него :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 12:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Взимаш захаромер, ако нямаш купуваш. Преди няколко дни си купих руски за 1,20 лв. разграфен и за алкохолно съдържание. Мериш и като стане 0% - вариш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 14:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 17:16
Мнения: 8
Местожителство: Свищов
valerko по-скоро ме притеснява самия процес на варене. Всеки ми разправя колко "шиб*ан" бил материала от круши и колко много загарял.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 15:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
загаря ако е тънко дъното на казана, ако е дебело и казана е голям и малко да разредиш с патоки или вода - няма проблеми. Другия вариант е да се прецеди през мрежа за комари и да вариш само течното. И третия е - да си намериш казан на водна или маслена баня.
Ако казана е обикновен и няма с какво да разредиш - нагрявай бавно и чакай много - така няма да загори.
Много разреждане също не се препоръчва защото ще падне алкохолния градус много и ще ти тръгне слаба ракията, после преварка ...
То преварката си е желателна за плодови джибри де.

А, има и казани с двойно дъно (лъжливо дъно с дупки) против загаряне.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Ако казана ти е малък можеш да сложиш м-ла в ютен чувал, ако не можеш да махнеш гъстото. На дъното можеш също да сложиш малко слама. Но е по-добре да се вари само течността. Едно рачило от рибарския магазина за 6-7 лв ще ти свърши парфектна работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2012, 17:42
Мнения: 4
доколкото разбрах от тук пишещите/благодарности/, след бурната ферментация,но колко -едните спират да бъркат/аз на 3ият ден след бурната ферментация измерих захарност 0%,клечка гореше, но бълбукаше още и бърках още 3-4 дни уж да излезе со2/, а-другите оставят капак още отначало и не бъркат/така не излизали алкопарите/,като следят като се отлепи-варят,или броят като дедите им там 20 ли 25 дни.щото при тоя случай,ако падне капака май не стават за нищо джибрите.но това са хора дето са варили на око и не ползват задължително захаромер,и носят сигурно повече на пиене? :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 12:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Здравейте колеги, може ли бидоните да се покрият с парче плат, примерно от стар чаршав или нещо подобно?
Хем газовете да могат да излизат свободно през плата хем да не влизат виненки и всякакви други насекоми.
Аз имам две дървени каци от по 250л. с дървени капаци за тях, миналата година си бърках материала всяка сутрин и вечер за да може да не се образува шапка която да изъсхе и да се вкисне.Дървените капаци вършат работа но виненките са провират м/у тях и пак влизат в материала.
Та за това си мислех тази година да ги завия с някакъв плат, но да не вземе кашата да се спари и да отиде всичко на вятъра ?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 13:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
:2thumbs:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 14:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Завивай спокойно, няма какво да се спарва.
Те и без това във фазата на експоненциалното нарастване са в анаеробен режим и кислород не им трябва, проблем е само излизащия въглероден двуокис.
Виненки и всякакви мушици и пеперудки лесно мрат с един препарат за 2-3 лв. ама го забравих как се казваше - капваш на хартийка няколко капки и оставяш хартийките на произволни места в помещението. След ден няма и помен от летящи гадини. Малко понамирисва и боли глава от него ако седиш дълго в помещението.

Другия вариант е със серен двуокис в някакъв вид, обаче ръждясват металните предмети :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги, материала (грозде) вече е готов за варене, обаче по-стечение на обстоятелствата аз ще мога да дестилирам чак след две седмици!
Как ще е най добре да го съхраня до тогава?
Да го оставя на студено или да го спиртувам със разни стари ракий за преваряване или патоки?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 09:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
и нищо де не направиш-.за две седмици няма да има промяна.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима