Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 13:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2012, 20:53
Мнения: 11
Здравейте,

Понеже съм нов и не искам да пускам нова тема искам да задам 1 въпрос относно добавянето на захар след като се източи виното?
Бях сложил към 30кила червено вино щото го изядоха пилетата докато го обера и към 70 кила бяло грозде,
Слагах и на двете по малко захар и вода към по 7 литра,
Като станаха на 5 захарност ги източих и остана около 20-25кила на ОКО почти сух материал червено джибри и към 40-50 кила бяло джибри понеже знам ,че може да се пече веднага но нямах тази възможност му добавих на червеното 6 литра вода с 2 кила захар и на бялото 12 литра вода с 4 кила захар на двете общо по малко мая от тази на прах общо 21 грама и не съм мерил захарността защото нямах възможност да сложа повече захар и без това.
Та въпросите ми са следните:
След започване на новата ферментация губи ли се стария градус който така и така щеше да излезе като хубава ракиика?
Ако е много малко захарността какво ще се получи и изобщо ако ферментира новия резултат ще даде ли повече ракиика или това беше грешка с добавянето на новата захар ?
И последно понеже съм добавил захарта и водата днес след обяд и ако съм направил грешка може ли да измеря захарността и да добавя до достигане на 20% утре сутрин понеже пак ще ходя и задължително ли е да добавям вода в съотношение 1 към 3 или може да сложа просто захарта в малко вода колкото да вдигна процента захарност?

Ще съм много благодарен ако някои ми отговори тази вечер на въпросите за да знам как да процедирам утре сутрин??

Много ви благодаря и форума е супер полезен ,днес цял ден си точа вино и си чета теми тука :)))


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, ти вече си добавил захарен сироп 1:3 захар:вода, няма какво да мериш.
А и то вече сигурно е ферментирало - хубавото на втората ферментация е че тръгва веднага и свършва много бързо.
Няма да се загуби стария градус, спокойно.
Зареждай казана и вади ракията, повече захар недей слага, нито вода - просто като спре да ферментира дестилирай.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2012, 20:53
Мнения: 11
victoryvt написа:
Колега, ти вече си добавил захарен сироп 1:3 захар:вода, няма какво да мериш.
А и то вече сигурно е ферментирало - хубавото на втората ферментация е че тръгва веднага и свършва много бързо.
Няма да се загуби стария градус, спокойно.
Зареждай казана и вади ракията, повече захар недей слага, нито вода - просто като спре да ферментира дестилирай.



Много благодаря за отговора ,само да стане на 0 и ще я пекна.
Наздраве! :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2012, 23:34
Мнения: 13
Местожителство: Варна
ilu6a написа:
Горе долу значи 130кг грозде трябва да запълнят съд с вместимост 100л.


Значи около 77% - кг. грозде към литраж мъст!
Тук възниква въпросът: 50-60л вино от 100 кг. грозде или от 100 л. мъст!
Защото, в първият случай, ако вземем 100 кг грозде - пълним 77л мъст от което би трябвало да излезе около 40 л. вино!
Във вторият случай 100 кг. грозде - 55 л. вино!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 22:11 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
С тази алгоритми не съм запознат...
Кой някъде твърди ,че литри и килограми и едно и също...писал съм ,че заемат даден обем....Защо реши ,че отношението 130/100 ще се запази и при 100кг
Според мен мааалко сте се объркали откъм понятия,а именно смляно грозде не означава мъст...
Тези смлени килограми ще се съберът в около 80л-85л ...и виното ще е около 55-65 л в зависимост от сухотата на гроздето-ако не се пресова...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2012, 23:34
Мнения: 13
Местожителство: Варна
ilu6a, няма алгоритми, просто на базата на това което си написал си направих тези сметки и мисля, че ако това е вярно, то било вярно и за тези проценти, които писах.
Аз си мисля, че мъст е смляно грозде, ако греша кажи какво е мъст.
Аз за това и зададох въпрос, за да си изясня именно това!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 22:00 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
мъст е гроздов сок

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима