Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 12:27 
Offline

Регистриран на: 09 Авг 2012, 12:19
Мнения: 2
Здравейте, тази година за пръв път варя ракия и много неща не ми бяха ясни, докато не намерих форума (сигурно и сега има много тънкости които незнам). Значи сварих ракия от кайсия - 100 кг материял 15 кг захар с по 3 литра вода и 55 кг чисто кайсии без костилките, първо тази захар е много - ракията ми не мирише добре на кайсии - ама незнаех, че става така, така ми казаха едни познати да сложа толкова захар и така, после при варенето махнах около 700 грама първак - а е трябвало да махна литър, точихме ракия до 35 градуса, а е трябвало да я спрем на 42-45 градуса, та сега в момента имам 19 литра "парцуца" на 50 градуса, бяха 52, но падна на 50, тези дни ще я смъкна с дестилирана вода до 42 градуса.
Та сега по същество, решил съм да си направя сливова ракия(надявам се по-добра от кайсиевата), като за целта мисля да купя 140 килограма сини сливи и към тях да прибавя 20 килограма захар с по 3 литра вода - така ще получа 200 кг материал, който ще сваря на два пъти в казана. Трябва да махна 1 литър първак и да точа до 42-45 градуса, има и друго, днес си купих захаромер, но не ми е много ясно - значи като се понамачкат плодовете да измеря захарноста на плодовете - примерно ако ми покаже 10, означава, че ако сложа 10 килограма захар е приемливо, така ли е ? Приемам всякакви насоки и препоръки, предварително благодаря :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
колега,толкова захар слагам на 300кг. плод, синята слива ако е добре узряла има 13-14% захарност , 7кг. захар на 100кг. плод е напълно достатъчно. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 14:00 
Offline

Регистриран на: 09 Авг 2012, 12:19
Мнения: 2
а какъв е рандемана, колко дестилат ще излезе от 100 кг сливи, без захар; значи меря захарноста, ако ми покаже 13, за да стане 19-20 добавям 6-7 кг захар, така ли е ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 15:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами смятай де - от 100 кг. на 13% захарност имаш 13 кг. захар + 7 от магазина = 20 кг. захар общо
От нея ще излязат около 10л. спирт или 20-25л. на 45гр. за пиене, но имаш 1 % загуба от недестилиран алкохол в казана, 1 л. първак, патоки и те така ...
Според мен на 100 кг. сливи може да се сложи спокойно 15 кг захар, но от 20 кг и нагоре вече е лакомия.
Колкото по-малко захар сложиш, толкова по-малко ракия ще имаш, но ще е по-плодова. Ако някой ти каже че от захарта ще те боли глава - не е вярно. Просто ще си мирише на спирт повече отколкото на сливи, но няма да е по-опасна.
Костилки да няма по време на ферментацията и да не се допуска вкисване. Другото не може да се сбърка.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима