Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Не!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
прочетих в форума, че за омекотяване на ракията някои използват 1 гр. захар на 1л ракия заедно с 1 мл глицерин. Въпросът ми е дали се карамелизира захарта на котлона преди това или само се разтапя в ракията ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 00:49 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Само ако искаш малко цвят и аромат.
Глицерина го смеси с малко чист етилов спирт и тогава го сложи а разтворения карамел в малко вода.
Всичко това преди градиране на ракията.

УСПЕХ. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Купих си уж дъбово буре 40л за 100лв на околовръстното на Пловдив от един ботевградчанин. В нас видях с фенер май не е изпечено много хубаво вътре. Като го плакнех някви трески изпадаха. Въпросът ми е кой от двата варианта ще е по-добре за следващата ракия догодина
1/ сега да отлежава ракия примерно няколко месеца зависи от дегустацията да не бие на дъска
2/ бяло вино 1 година и догодина ракия
В кой случай ще е по-добре догодина за сложа ракия и да е оставя да отлежава 1-2-3 години. И също да питам може ли бурето да седи право, в смисъл тапата която е по-средата да не се отпуши или спука ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 10:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Години да седи в този малък обем дестилата ще стане много претрупан на вкусове и аромат от бурето...просто е малко ..
Изправено може да стои, но трябва да подбереш силиконова тапа или такава която малко раздува ...
Принципно дестилатите е добре да лежат в ползвани бурета(вино...мадейра, порто :megagrin: ))) поради ред причини описани във форума не веднъж...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Сега като се замисля може да сложа 2-3-4 пъти разреден спирт на 45-50гр. да умалее малко. След това може ли да се постигне по-добър ефект ако седи година примерно :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 11:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Ами всичко е до вкус...наглеждай дестилата през интервали)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 12:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Ако сложа житен спирт в бурето и седи 1 година да речем както казвате бурето ще си пусне доста аромат и вкус. Нали точно бурето прави вкусът на уискито. Дали ще може да си направя така уиски ? Ще боли ли глава ? :)
едит: след престоят на содата за бъчви около 2-3 часа, да опушвам ли със серни ленти ? И ако да, кога - след 10 дни напояване или опушвам и след това чакам да се напои?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 13:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Няма смисъл от опушване, нали ще наливаш дестилат. Спиртът ще измори всичко.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
1/ Ако сложа 2-3 пъти спирт да умалее и след това сложа ракия с цел да седи 1 година в бурето, има ли опасност да мирише на дъска или зависи от бурето ? И колко пъти е най-удачно да слагам спирт преди да сложа ракията ?
2/ Ще стане ли уиски по горната рецепта :megagrin:
Благодаря за отговорите


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
aenor написа:
Ако сложа житен спирт в бурето и седи 1 година да речем както казвате бурето ще си пусне доста аромат и вкус. Нали точно бурето прави вкусът на уискито. Дали ще може да си направя така уиски ? Ще боли ли глава ? :)
едит: след престоят на содата за бъчви около 2-3 часа, да опушвам ли със серни ленти ? И ако да, кога - след 10 дни напояване или опушвам и след това чакам да се напои?



При 80% от домашните ракии правени в България вероятността да те заболи главата е много по-голяма отколкото пиенето на етилов алкохол, отлежал в дъбово буре!!!Да,можеш да си направиш твое си уиски!!!Напиши в Google-уиски и прочети.Ти имаш зърнен спирт,имаш и дъбово буре и си правиш твоето уиски-не желаеш филтруване през три метров слой от дървени въглища(сигурен съм в това).Не желаеш добавяне на захар,глицерин и други екстри-твоето уиски е етилов спирт в дъбово буре(слагай го най накрая,бе човек)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
aenor написа:
1/ Ако сложа 2-3 пъти спирт да умалее и след това сложа ракия с цел да седи 1 година в бурето, има ли опасност да мирише на дъска или зависи от бурето ? И колко пъти е най-удачно да слагам спирт преди да сложа ракията ?
2/ Ще стане ли уиски по горната рецепта :megagrin:
Благодаря за отговорите


Ако искаш да сложиш гроздова ракия или спирт,да отлежават в това ново и малко буре 1 година-ще трябва да почакаш.Ако сега сложиш спирт,но на първи юли напр. решиш,че си уморил бурето и сложиш ракия,да не останеш неприятно изненадан-при високи температури екстракцията е много по-силна.Знам го от личен опит!!!Аз първия път в ново и малко буре, сложих неразредена гроздова,опитвах често и след 4мес и 11 дни извадих перфектна ракия.При второто зареждане през лятото за 4 мес. извадих добро уиски(дори сега докато пиша се убеждавам в това :megagrin: ).Бурето само ще си покаже-ти само зареди и по-често дегустирай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 21:27 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Не прекалявайте с дегустацията , че ще вземе да свърши! :fies:
И колеги, не забравяйте да казвате наздраве и на бурето, и то душа носи.
Все пак това е най-добрият начин за отлежаване на алкохол (какъвто и да е)!

Блазе на всеки който може да чака поне година . :saufen:

Наздраве. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Като извадя ракията от бурето мога ли да напълня с уиски без да има негативен ефект ? Ароматът на мускат да не се принесе и в уискито ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Не разбрах уиски ли ще слагаш в бурето или спирт,който да отлежава за уиски.Според мен и в двата случая няма от какво да се притесняваш-слагай смело.Слагал съм мускатова в бурето-не се е отразявало по никакъв начин на следващата гроздова ракия попаднала там.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима