Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 13:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 13:03
Мнения: 7
Привет !
Нов съм във форума,както и в правенето на ракия !
Взех си мускат отонел и перла(смесено),смлях гроздето,бърках често джибрите,всичко нормално,но още на 6-я ден вече имах 2 пръста вино изплувало горе....Виното на вкус не е сладко,нагарча,взех обикновен захаромер,удари дъното,абе всичко показва,че е за варене....Затворих ги затворих и на другия ден(днес) реших да хвърля едно око и шок,горе няма вино,джибрата пак изплувала.....
Мисля да си купя професионален захаромер да видим той какво ще покаже.....
А-а-а пробвах там и всичките приказки за запалени клечки,като намокриш ръката лепне ли после и тн....Всичко потвърждава,че е време за казан.....
П.с. джибрите са на сравнително постоянна температура.....

Помагайте със съвет за сигурен начин да разбера готови ли са джибрите.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 16:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
При тия високи температури нищо чудно да е готово.
Намери си голям захаромер, да има деление 0% , с него измери и ако показва 0 и на следващия ден пак е 0 - няма какво да го чакаш. То не че нещо ще му стане де, но повече алкохол няма да пусне.
А с каква начална захарност тръгна ? Дрожди, сулфитиране ползвал ли си ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2012, 16:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юли 2009, 19:27
Мнения: 2
Местожителство: гр.Варна
Аз заложих плодов материал от 14 плода/диня, ананас, круша, ябълка, портокал, грейпфурт, праскова, лимети, банан, слива-синя, пъпеш, нектарина, мандарина и грозде/. Общото количество плод беше около 220кг, разпределен долу горе по-равно от всеки плод, сложих 25кг.българска захар от Горна Оряховица и заедно с водата материалът стана около 320кг. Заложих го на 29август, бърках го редовно, материалът вреше все едно имаше газова горелка под бидоните :lab: и в момента/06.09.2012г./ е готов. Тази година много бързо ми стана материалът, записъл съм да го варя след 7дена. Просто го прехвърлих в големи туби и го затворих с капачките да изчаква в мазето :saufen: Миналата година, същият материал ми вря с около 5 дена по-вече, явно тази година времето е по-топло от колкото предишната.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 13:03
Мнения: 7
Още същия ден в който писах отидох на казан(преди това мерих захарност с друг захаромер и също показа 0 при 22 градуса).От 250л. казан излезе 45л. ракия,2л.(май трябваше 2,5) първак и взех 10л. подирка.....Ракията спрях на 41град. при температура 25.Първите 11л. са над 70градуса(почна на 77),а вторите над 60.
НО първака и първата туба 11л. са леко мътни.....На какво го отдавате това ?Аз имам съмнения,че огъня бе малко силен и затова го забавихме....
Но така и не мога да си обясня защо се замъти и дилемата ми е дали да я смесвам с другата.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 11:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Bayatov написа:
НО първака и първата туба 11л. са леко мътни.....На какво го отдавате това ?....

или не е почистене казана в частност серпентината... или сте вкарали пяна в дестилата тоест огъня е бил по силен и от кипенето са се увлякли частици от фермента по серпентината...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не ги смесвай.
Първите 11л. щом сега са мътни не е на добре. Обикновено помътнява накрая заради опашните примеси. Дори и да се избистри има голяма вероятност да имат и повечко метилов алкохол и етилацетат.
По-добре отделно ги дръж и опитвай на вкус в сравнение с другите.
Ако след време не се подобри на вкус и мирис - или я оставяй за последен "патрон" :megagrin: или я преваряй с нещо друго.

Проблемът с разделянето на фракциите в обикновен казан се засилва със засилването на огъня. Освен това има вероятност и да са влезли частици или пяна от кашата. Ще видиш дали ще направи утайка сега.

Между другото - чета сега учебника на проф.Марин Маринов и направо съм се хванал за главата - оказва се че всеки един компонент от материала за дестилация може да се държи и като първоточна и като средна и като опашна фракция. Т.е. - метиловия алкохол в абсолютни стойност може да е и повече в средната фракция отколкото в първака !
Да не говорим че го има и в опашките.
А за другите компоненти е направо страшна мешавица - при ниска концентрация на етанол някои се държат като първоточни, други като опашни, а при висока - става обратното.
Т.е. При обикновен алембик казан просто нямаш шанс да отделиш някаква що годе чиста средна фракция. Особено пък ако дадеш и малко газ на казана !
Освен това всичко зависи и от концентрацията на алкохол в материала - по-добре силен материал, отколкото слаб.
За слаб материал - по-добре да се вади всичко накуп и после да се прави преварка. Иначе няма никакво отделяне - всичко тече заедно.
Тоя първак дето си го отделил сега при силен огън - всъщност много много не се отличава от първите ти 11 л. нали ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 13:03
Мнения: 7
Точно...първака и първите 11л. са с една и съща замътеност.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 13:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако падне утайка и се избистри - значи е било от пяна и частици заради пресилен огън. Което е по-добрия вариант.
Ако си остане мътна или се избистри без утайка, а горе има мазни петна - значи са влезли опашни компоненти и по-добре да се превари с друг материал.
Първака и без това ще го превариш, няма да го хвърляш. Той така или иначе не е отделен добре и в него има доста етилов алкохол, а малко метилов.
И следващия път - силно грееш докато почне да завира, след това намаляваш на мин. докато прокапе, така държиш докато изтече първака, после леееко засилваш, държиш и чак след средата почваш да засилваш по малко. Отделиш ли за патоки ако не ти се чака - пак давай газ.
Преди години на селските казани като заредяхме 2 големи и един малък до протичането беше чанча - после протекат ли, изриваме си жар отпред (да върви съвсем слабо) и на тая жар се мята една скара ...
Малиии ...
Чак ми протекоха лигите.
Та почвахме да слагаме дърва чак след като опечем скарата, че да не казвам и изядем :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Даа... Проблема явно е от силен огън.Ако е от непочистен казан,докато тече първака, който така и така ще изхвърлиш, би трябвало след първите 300- 500 милилитра да тръгне абсолютно прозрачно, ама толкова литри... Най вероятно казана е бил препълнен, или материала е вдигнал много пяна.Обаче дори да си получил "боза" при първата варка, ако направиш втора ( преваряване), всичко ще е бистро като сълза. Не се кахъри за аромата , той няма да избяга чак толкова, колкото мнозина се опасяват.За сметка на това ще пиеш, къде къде по - добра ракия.То моят съвет е малко ялов- пак трябва да кихаш кинти за преварка, ама другия начин е да имаш твой казан, или да ползваш джокер"обади се на приятел".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2012, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 13:03
Мнения: 7
След доста мислене и допитване , стигнах до извод ,че казана бе доста пълен,огъня дойде повече в началото и от това се е позамътила 1-вата част.Все пак не е много мътна,вчера гребнах една чашка да я видя на слънце и не си личи да е мътна,разлика се вижда спрямо другата.....Мътното не ми пречи...като се смеси и с вода,няма да си личи много,по-претиснителното за мен е да не след 150-200гр. на другия ден главата ми да е :explode: ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2012, 16:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Май 2012, 18:49
Мнения: 5
Оцвети я с малко дъбов чипс, така изобщо няма да силичи дали е мътна или бистра. За всеки случай, пий си от бистрата, а другата я ползвай за по непретенциозни гости или за хора които не пият много, така няма да ги боли глава. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2012, 11:04
Мнения: 21
marksman написа:
Аз заложих плодов материал от 14 плода/диня, ананас, круша, ябълка, портокал, грейпфурт, праскова, лимети, банан, слива-синя, пъпеш, нектарина, мандарина и грозде/. Общото количество плод беше около 220кг, разпределен долу горе по-равно от всеки плод, сложих 25кг.българска захар от Горна Оряховица и заедно с водата материалът стана около 320кг. Заложих го на 29август, бърках го редовно, материалът вреше все едно имаше газова горелка под бидоните :lab: и в момента/06.09.2012г./ е готов. Тази година много бързо ми стана материалът, записъл съм да го варя след 7дена. Просто го прехвърлих в големи туби и го затворих с капачките да изчаква в мазето :saufen: Миналата година, същият материал ми вря с около 5 дена по-вече, явно тази година времето е по-топло от колкото предишната.

Мисля че трябва да пишеш след като го свариш това!
За мен плодовете ти са прекалено много и ще има лек мирис на най- доминиращия, но като идея е интересно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима