Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2012, 12:24 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2008, 15:26
Мнения: 23
Здравейте,
ВЪпросът ми е породен от следното:
често поради недостиг на време, изненада от някой плод - узрял или "тръгнал"(наченки на гнилостни процеси и подобни)
е ли възможно плодът да се приведе във вид за ферментация - мачкане, мелене, да се затвори като се третира със серниста киселина и по-късно(до колко дни максимум?) да се добави вода , захар и се сложат питомните дрожди?
Поздрави и обедна наздравица!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2012, 12:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Освен третирането със серниста или КМБС ще трябва значително да понижиш температурата-6-8 градуса ,както и достъпа на въздух...това забавя ферментацията.
Този процес е застъпен широко във винопроизводството нарича се мецарация.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2012, 19:35 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2008, 15:26
Мнения: 23
Благодаря, Илюша.
Все пак някакъв ориентир за времето - два,три дни до седмица ще откара ли, че материала обикновено е на вилата ? Евентуално какви биха били страничните ефекти при неспазване на някое от посочените от теб условия? Вкисване най-вероятно, или има и друго.
А сега и вечерна наздравица!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2012, 22:29 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Зависи от количеството.И дали си струва усилията ?
Иначе хладилник тип ракла , нагласен около 0 градуса и малки найлонови торби (5 kg) смачкан материал.
Така може да го съхраниш и за догодина , а след това стопляш ( размразяваш ) и разбира се дрожди.
Е според мен не си заслужава цялата тази дивотия.
Както и да е НАЗДРАВЕ колеги.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2012, 23:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
aldo написа:
Благодаря, Илюша.
Все пак някакъв ориентир за времето - два,три дни до седмица ще откара ли, че материала обикновено е на вилата ? Евентуално какви биха били страничните ефекти при неспазване на някое от посочените от теб условия? Вкисване най-вероятно, или има и друго.
А сега и вечерна наздравица!

На градусите препоръчани от мен може да изкара и 20 дена.
Предполагам температурата ще е първото неспазено условие..-в такъв случай ,сулфитирай събраното количество и посей с дрожди...
Останалото ще го добавяш но общо основание-тогава ще имаш вече ферментация с дрожди и добавените количества не би трябвало да повлияят на вида ферментация, а просто ще я удължат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима