Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 21:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2012, 08:21
Мнения: 12
victoryvt написа:
31 кг. и 152гр. естествено.
Какво има да се спори ?



Странно,А при Бай Руси е 22кг.Почти 10 кг грешка.Явно смятането "на око" води до около 30% грешка.........

Чакам още отговори.

Утре разпечатвам и го нося на комшията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 23:54 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5805
Местожителство: София
viewtopic.php?p=6507#p6507

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2012, 08:21
Мнения: 12
Сега да обясня аз,как го смятам.
Първо си определям колко захар трябва да се сложи на 1 литър вода за да се получи търсената концентрация,в случея 21%.Това смятам така: В 100 кг разтвор-21% има съответно 79 кг разредител(вода) и 21 кг разредено вещество(захар).Като разделя 21 кг захар на 79 кг вода получавам 0.266 кг захар на 1 килограм вода.Тоест 266 грама захар и един литър вода става 21% разтвор.

След това минавам към конкретния случай.В 137 кг матерял 13%,колко захар има.
Умножавам 137 по 13% и получавам 17,81 кг захар има в материaла.После смятам колко е останалата част на матеряла-разредителя. От общите 137 кг вадя 17.81 захар и получавам масата на разредителя или в случея 119.19 кг.
После умножавам тези 119.19 кг по количеството нужно за 1 кг или 0.266 кг(първото което сметнахме) и получавам, че за да се получи 21% разтвор е нужно да добавя 31.70 кг захар. От тях вадя наличната вече в разтвора 17.81 кг и получавам 13,89 кг.Това е количеството, което трябва да добавя към 137 кг 13% материал за да му повиша концентрацията до 21%.

После смятам за добавената вода тя е 65 литра по 0.266 кг за литър и се получава 17.29 кг захар.

Тези 17.29 събирам с 13.89 и получавам 31,18 кг общо захар трява да добавя,че да излезе задачката.

Казвайте ако бъркам някъде.


Последна промяна biboqn на 21 Авг 2012, 22:00, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
biboqn написа:
Казвайте ако бъркам някъдаде.
След това минавам към конкретния случей.В 137 кг материял 13%,колко захар има.


Бъркаш постоянно. Явно не става само с пиене :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
E, от твоето 31.18 до моето 31.152 разликата е в закръгленията ти които са правени няколко пъти, а моите само веднъж.
Няма какво да се спори - това е числото 31 кг и нещо отгоре.
Направи обратна проверка :
събери добавената захар с плодовата и полученото го раздели на общото количество материал заедно със захарта и водата и плода.
Акополучиш 0.21 , значи си го сметнал вярно.
ето :
(17.81 + 31.15)/(202+31.15) = 48.96/233.15 = 0.209993566 или 0.21

Друг е въпросът че в такова джибре има и много други вещества - пектин, неферментируеми полизахариди, аминокиселини, както и разни целулози и хемицелулози. Захаромерът ще дава значителна грешка заради тях (той просто мери плътност, а ние й викаме захарност).
Реалното количество ФЕРМЕНТИРУЕМИ захари няма как да се измери в домашни условия ! Може само да се предполага.
Алкохолът обаче може да се изчисли от разликата между начална и крайна плътност (захарност) умножена по 0.51 дава алкохолния процент на кашата преди варене. От там може да се сметне и очаквания добив на алкохол.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2012, 08:21
Мнения: 12
yavoor написа:
biboqn написа:
Казвайте ако бъркам някъдаде.
След това минавам към конкретния случей.В 137 кг материял 13%,колко захар има.


Бъркаш постоянно. Явно не става само с пиене :)


Ужас.Моля,за извинение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2012, 08:21
Мнения: 12
Благодаря на всички за отговорите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
victoryvt,
Поздрави дъщеря си!
:respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Добре след като приключихме с този въпрос , аз да вмъкна един не по темата , ако не възразявате :) Та някои опитвал ли е да мери захарност на пюре от круши със захаромер по брикс ? Защото аз не можах да се справя поради простата причина че изцеденият сок през двоен тензух пак си е много гъст и захаромера ми дава захарност която не ми се вярва да има в крушите 18% :o , а можеби бъркам ? :? Или дайте предложение колко захар и вода да добавя на 50 кг. , че за сефте залагам от круши , като ще ползвам винени дрожди Fermactive FCD ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Разреди с вода едно към едно и полученото умножи по две ;)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2012, 09:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
От крушите повече от 10% ме съмнява да има захарност.
Тъй че - на 50 кг. круши са 5 кг. плодова захар, ако добавиш още 10-15 кг захар и 30 л. вода :
Ще имаш 90 л. каша със захарност около 17-20%

Интересното за крушите е че имат повече въглехидрати, отколкото захари - почти двойно :)
Та си мисля ... какво ли ще стане да им сложим малко ензимец да ги превърне на глюкоза :megagrin:
Трябва да взема да си направя един мини дестилатор за тестове.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2012, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Благодаря за отговорите :thumbs1: Но аз по предположение че са към 13% крушите , сулфитирах , добавих 36 л. вода + 12 кг. захар към сиропа 40 г. лимонена киселина и се получи на 19% кашата , понякога става и на око :D , , 15г. држди FCD и 15 г. активатор и така още снощи към 12:30 вече започваше ферментация :) пък ще видим какво ще излезе :) А вие кажете как съм се справил до тук , че за сефте залагам круши а и лимонена киселина досега не съм ползвал . Приемам всякакви критики и съвети :respekt: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2012, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
victoryvt написа:
Интересното за крушите е че имат повече въглехидрати, отколкото захари - почти двойно :)
Та си мисля ... какво ли ще стане да им сложим малко ензимец да ги превърне на глюкоза :megagrin:
Трябва да взема да си направя един мини дестилатор за тестове.

Това за въглехидратите и аз съм го срещал някъде , ама за ензими не бях чувал да се използват в ракиджийството :D докато не намерих този форум , който по между другото е много полезен :respekt: :2thumbs: евала на всички :2thumbs: и ако направиш експеримента непременно да пишеш за резултата :!: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 13:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 10:29
Мнения: 7
Местожителство: София
По темата: Аз бих заложил на 28,39 кг захар за достигане на 21 зах. ед.
Как стигнах до това решение.
Предположих хипотетично, че 137 кг плод се равняват на 137 л (грешно е, разбира се, но в момента не мога мога да го проверя на практика), умножих по 13 захарност и получих 1781 зах. ед. за 202 л материал (плод + 65 л вода)
За да достигнем 21 са ни нужни общо 4242 зах. ед. или 24,61 кг захар.
Да, ама не.
При разтваряне 1 кг захар се равнява на 0,625 л и това допълнително увеличава обема.
За да компенсираме това увеличение се налага да добавим още малко захар. Тук вече "пипнешком" стигнах до заключението, че 1781 (зах. ед. в материала) + 2839 (28,39 кг захар) = на 4620.
Разделих това число (4620) на 219,74 (137 л плод+ 65 л вода + 17,74 л захар) и получих 21,02 - стойност, която максимално се доближава до търсената от нас.
Сега е момента да споделя нещо.
Преди седмица разтворих 2 кг захар в 7 л вода. Получих 8,250 л сироп.
И колко мислите че беше захарността му? 25? Не.
След като го охладих до 20 градуса с разочарование установих едва 15 карата захарност.
Кажете сега дали математическите изчисления ще са ни от полза?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 15:49 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5805
Местожителство: София
Jibril написа:
Преди седмица разтворих 2 кг захар в 7 л вода. Получих 8,250 л сироп.
И колко мислите че беше захарността му? 25? Не.
След като го охладих до 20 градуса с разочарование установих едва 15 карата захарност.
Кажете сега дали математическите изчисления ще са ни от полза?

1-во не е 25% , а 22%
2-ро бих си проверил захаромера...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bojo, hgeorgiev, kocyo, qzmp, Мартин85 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима