Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 11:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2012, 18:05 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Здравейте, доста е уморително да се махат костилките при слагането на джибрата, някой правил ли го е с костилки и да ги е махал при варенето чак(тогава е по-лесно като се изгребват). Въпросът ми е костилките правят ли горчив вкус докато ферментира и отделят ли танин вътре?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2012, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Батенце , по принцип доста се е изписало за костилките от доста по - вещи колеги и ако се разровиш ще си намериш точния отговор . Но аз да ти кажа за танин не знам ама отделят доста вредни вещества които влиаят не само на вкуса и аромата , а и са много токсични , така че трябва да се вадят ! Ако ти е голямо количеството и на става на ръка , пасираш сливите , бъркаш си всеки ден както си знаеш и на 4 - 5 ден от ферментацията костилките би трябвало да са се отделили от плода напълно , след това прецеждаш материала през ситна мрежа или нещо подръчно като кошница от фритюрник :D и това е . Дано да съм бил полезен :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2012, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Костилките се махат заради това че са виновни за големи нива на метилов алкохол. Тъй че то за можене може да ферментират с костилките, но после ще трябва да се отдели повече първак. Но си е по-добре въобще да не влизат в кашата.
Като компромис може да се премахнат в началото на ферментацията, когато все още не са повлияли много, а вече материала е станал течен.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2012, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Амии.., който го е правил, знае как става, и какво се получава.На теория едно - а на практика -друго.Аз процедирам така: Правя материала на каша, с помощта на обикновена бъркалка за теракол.Слагам го да се пържи(ферментира).На втория- третия ден,костилките са на дъното на бидона. Така и така през първите дни трябва да разбъркваш , и докато правиш това, вадиш костилките.Ако някой ти развива теории, че за няколко дни, костилките ще прецакат джибрето... ами опитай, и сам ще се убедиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2012, 22:51 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
органолептично няма как да се убеди,единствения начин е сравнителен лабораторен анализ на две проби,което се съмнявам при идиотските цени някой да направи.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 16:29 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
исках да ги махна когато ще варя, така и така се вади кашата от бидона и доста по-лесно щеше да е


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Виж сега, тези правила не са някаква абсолютна задължителност.
Баба ми на село никога не е давала да махаме костилки, слагаше в бидоните най-голямата гняс от земята (то за ракия ставало), пък за хвърляне на първак или поне за отделянето му и дума не можеше да става :)
Виното винаги се е правело с чепките, джибрата после се вареше с тях, виното стоеше до нова година в джибрата ...
Цветясало вино се пиеше като се мушне маркуча под цвета ...

И както виждаме - нито тя е умряла, нито аз нито някой роднина ...
(1923 година е раждана въпросната баба и дето се вика още е в "движение")

Та мисълта ми беше че всякак може, но си има и по-добри начини. И понеже тук сме се събрали да ги обсъждаме тия по-добри начини, та затова ...

Карай както можеш, но истината е че колкото по-рано се оттървеш от костилки, чепки и други подобни - толкова по-качествен и безвреден продукт ще пиеш, че и на гости ще даваш.
Между другото още по-вредно е счупена костилка да е в бидона докато ферментират.
Плодовете със семки също не трябва да се мачкат с нещо дето би смачкало и семките, ама това са подробности. Няма да взема да седна да чистя на ябълките семките я, или на крушите ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 22:29 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
victoryvt написа:
Костилките се махат заради това че са виновни за големи нива на метилов алкохол.

Земляк, по-скоро пектинът в плода е причина за метиловия алкохол, а не костилките. Ако много ти пречи метиловият алкохол, трябва да оставиш за ферментация само течната част.

victoryvt написа:
И както виждаме - нито тя е умряла, нито аз нито някой роднина ...

Дребните семки няма да чистим, но по-голямото зло от метанола е, че едрите костилки съдържат амигдалин, особено при сливите, прасковите, черешите и т.н. Никой няма да умре от тях, но мързелът да ги изчистим не може да оправдае да се наливаме излишно с цианиди... Щом ракията ни е хоби, нека я правим както трябва.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 22:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Е,за пектина спор няма.
Не знам само защо се опитваме да докажем че сливовата е добра почти колкото гроздовата :)
Т.е. има ли плодове - сливи, джанки, круши и т.н. - има повече пектин, от там и метилов алкохол. За дюлите пък да не говорим.
Обаче нали сме балканци, все ни тегли към плодовата ракия.
Не знам само защо не се пробва с пектинолитичен ензим, както правят производителите на плодови сокове.
Да не прозвучи много еретично, но както би казал Сталин - "Има пектин - има проблем, няма пектин - няма проблем"

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 23:36 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
да не закачаш дюловата! :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 23:48 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Не съм толкова вътре в химията, че да мога да вляза в подробностите, но четох, че употребата на пектиназа сериозно увеличава метиловия алкохол при ферментацията. Такъв материал можел да се вари само с дестилатор с отделна епюрационна колона или поне с епюрационна секция.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2012, 14:47 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
хоби-нехоби отнема дни ако са 250 кила сливите, на борсата човека ни е казал, ако искаме да го направим като намачкаме материала, захарта да я посипем отгоре и след 3-4 дена като се разтворят да се добави и водата и хубаво да се бърка докато изпаднат, това дали е така?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2012, 15:28 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
освен да си докараш спонтанна ферментация с неясен завършек ,друго няма...
Мачкане ,добавяне на сироп,сулфитиране, изчакване на 2 часа,добавяне на дрожди(още по-добре на подготвен стартер от дрожди,примерно 10 л) и на 2-3тия ден-през ситото за отделяне на костилките и изчакване да завърши ферментацията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2012, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
164 кг кайсии от пазаруването, през магазина за захарта (25 кг.) , през разтоварване, пюриране, отделяне на костилки, прехвърляне в два бидона, разтваряне на захарта, размесване, заквасване ...
до банята и леглото :
5 часа точно. (от 19 до 00 часа)
На следващия ден на обед бяха тръгнали да ме търсят горките (изкипяха) :)
На 10-тия ден варих първия казан, а сега ... го пресполовихме :megagrin:
Голям чанч, голяма цапаница, ама си заслужава.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2012, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Да де, ама тук става въпрос за джанки, или сливи.Я вземи, 150 кг. джанки, и им махни костилките, да видим кога ще си легнеш.600 кг. кайсии, осем човека(половината малолетни), ги борихме цял ден.А относно добавянето на захар- никога не слагам повече от 20- 30 %, отнесено към това което се съдържа в самия материал. Влагам я директно- тя се разтваря пред очите ми за нула време.Защо трябва да правя сироп? За да пълня казана допълнително с вода.При такъв процент на допълнително вложена захар, всичко си идва на място.Който иска да смята . А да сулфатирам !?. Това не е вино, а джибре,което ще се изварява.Ако, желаем да трепем дивите дрожди- има други начини.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, marinero_bg и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима