Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 15:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2012, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2012, 08:21
Мнения: 12
Разполагаме с 137 кг плодов материал със захарност 13%.Към него добавяме 65 литра чиста вода.
Въпроса ми е колко захар трябва да добавим,че накрая целия матерял( плодове и добавена вода) да бъде със захарност 21%.

Моля,за точни отговори(еди си колко кг и толкова грама),тъй като се завихри НАУЧЕН спор между мен и един съсед.

Също моля,отговорите да са обосновани защо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 09:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Щом като около 130 кг плодова смес е 13 захарни градуса и сте добавили около 70 л вода следователно се е получила 200 л смес около 10 гр. Сега става лесно за смятане - на 100 л ако поставиш 1кг повишаваш захарноста с един градус= На 200 литра трябват 2 кг за еди н градус а на 200 литра за да повиишиш с 11 градуса за да станат 21 трябват 22 кг захар...


Последна промяна Бай Руси на 19 Авг 2012, 11:00, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2012, 08:21
Мнения: 12
Бай Руси написа:
Щом като около 130 кг плодова смес е 13 захарни градуса и сте добавили около 70 л вода следователно се е получила 200 л смес около 10 гр. Сега става лесно за смятане - на 100 л ако поставиш 1кг повишаваш захарноста с един градус= На 200 литра трябват 2 кг за еди н градус а на 200 литра за да повиишиш с 11 градуса за да станат 21 трябват 42 кг захар...


Моля, за точни сметки.Точно за 130 кг и точно за 70 литра вода.Не приблизително.Примерно отговора е 28,35 кг захар.Примерно казвам.

На 100 кг материал 1 кг не повишава захарноста с 1%.Приблизително да,но не и точно.Грешката става при по големи разреждания примерно на 100 литра вода ,ако добавиш 20 кг захар, не получаваш 20% разтвор,а 16,6 %.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
biboqn написа:
Бай Руси написа:
Щом като около 130 кг плодова смес е 13 захарни градуса и сте добавили около 70 л вода следователно се е получила 200 л смес около 10 гр. Сега става лесно за смятане - на 100 л ако поставиш 1кг повишаваш захарноста с един градус= На 200 литра трябват 2 кг за еди н градус а на 200 литра за да повиишиш с 11 градуса за да станат 21 трябват 22 кг захар...


Моля, за точни сметки.Точно за 130 кг и точно за 70 литра вода.Не приблизително.Примерно отговора е 28,35 кг захар.Примерно казвам.

На 100 кг материал 1 кг не повишава захарноста с 1%.Приблизително да,но не и точно.Грешката става при по големи разреждания примерно на 100 литра вода ,ако добавиш 20 кг захар, не получаваш 20% разтвор,а 16,6 %.

Така е. Бай Руси смята на око и едно към кесиме. За мен 1кг захар на 100 литра е 1 зах.%. За теб 1 кг захар на 100 литра е 0.88 зах.%. Може би си прав, но аз така смятам и за вино и за ракия и почти винаги отклонението е не повече от 1-2 градуса...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
137 кг. + 65л. вода + 22.700 кг. захар = 224 кг. обща маса, при захарност 13%, за да достигне 21% трябва да сложиш 22.700-800 кг захар

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Здравейте ! Не спорете а смятайте :) химията и математиката са точни науки :buch: и за всяка болка си има лек :D При вас ще се получи като добавите 32 кг. захар по моите сметки се получава 21.2 % захарност сега за грамове няма да ви ги смятам та да стане точно 21 % ;)
:prost: :google: разтворимост на веществата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2012, 08:21
Мнения: 12
dani_94 написа:
137 кг. + 65л. вода + 22.700 кг. захар = 224 кг. обща маса, при захарност 13%, за да достигне 21% трябва да сложиш 22.700-800 кг захар

Не разбрах как го сметнахте.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2012, 08:21
Мнения: 12
boriu написа:
Здравейте ! Не спорете а смятайте :) химията и математиката са точни науки


Така е.Чакам още отговори.
До сега имаме:
Бай Руси 22кг
Dani_94 22,700
boriu 32 kg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Не е лошо да попрочетеш малко viewtopic.php?f=7&t=1047&hilit=Защо+20%25+захарност&start=15. Ако си нетърпелив....отговора ти е на 2-ра страница


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2012, 08:21
Мнения: 12
Naskohondata1 написа:
Не е лошо да попрочетеш малко viewtopic.php?f=7&t=1047&hilit=Защо+20%25+захарност&start=15. Ако си нетърпелив....отговора ти е на 2-ра страница

Аз знам верния отговор.Един от тримата е най-близо.800 грама го делят от истината.И е сгрешил не защото не знае,а защото го е домързяло да го сметне точно.

Ха интересна формула си посочил.Аз без формулата изкарах същия резултат.

Спора е между мен и мой съсед,на който не му увира главата и не пада по гръб.Завършил бил в Пловдив,сега е учител в селскостопанси техникум.Прави вина и ракий от 100 години,а аз от само от 7.За много неща ме е научил,ама за някой не е прав.Не му се доказва и не му се доказва.Правил съм му опити с ел кантар.Той слага 1 л вода и 200 грама захар,мерим ги после.Излизам прав аз,ама пак не пада по гръб. Та за това искам,ако може за точни отговори.Примерно токлкова килограма защото.....Предварително Благодаря

Пък може и аз да не съм прав,знае ли човек.


Последна промяна biboqn на 19 Авг 2012, 21:42, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Ползвай тази формулка:
(А+B).100 делено на С = %захарност

А-количество захар от плода смята се така 137Х13%=17.81кг захар от плодовете
B- добавена захар - Х
С-(общо количество на джибрата в литри + А+B)
Лесно се смята - ако кажеш колко литра ти е джибрата от 137кг плод и 65л чиста вода ще ти го сметна ако не можеш :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
biboqn написа:
Разполагаме с 137 кг плодов материал със захарност 13%.Към него добавяме 65 литра чиста вода.
Въпроса ми е колко захар трябва да добавим,че накрая целия матерял( плодове и добавена вода) да бъде със захарност 21%.

Моля,за точни отговори(еди си колко кг и толкова грама),тъй като се завихри НАУЧЕН спор между мен и един съсед.

Също моля,отговорите да са обосновани защо?


137 кг плод с 13% захарност дава 17.81кг плодова захар.
137кг плод + 65л. вода = 202 кг. материал.
(17.81+Х)/(202+Х)=0.21
това е уравнението което трябва да се реши, за да се каже колко точно захар е нужна за достигане на 21 % захарност по Брикс/Балинг/Плато.
Резултатът от уравнението е
Х=31.151898734 кг. захар
Дъщеря ми, завършила сега 5-ти клас го реши току що.

А защо е такова уравнението - ами защото захарността мерена със захаромер по Брикс е масово отношение (за разлика от процента алкохол мерен със спиртомер, който е обемно отношение) - 21 % е 0.21 като резултат от делението на захарността в кг. към общото количество материал в кг.
Не мисля че човек трябва да е завършил някакво специалозирано висше образование по технология на алкохолните напитки, за да даде отговор :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2012, 08:21
Мнения: 12
plamm написа:
Ползвай тази формулка:
(А+B).100 делено на С = %захарност

А-количество захар от плода смята се така 137Х13%=17.81кг захар от плодовете
B- добавена захар - Х
С-(общо количество на джибрата в литри + А+B)
Лесно се смята - ако кажеш колко литра ти е джибрата от 137кг плод и 65л чиста вода ще ти го сметна ако не можеш :klatsch:

Така и верния отговор според вас е?
Не мога да кажа колко литра е защото това е само задача.Виртуална.Такъв материал не е залаган.


Последна промяна biboqn на 19 Авг 2012, 21:58, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2012, 08:21
Мнения: 12
До тук:

Бай Руси 22кг
Dani_94 22,700
boriu 32 kg
victoryvt 31,15


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
31 кг. и 152гр. естествено.
Какво има да се спори ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, boci и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима