Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2012, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2012, 15:37
Мнения: 3
Здравейте колеги !
Някой знае ли какво е относителното тегло на смачканото грозде примерно от червените сортове като мерло или каберне ? Тоест например 100 кг. чиста от чепки шира колко са като обем ? Идеята ми е, че обикновено джибрите се залагат според обема на бъдещия казан, а гроздето се купува на килограм и след това се бърка със захар. Разликите в стойностите обикновено или не могат да напълнят съда за дестилация, или пък остава материал над вместимостта му.
Като продължение питам и за относителното тегло на захарен разтвор 22 градуса.
Благодаря за помощта !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2012, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Лани като купувах гроздето и продавача ми каза че е около 60-70%. Купуваш 100 кила грозде, имаш 60 кила шира. На мене дори ми се видя по-малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 23:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Много добър въпрос!
Има няколко съфорумци които могат да кажат...
Като начало бих помолил Фланкер да сподели някакво инфо ако има...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ааа защо пък аз, какво съм ти направил? :megagrin:
Въпросът на колегата наистина си има причина и е прав да пита. Проблемът е, че точен отговор трудно може да се даде. Имам предвид сорт грозде, качество на реколта, енологични практики и куп други фактори, които е почти невъзможно да отчетем в случая. За относителна плътност на каша имах някъде приблизителни данни, но в момента не ми се рови из бумаги. Грубо, да кажем 1250 кг/кубичен метър ...
По-скоро нещата могат да се сведат до т.нар. механичен анализ на гроздето и оттам да се правят съответните изчисления.
Като пример давам масовия сорт Каберне Совиньон от първия литературен източник под ръка:

Маса на грозда - приемаме 100%
Дял на зърната - 96,7%
Дял на месестата част - 81,6%
Дял на люспите - 10,2%
Дял на чепките - 3,3%
Дял на семената - 4,9%

Теоритично рандемана се дава като 78,9% ... но едва ли. Причината е ясна - известна част от мъстта и виното остава по чепките и най-вече по джибрите след отцеждане. Струва ми се реално да се каже, от 100 кг грозде ще се получи 50-60 литра вино, при условие че не се пресуват джибрите. При пресоване е ясно че рандемана ще се вдигне.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 14:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Тук да няма някаква грешка със запетая...че нещо процентите са повече от 100?в сметките за частите?
Flanker написа:

Маса на грозда - приемаме 100%
Дял на зърната - 96,7%
Дял на месестата част - 81,6%
Дял на люспите - 10,2%
Дял на чепките - 3,3%
Дял на семената - 4,9%


Горе долу значи 130кг грозде трябва да запълнят съд с вместимост 100л.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 14:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Няма грешка в запетаята, чепките(3.3%) и зърната(96.7%) са 100% от грозда,
а месестата част, люспите и семките са 100% от зърното или 96.7% от целия грозд

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 14:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
да така е...като видя числа, смятам без да мисля)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Как изкарвате по 50-60% самоток :nixweiss:
Аз повече от 35% не съм добивал. Не ползвам активатор и ензими (сигурно има значение) и източвам с маркуче в перфорирана PVC тръба.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
2011-та : 200кг мерло - 90 л. вино
2012-та : 200кг. мерло , 5 гр. ензим - 100л. вино
Но и в двата случая - ако бях пресовал щях да имам още поне 20л.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Кога отделяш от майката? Аз не чакам да свърши бурната, може би там бъркам? Ама ме е страх да не се огруби и не харесвам прекалено танинено. Дразни ми гърлото :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
7 дена от заквасването го отделих тази година.
Предната - на 10-тия но бяха мудни дрождите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2012, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Аз от 100кг. каберне и 35кг. хамбурски мискет получих около 90л. мъст.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 09:50 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
От 120 кг маврут 60 литра ,но изстискано през преса.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
И аз да се запиша. :)
От 200 кг грозде (183 кг без чепките - 80% Каберне и 20% Blaufränkisch) 116,5 л, без пресоване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
Толкова... От 100кг. Мерло и 100кг. Каберне, след махане на чепките и ползване на ензим, 115 литра, като можеше да се източи още 5, но се запуши каналката и не ми се разправяше... Все пак, го източих на шестият ден и свежите зърна отидоха за ракийка :prost2:

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима