Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2012, 15:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 15:13
Мнения: 4
Здравейте, ракиджии. Тази година съм решил и аз да се пробвам за направата на благоговеяната течност. След доста разговори на по чашка с различни "майстори" реших, че не е толкова трудно да се направи сливова ракия. Това, което съм свършил до момента е:
Купих 120л. бидон.
Одрусах няколко джанки и събрах около 12-13 кг. плод.
Взех 20 кг. захар и 80л. вода и всичко в бидона.
Какво мислите, ще яде ли Асан баница или...
Това беше вчера, днес вече сместа ври стабилно, захарност не съм мерил.
Доколкото разбрах, сега остава да се бърка по 3-4 пъти на ден и след като падне шапката след около 2 седмици, да пробвам с чайник дали парата гори и ако да, на казана. Казанджия съм удедил, каза че ще помага.
Какво ще кажете?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2012, 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Аз ще кажа че ракия ще пиеш но няма да е сливова.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2012, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 15:13
Мнения: 4
Защо мислиш така? Плода ли е малко?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2012, 15:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Че плода е малко спор няма, освен това джанката е слива, ноооо ще бъде по-скоро джанковица :megagrin: Нищо, все от някъде трябва да се започне

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2012, 16:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 15:13
Мнения: 4
Благодаря за обнадеждаващия отговор, колега. Точно от това имах нужда, че бях започнал да се тревожа. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2012, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Ще да яде Асан баница. Спор няма, това е пътя.
Но да не си изтъпанчил бидона на директно слънце? 20-25 градуса е добре. 30 вече са много.
И вземи си купи един захаромер барем, струва левче и малко и мери с него. Мани тея чайници и огън. Най-малкото е опасно - ще вземеш да се опърлиш. :explode:
Успех.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2012, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
procter написа:
Купих 120л. бидон.
Одрусах няколко джанки и събрах около 12-13 кг. плод.
Взех 20 кг. захар и 80л. вода и всичко в бидона.
Какво мислите, ще яде ли Асан баница или...Какво ще кажете?

Ще яде, ама после ...? Вземи прочети малко, толкова има изписано.
Успех :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Мар 2011, 19:13
Мнения: 11
Драги колега,аз варя ракия от има-няма45 г.,ама не знам да се сложат 150 процента захар.Нормалното на кисел плод е 15 пр.При теб ще се получи не ракия,а алкохол с привкус на нещо.За да имаш успех трябва основен материал 100 кг. и в зависимост от захарността, около 10 пр. захар,която задължително да е разтворена с вода 1:3.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2012, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами да, аз тая година на 164 кг. праскови добавих 25 кг. захар.
То ако можеше да купя само 15кг. кайсии щях ли да си давам парите за 160 , и да не забравяме чанча по обезкостиляването и цеденето после.
На 15 кг. плод е било редно да сложи колегата не повече от 2 кг. захар + 6 л. вода. Ако иска да мирише на плод де, иначе става идеална водка.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2012, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Юли 2012, 17:49
Мнения: 6
Здравейте и от мен колеги.
Да не пускам нова тема ако не е нахално да попитам в темата на колегата. И аз тази година за първи път ще правя сливова ракия. Искам съвет от Вас за следното. Купихме с един приятел 300 кг сливи, но не са най-узрели (по рано ги е брал чорбаджията, че много почнали да му ги крадат). Та сега моето чудене е дали като ги разбиеме на пюре с машината, дали да ги оставиме няколко дена да поузреят (ако това въобще е възможно) или утре направо да ги пасираме и да им слагаме захарния сироп? За мерене за захарност съм чел доста във форума и знам, че трябва да я докара ме до към 18-20. За дрождите ще разчитаме на дивите (няма да засяваме с културни), поне за момента не сме пробвали с културни и не смеем да експериментираме. Ще съм Ви благодарен на съвети за това дали да ги наложиме още утре със захарта, или да ги оставим за няколко дни (ако така може да им се дигне собствената захарност изобщо)
Благодаря предварително за съветите.
Поздрави на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не ми се вярва да успееш да вдигнеш захарността ей тъй от самосебе си.
Как ще дозряват тия сливи като вече са набрани ?
Нали трябва да ги пече слънце ?
Ти да не мислиш да ги разстилаш на нещо на слънце ?
Иначе ако са в чували или касетки - няма как да дозряват.
По-скоро ще започнат да ферментират отколкото да зреят :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 23:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Юли 2012, 17:49
Мнения: 6
Еми така съм чувал и за това попитах. Как като си откъснеш не напълно узрял домат и след 1 седмица в хладилника ти е червен вече? Същото е и с плодовете според мен, брах не добре узрели сливи преди две седмици и вчера в хладилника като ги разрових вече имаха доста силен аромат и бяха много меки, но не знам това дали е защото са тръгнали да се съсипват, или защото са дозрели :) Както и да е, днес сложихме 300-те кила заедно със захарта като всички бидони нагласихме на 19-20 захарност, само ме притеснява, ако е имало много не добре узрели сливи да не прецакат цялата ферментация, защото доста пари хвърлихме за всичко. А и миризмата от сливите не беше така силна и ароматна каквато по принцип знам, че е.
Айде със здраве :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 12:56 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Това с дозряването на плодовете е факт. Дължи се на естествения хормон на растежа- етилен, който всъщност е газ, без цвят и миризма. Той влияе на плодовете още от завръзването до узряването. Откъснатите плодове, ако се поставят в хладилника примерно, където пространството е ограничено, при отделяне на етилена от едни плодове може да доузреят и други, които отделят по-малко етилен. Обаче пък границата между узряване и презряване в следствие на отделянето на етилен е много тънка и тъканите омекват много бързо.
За пример ще дам бананите, които се берат зелени, качват се на кораби в които има хладилни камери с контролирана атмосфера ( понижено ниво на кислород, азот, въглероден диоксид), което подтиска дишането( плодовете и зеленчуците и те дишат) и така когато бананите пристигнат до Европа вече са узрели.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 15:13
Мнения: 4
Благодаря на всички за отговорите. То така или иначе мандалото вече лопна. Тези дни ще ходя да варя и ще пиша какво е станало. :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
hellreiser написа:
За пример ще дам бананите, които се берат зелени, качват се на кораби в които има хладилни камери с контролирана атмосфера ( понижено ниво на кислород, азот, въглероден диоксид), което подтиска дишането( плодовете и зеленчуците и те дишат) и така когато бананите пристигнат до Европа вече са узрели.

Напротив, държат ги зелени. ;)
Гледах едно предаване по Spektrum (възможно е и другаде да са го давали), където един човечец, прави разни експерименти с хранителни продукти. Там той сложи по една връзка с банани, в 5 бидона, като на всеки беше създал различни условия, от рода на осветление с рефлектори, пускането на някакъв газ, добавяне на други плодове и др. (за съжаление, не си спомням какви точно). Чрез опита трябваше да се разбере, как най бързо узрявали бананите. Този с газта беше най успешен. Дори се спомена, че точно по този начин, дозрявали бананите по магазините - пускали им някакъв газ, точно в момента, когато трябва да ги изнесат по пултовете.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима