Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега Джибрил (Сисе предполагам ? :) ), не знам колко пъти трябва да се каже за да се разбере :
Захарност по Брикс/Плато (която се мери със захаромер) е отношение на масите, а не на обемите !
Алкохолно съдържание мерено със спиртомер е отношение на обемите !
Та затова и всякакви захарни сиропи се изчисляват на база "тежи едиколко си" а не "обема му е едиколко си"
2 кг захар + 7 л. вода (която е и 7 кг.) дава захарност точно 22.2222% :
2/(2+7)=2/9=0.222222...
Тука спор няма.
Както няма и спор че захарен разтвор 1:3 (1 захар , 3 вода) дава 25% , а захарен сироп 1:4 дава 20% захарност.
Правени са тези опити и няма разлика от теорията.

Най-лесното смятане на захарност на плодове на които се слага допълнително захар е така :
измерваш захарността на плода след смачкване и изчисляваш колко кг. захар има в него.
добавяш кг-те захар, които си купил и получаваш общото кол. захар.
отделно смяташ сумата от кг. плод, кг. захар от магазина и литри вода (1л. вода е 1 кг.)
след това делиш общата захар в кг. на общата маса в кг.
полученото число ако искаш си го умножаваш по 100 за да го видиш в проценти.

Пример : 100 кг. плод със захарност 13% + 15 кг. захар + 45л. вода дава 160 кг. каша с начална захарност 17.5%:
28/160=0.175
Ако държим да я фиксираме на 20% ще трябва да добавим още 5кг. захар (защо ли ?)
Ами ето защо :
(28+Х)/(160+Х)=0.2
Х е количеството зхар което търсим да добавим, за да стане всичко 160+Х кг. със захарност 20%
Като се реши уравнението се получава за Х=5 кг.
Проверка :
(28+5)/165=0.2
Така вече имаме 165кг. каша със захарност точно 20% (Примерът е съвсем реален за плодове като сливи,кайсии и пр. с около10-15% захарност)
Водата ако се пропусне - количеството захар се намалява драстично, но после трудно ще се дестилира гъстата каша.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2012, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 10:29
Мнения: 7
Местожителство: София
Благодаря, колега Victory. Ще си взема поука, че голям срам ма фана :o .
Е, така е като не съм чел всичко из форума. А също така смятам да си купя 5-6 захаромера и ако има 2, които да дават еднакви показания, значи те ще са верни.
Или пък направо да инвестирам в рефрактометър.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима