Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2012, 11:18
Мнения: 6
Я кажи точно от къде на околовръсното на Пловдив си го купил 40л за 100 лв.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
На разклона за Марково. Новият път. Защо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2012, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Бурето го квасих 10 дена с вода. Преди 3 дена сложих ракията до горе, но от тапата течеше. Ето сега след 3 дни пак си тече от тапата. Проблемът е, че искам да го сложа право а с тази тапа... Не иска да се закисне тапата, ако въобще трябва... но си сълзи и това е... как да реша проблема ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2012, 22:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
сложи силиконова или коркова...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Имам останала ракия в един бидон. Купих си френски дъбов чипс силно печен. Колко време мога да го държа вътре този чипс максимално ? Може ли да седи няколко месеца примерно с цел да придобие ефект на буре ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Може ли пълно буре да седи в стая, в която гори печка ? Дали ще се разсъхне предвид температурата и сухия въздух ? Защото моето буре днес го гледам на едното дъно под обръча някаде сълзи... изправих го прави с това дъно нагоре... след малко гледам и другото дъно просълзи.. а бурето е пълно??? Дефекти или какво ? Бурето седи 15 дена с ракия пълно, преди това 10 дни с вода... днес печката работеше по-интензивно...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 22:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
не,не е добре да седи при такива условия...
Оптимум:
10-15градуса влажност 85-90%...маза демек...
Но разбира се ,че се държат дестилати в бурета и при много по-екстремни условия...примерно 40-45гр температура и влажност ниска...но ще трябва да се примириш с големите загуби,които са толкова по-големи,колкото е по-малко бурето-но пък екстркцията ще е по-интензивна.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 22:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Според мен трябва да установиш точно от къде сълзи. Ако е между 2 дъски, възможно е да е от печката - от температурата ако се разширяват обръчите, може да отпускат. Премести го на студено да видиш дали няма да спре. Аз имах случай с ново буре, закиснато както трябва, но като налях ракията, след няколко дни просълзи едното дъно. Бяха шуплички в една от дъските. Предполагам, че ракията е разтворила някакви смоли. Върнах го на бъчваря за ремонт, но си е неприятно.
П.П. Пиши дали се е решил проблема, че си е беля голяма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Следователно да разбирам, че не може от печката да се е разсъхнало по някакъв начин и е необходим ремонт ? Или да изчакам ден-два на по-студено място ? Притеснявам се за лекарството да не изтече... разберете ме :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
aenor написа:
Следователно да разбирам, че не може от печката да се е разсъхнало по някакъв начин и е необходим ремонт ? Или да изчакам ден-два на по-студено място ? Притеснявам се за лекарството да не изтече... разберете ме :megagrin:

Не може да се разсъхне, ако е пълно. Мести го на студено, да не е от температурните разлики и виж след няколко дни. Ама ако тече много източвай и закисвай наново. Чувал съм от стари казанджии, че закисват с паток в такива случай, ама не знам дали е редно, да не се умирише ракията на паток.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 23:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Ако само сълзи, нема страшно,след няколко дни ще спре. Ракията е с по малка плътност от водата, и по лесно преминава, ако има теч.За температурата на помещението ,по висока температура - по бързо протичане на процесите.Днес по Дискавъри, пак даваха за дистилерията на Jack Daniel’s .Там отлежаването става в някакви дървени "пливни" на седем етажа.Колкото по на високо е бъчвата, толкова по качествено е уискито, ама и загубите са толкова повече.Отлежава до седем години,и през това време естествено се сменяват всички сезони.Тези промени на температура и влажност помагат при съзряването. Ама ти все пак не дръж бурето близо до печката ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Днес набих обръчите и ще видим след няколко дена дали ще спре. Странно обаче, че след набиването почнаха да излизат балончета от едното място където сълзеше... все едно има налягане вътре. Бурето съм го напълнил дюкме до горе без 20 грама и от горе съм сложил пластмасова тапа... да не би да иска малко аралък ?
А пък днес гледам е една дамаджана съм сложил ракия с чипс уж френски, 24 часа седи и никакъв цвят.. а уж хората викат след 10 мин оцветена...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 09:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами я измери температурата на тая ракия - ако е под 10 гр. хич недей го бърза оцветяването :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2012, 08:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Днес продължава да сълзи... но странното е, че примерно сега сълзи по-обилно... след 1 час намалява много... после по някое време пак почва обилно...освен да ги набия обръчите пак или вече няма смисъл ? Печката тези дни е намалена
едит: ракията седи около 1 месец в бурето... въобще не е оцветена още...к'во става не знам с тва буре


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2012, 23:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Днес изпразних бурето. Дайте идеи как да процедирам ? Да се разсъхне да чукам обръчите пак и тогава пак да се закисва или не ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима