Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Ракия от смокини
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 16:17 
Offline

Регистриран на: 09 Авг 2012, 16:09
Мнения: 1
Здравейте! Захванах се с въпросното начинание и понеже съм нов в тази област, моля някой знаещ да обясни процеса от начало до край. В момента смокините са вече в бидон от преди няколко часа. Следва второ допълване в близките дни - като узреят. До тук изчетеното разбрах, че следваща стъпка е добавянето на захар. По какво се разбира, че този момент е дошъл. Също така какво количество захар и какво съотношение трябва да се държи. След това идва моментът преди варене. По какво се разбира, че джибрите са готови за варене? Като цяло моля някой разбиращ да обясни целият процес. Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, добре дошъл. Обаче отговори на всички въпроси има вече дадени.
Използвай полето за търсене с ключова дума "смокини":
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=1292&p=17288&hilit=%D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B8#p17288
По същия начин може да се намерят и други неща по ключови думи "захар", "ферментация" ...
Ето този човек Стенли53 пише че прави от дълги години предимно от смокини, свържи се с него на лични и го питай за всичко.
Иначе е много лесно - кажете ми какво да направя, пък после ако не стане - вас ще обвинявам :)

Кога е свършила ферментацията се познава по няколко признака :
1. Захаромер ! - струва 1-2-3 лева - покаже ли 0 или даже под 0-та - значи си за казана.
2. Материалът се избистря и плода пада на дъното.
3. Няма шапка, не се чува нищо, запалена клечка кибрит гори до самата повърхност (това последното се пробва след разбъркване и проветряване на бидона, иначе винаги ще гаснее)

Захар се слага според желанието и парите. Колкото повече захар сложиш, толкова по-малко ще мирише на плод. Разтваряш я във вода при съотношение 1:3 (получава се захарен сироп 25%), разбъркваш със пюрирания плод и мериш със захаромера - 17% ако покаже, добре. Ако искаш добавяш още захар до 20%, но не повече.
За дрожди и активатор да почвам ли ?

Обаче тия неща ги пишем и коментираме всеки ден и само да скролнеш една страница активни теми и ще ги видиш написани.
Няма проблем да се помогне на всеки с всичко което сме научили сами или с чужда помощ, обаче дай да не е "Нямам време да чета , я ми смелете всичко наготово."

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Orel и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима