Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 28 Май 2017, 23:16 Дата и час: 28 Май 2017, 23:16

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Помощ
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2012, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2011, 20:18
Мнения: 20
Привет на всички.Имам проблем и имам нужда от помощ.Преди три дни ходих и си набрах сини сливи.Почистих ги да няма гнили и наядени също така да няма клонки и шума.Даже ги измих преди да ги сложа.След това всичко както си му е редът захар,вода,дрожди не ми е за пръв път.Ферментацията започна и ппродължава перфектно днес е трети ден и материала започва да се влачи.Ферментацията си продължава ама материала започва да прилича на цифка.Явно някаква гад се е посяла има ли спасение и мога ли да направя нещо?Много ще съм благодарен за съвет защото са два бидона по 120 литра. :wallbash:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Помощ
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2012, 20:09 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 991
Местожителство: София
В търсачката и в гугъл " Streptococcus mucilaginosus "

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Помощ
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 00:54 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Колега , предполагам че си вкарал гадините с дрождите или мръсни съдове.
Същата болест е има по виното,точи се като зеле напролет.
При виното един от начините е да вкараш много въздух ,но при теб не знам да ли ще помогне!
Все пак можеш да пробваш ,ако не помогне поне няма да навреди.
Проблема е в това че , джибрата има течен и твърд материал (сливи и вода).
Това което ми идва на акъла (малко или много идиотско) е да вземеш една прахосмукачка ,да обърнеш маркуча така че ,да духа и с допълнителен маркуч в бидона до дъното или през канелката.
Колко време да работи - нямам представа .Пробвай поне 10 минути може и повече.
Виж резултата след ден.
Още една проба,с чиста (свободна) винена киселина 1г/литър .
Дано намериш и по-нормални начини.
Успех и наздраве. :prost:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Помощ
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 01:18 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
Сулфитиране‎ със серниста киселина 5-6 % разредена във вода.
И после някои друг по знаеш колега да каже :nixweiss:
П.с. Мнението е на един комшия, имал същия проблем.

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Помощ
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 09:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6071
Местожителство: София
По време на ферментаци не се сулфитира!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Помощ
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2011, 20:18
Мнения: 20
Точно това щях да попитам по време на ферментацията ако сулфитирам няма ли да изтребя и дрождите?И следващият въпрос това означава ли че трябва да стоя и нищо да не правя .


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Помощ
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 21:23 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Сулфитира се вино , като предварително се слага танин а после се бистри с каолин .
Все пак , виното тогава е в завършена фаза.
Виж нещо по простичко!Това е неустойчива бактерия и лесно се побеждава,особено за виното. :prost:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Помощ
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 22:42 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6071
Местожителство: София
в такива случаи се процедира като се пастьоризира кашата...загряване до 65гр задържане 30-45мин охлаждане до 25-27гр и посявка с дрожди.
Ако сулфитираш ще се разнесе прекрасна смрад на варени яйца...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Помощ
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2012, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2011, 20:18
Мнения: 20
Благодаря на всички отивам да се боря и ще обявя резултата.


Върнете се в началото
  
 
 [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима