Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 19 Авг 2017, 14:48 Дата и час: 19 Авг 2017, 14:48

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 22:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6188
Местожителство: София
Мирис...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2012, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
И още нещо - ако имаш вкисване, дори и след края на ферментацията продължават да излизат балончета и дава вид че уж ферментира нещо там, а захаромера все едно показва.
Има различни видове бактерии които предизвикват такива процеси. Най-често е оцетната бактерия, но може и млечнокисела да е.
При добре избистрен материал се забелязва една ципа отгоре и при двете бактерии.
Мирише на оцет или на вкиснато мляко.
Това е за вече много силно вкиснат материал.
Обикновено двата процеса (ферментация и вкисване) вървят заедно, като целта ни е да ограничим до мин. вкисването и да засилим до макс. ферментацията.

Затова и се вземат мерки ферментацията да е много бурна, за да се произведат много дрождеви клетки, които да подтиснат с метаболитите си всякаква друга микрофлора. Затова се слагат активатори, ползват се културни дрожди и т.н.
Оцетните бактерии атакуват слабоалкохолни и с остатъчна захар джибри. Затова се търси минимална захарност 20% в началото, за да се гарантира че поне 10% алкохол ще има в края.
Всеки опит да се ферментира плодова джибра без добавяне на захар ще е потенциален проблем с вкисване, особено ако е и при високи температури, особено и ако се остави на самотек - без бъркане и омокряне на шапката.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
От 3-4 дена захарността показва малко над 0 на прост захаромер.Не виждам балончета. Шапката не е паднала. Може ли от температурите тези дни да е спряла ферментацията или какво ? Може ли да се сложи мая за хляб и колко,за да започне отново ферментацията или няма смисъл ? Ако е варя така дали ще има много загуби ? Общото взето може да ме посъветвате какво да направя, защото мисля събота да ги карам към казана ? За тези 3-4 дена има ли смисъл да слагам мая за хляб ? Благодаря
Едит; да не би да е спряла ферментацията от киселинността, тъй като е леко кисела джибрата ? Да сложа сода в бидоните ? Ако да, колко ? Благодаря :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 21:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6188
Местожителство: София
Маята както си писал...е за хляб.
Няма нужда да слагаш подобно нещо...
Можеш да вариш .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Авг 2012, 12:28
Мнения: 3
aenor написа:
От 3-4 дена захарността показва малко над 0 на прост захаромер.Не виждам балончета. Шапката не е паднала. Може ли от температурите тези дни да е спряла ферментацията или какво ? Може ли да се сложи мая за хляб и колко,за да започне отново ферментацията или няма смисъл ? Ако е варя така дали ще има много загуби ? Общото взето може да ме посъветвате какво да направя, защото мисля събота да ги карам към казана ? За тези 3-4 дена има ли смисъл да слагам мая за хляб ? Благодаря
Едит; да не би да е спряла ферментацията от киселинността, тъй като е леко кисела джибрата ? Да сложа сода в бидоните ? Ако да, колко ? Благодаря :)


И аз за сефте варя от с. сливи, преди 6 дни захаромера спря някъде около 3-5 % и се притесних, но стари майстори ми казаха , че това е нормално. Гледам днес плода взел да пада към дъното, значи Понеделник към колоната за варене. Не се шашкай, просто изчакай плода да падне напълно към дъното, това е :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2012, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Варих на 2 казана за 2 дни. На първия 700 литров с колона.. на 39 градуса врътнах някъв кран и пак се дигна градуса и сабирах до 40 и после патоки. На втория ден патоките от първия и около 130 литра материал и 4 кила спирт на обикновен казан до 40 градуса. Общо около 110 литра с общ градус 46-47 градуса, който ще пада. По мои изчисления сливата ми е дала над 10 :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2012, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Въпрос: може ли черничови пръчки, които съм ги държал 1 месец в сливова след това да ги сложа в гроздова без негативен ефект ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2012, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 759
Местожителство: около Пловдив
Можеш

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2012, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Авг 2012, 12:28
Мнения: 3
Значи да кажа какво изкарах от 100кг. сини сливи и 20кг. захар, ферментацията трая 25 дни, варих на 250л. казан с колона и резултата е 20л 65 градусова ракия с невероятно силен аромат. Махнах 700мл. първак и събрах 5л патоки. Нека някой врял и кипял да каже нормално ли е това количество, благодаря. :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2012, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2012, 11:18
Мнения: 6
Здравейте,
И аз съм начинаещ във варенето на ракия,но за сметка на това съм голям ценител :)
Реших да сваря тази година моя ракийка.Взел съм 200кг ракацители и съм решил вместо захар да ползвам глюкозо-фруктозен сироп.Моля за съвет от Вас,познавачите и специалистите.Колко сироп да сложа ,колко вода,да ползвам ли дрожди,колко първак да отделя.....ит.н.
Благодаря ви предварително!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 13:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
колко време да държа сушени сини сливи в ракията за добър аромат ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 158
aenor написа:
колко време да държа сушени сини сливи в ракията за добър аромат ?


Нищо не става, аз ги държах около 5-6 дни. 200 гр сливи на 10 л ракия, само потъмня много, аромат никакъв. Трябва по време на варенето да се сложат.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2012, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
За да отлежава правилно ракията съм е сложил в стъклени бутилки с коркови тапи. Въпросът ми е трябва ли да са легнали като виното или може и прави ? Да не изветрее ракията от този корк ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2012, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 262
Местожителство: ESPAÑA
Здравей колега!
Ако правилно си подбрал корковата тапа, няма да изветрее.
Бутилката дръж права.
При контакт със концентриран алкохол корковата тапа без силицоново покритие,отделя лека миризма.
Поздрави! :prost2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Да ги запечатам ли отгоре с восък ?


Върнете се в началото
  
 
 [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима