Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Здравейте. За първа година ще варя ракия и искам да се посъветвам с вас за някои въпроси. Днес сложих 330 кг. сини сливи и 80 кг. захар в няколко умерено напълнени бидона. Сливите ги сложих цели без да ги мачкам или режа с надеждата сами да се спукат от захарта. Захар разтопих в отношение около 1/4. Захарността не съм е мерил. Бидоните ги напълних малко повече от половина с плод и отгоре захар и вода. Фатално ли е че не съм мачкал сливите ? И някакъв друг съвет да ми дадете ? Благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Би било добре да си ги сложил поне в чувал за да ги смачкаш, но вече си ги сложил в бидоните цели. Направи си една тояга с диаметър около 50-60 мм, като в долния и край набий по-големи пирони, на които да стърчат върховете (да стане като "таралеж") и всяка сутрин ги мачкай с нея, като по този начин едновременно ще ги и бъркаш. Дръж притворени, но не напълно затворени бидоните за да не ги накацат виненки!
Проверявай периоднично захарността и не бързай да вариш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 21:26 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
И да внимаваш да не пробиеш бидоните с този таралеж! :wallbash:
А за другия път ще знаеш .Всичко що е цяло трябва да се мачка,реже или поне да се напука целостта на плодовете! Ако има възможност махаш костилките .Когато вариш е задължително.

Ако имаш възможност извади -чорбата- ,вземи метален бидон-варел (разбира се чист) ,прехвърли сливите в него обуваш ботушите и скок вътре в него.СЕТНЕ връщаш чорбата и сливите и така с всеки бидон. :prost:

Успех!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Мисля да сложа кадънска кълка във втория казан на преварката за омекотяване и аромат. Има ли смисъл да ползвам медицинска дъвка за допълнитено омекотяване или не ? И ако да само на преварката ли се слага на чучура дъвката или и на първата ракия ? Мед има ли смисъл да слагам и кога да го сложа.. на преварката или на първата ракия ... за омекотяване ли е? Има ли разлика дали е в казана или в буркан под чучура където тече ракията ? Как да се предпазя от винарките ? Тензух, кърпа, покривка или може да сложа капака на бидона отгоре без да го запечатвам ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 22:46 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Колега само съвет!
Ако наистина за първи път вариш ракия,с този материал който имаш ,намери казан с колона.
Синята слива е най-добрия плод за ракия.
Всички твои въпроси са много разисквани в форума.
Имай предвид ,че всичко е въпрос на вкус и материал!
И все пак препоръчвам ти казан с колона за тройна дестилация,не слагай никакви подправки ,а колоната ще свърши всичко останало.

Успех. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 22:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Моля да ме извините но с последното мнение някак не бих се съгласил.
Подобна 3 -на или -4 ворна дестилация само би ощетила дестилата откъм аромати...ще имаш спирт.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2012, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Днес бърках сливите. Още са цели и не виждам наченки на умекване както джанките. Кажете трябва ли да се притеснявам? Дали ще могат да се разградят сами или да мисля нещо ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2012, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Май 2012, 18:49
Мнения: 5
Ами хората ти казаха, иска се мачкане или поне да ги надупчиш хубаво. Откажи се от всякакви подправки, дъвки, медове и др. синята слива има разкошен аромат и подправяйки само ще го загубиш. Помисли малко, не напразно троянската сливова я знаят на всякъде. Моят съвет е, когато изпадат на дъното извади костилките, паднат ли джибрите директно в казана, малко сода за хляб, да неутрализира киселините, вода ако ти е гъст материала, да не я загориш и вратни пържоли за скарата, те може да позагорят ама не много :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2012, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 03:29
Мнения: 6
Съвета ми е да ги намачкаш хубаво. След като вече си ги заредил, ги разпробий със дъската и пироните както ти казаха в горните постове. Сещам се и за друго. Вземи един огромен кеп или мрежа, а до теб сложи едно корито, вадиш, мачкаш и връщаш. Имай в предвид, че тези неща се правят още в началото, така че се заеми утре примерно и ги намачкай за няколко часа. Не е късно въобще. :lab: :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2012, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
На 10ти се постърах да намачкам сливите с пирони и ръце. Днес на 13ти пак същата процедура, но джибрите са кисели. Това проблем ли е и как се решава ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2012, 22:32 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Каква захарност имат в момента , и колко е била в началото?
Джибрата има ли капа?
Тя въобще ври ли ,мирише ли на С0 2 ?
Бидоните със затворен капак ли са ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Те по принцип са си кисели, но и сладнят едновременно.
Обаче има вероятност да са почнали да вкисват - от 3-ти до 10-ти е една седмица, ако бяха само сливи без вода и захар - нищо, обаче с вода и захар се създава добра почва за всякакви бактерии и плесени.
Ако все още не виждаш признаци на ферментация (да се качи гъстото горе, а сока да е долу, да мирише на въглероден двуокис примесен със спирт и да се виждат балончета) вземи малко да й помогнеш - на 100л. бидон по 3 кубчета мая за хляб. Можеш да ги размиеш директно в кашата отгоре без да бъркаш.
Като почне да ферментира - тогава ще бъркаш.
Следи захарността всеки ден, даже и по два пъти.
Мери и температурата - 20-30 гр. да е.
В шапката да не надвишава 30-35.

Моите ги брах и пюрирах в неделя, сулфитирах по време на пюрирането, заквасих ги в понеделник на обед без вода и захар, вечерта в понеделника вече вряха, сложих 1/2 от предвидената захар и 1/2 от предвидената вода. Във вторник само бърках и вече имаше 50% течност на дъното на бидона, а отгоре гъсто като мармалад. Изтеглих една кофа чорба от долу чрез едно приспособление от тръба с дупки и маркуч. Имерих захарност 18% ! На следващия ден (сряда) захарност 5% ! Добавих останалата захар и малко по-малко вода, даже на два пъти - на обед и вечерта. Днес сутринта ферментацията ми отива към логичния си край - съвсем слабо ври, шапката след разбъркване се размесва и става течна. Довечера ще измеря захарност с големия захаромер и отсега се обзалагам че ще е около 0-та.
Температурата в бидона беше около 26 гр. в шапката в първия ден 31, после 27-28.
Пеха в момента 4. В началото беше 4.5.
Ще изчакам до другата седмица и почвам да дестилирам, че ми трябват бидоните за вино :)
Отначалото сока беше приятно кисел и сладък, сега е горчив и напомня младо вино. Даже и на цвят го докарва :)
Мирише доста приятно на слива около бидоните.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Джибрите си врът, даже отиват кам своя край тези дни. Въпросът ми е дали има проблем тази кисела жилка? Сладката се усеща също, но киселото преобладава на вкус и се чудя дали е проблем ? Благодаря :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега , без точно мерене на пеха няма как да ти помогнем.
На всеки в устата му е различно кисело. Аз като хапна 10 люти чушки и ела да видиш дали са ми верни рецепторите.
Имам пеха лентички, ама не си струва куриера да ти ги пращам.
Потърси някоя аптека ако имат.

Следи скоростта на падане на захарността.
В първите 2-3 дена тя пада с главоломна скорост - 10% на ден. Като стигне 5% забавя драстично. Причината за забавянето е че дрождите си губят виталността поради влошените фактори на средата :
Алкохолът се качва, пехато пада, захарта се намалява и т.н.
Добре проведена е тази ферментация , която тръгне мощно, създаде голям брой дрождеви клетки, по възможност с голяма виталност. Така в края на ферментацията когато вече им е трудно да разграждат захарите те все пак да са достатъчен брой за да я завършат.
Затова и без ползване на културни дрожди независимо дали са за вино или за хляб - с дивите ферментацията върви 2 седмици, а с културните и ако са с активатор подпомогнати - макс. 1 седмица. Да не говорим че и на 4-тия ден вече почтри всичко е изядено.
Хората на село емпирично са установили че ако се сгрее водата преди да се налее в бидона има по-бурна и по-качествена ферментация. Разбира се до 40 гр. после вече пречи.
За мен най-добрата ферментация е при ниски температури, но с културни дрожи и активатор, добро аериране и т.н.
В твоя случай има голяма вероятност заедно с ферментацията да върви и вкисване. Колкото повече я чакаш, толкова повече ще киселее.
В един момент ще трябва да се престрашиш да избереш по-малкото зло. Да не я дочакаш за сметка на вкисването. На казана после - 100гр. сода бикарбонат на 100л. течност. Но добивът ще е по-слаб заради вкисването и заради недоразградената захар !
Я дай едно мерене със захаромер.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 21:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Какви са признаците за вкисване на джибрите ? Благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима