Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 21:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 11:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Привет,
имам въпрос относно количеството дрожди спрямо количеството плодов материал. По указание от производител се слагат 20гр дрожди на 100кг плодова каша.
Питането ми е - в тези 100кг попадат ли костилки, кожи, люспи и т.н. или да го смятам, че 100кг общ материал са към 60кг чиста плодова мъст и на тези килограми да се залагат дрождите?
Поздрави,


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2016, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
По принцип е на литри(общ обем) не на килограми.
Няма голямо значение от 120л бидон и 80л бидон в количеството дрожди
пак са си 20г по описание на призводителя.
П.с. костилките е желателно да се отстранят.Ако не може в началото то поне
когато паднат на дъното след бурната ферментация...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Днес заложих 3 бидона сини сливи. В трите бидона има по 150кг материал и сложих по 25гр. дрожди Fermactive FCD. Сега вечерта чувам пукане от започване на ферментация, но не съм сигурен дали от дивите или от култивирани дрожди. Когато разтвори дрождите в подсладени вода шупнаха и се надигнаха, но когато добавих в една кофа шира, не почнат да се вдига. Чаках около 15 минути, но в кофата се чуваше съвсем леко пукане, но не се появи пяна и не се надигна, така го изсипах и по бидоните. Мога ли да разбера някак, кои дрожди работят?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 23:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
gizdo007 написа:
. Мога ли да разбера някак, кои дрожди работят?

Не,няма как...Накрая ще стане ясно.
Но съм убеден ,че Fermactive FCD работят.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 00:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Първоначално се развиват всички дрожди, но при нормални условия с повишаване на количеството на алкохола превес вземат селектираните тъй като те са създадени да живеят при по висок % алкохол. Това е най грубо казано, естествено има много други фактори но...
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 09:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 582
ilu6a написа:
Но съм убеден ,че Fermactive FCD работят.

Че аз за всичко само тези ползвам+активатор. Нямам наблюдения от други. Само първия път нещо не се получи, но така и не разбрах причината.
Но ако всички условия за ферментация са нормални, т.е. не е затруднена, има ли смисъл от тях, ако други ще работят по добре?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 10:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Кои
pentco написа:
Но ако всички условия за ферментация са нормални, т.е. не е затруднена, има ли смисъл от тях, ако други ще работят по добре?

Кои други?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 582
Тези ги дават специално за трудна ферментация, по висок % захарност, по ниски температури. Питам за тези за нормална. Гледам разни zimaflore, actiflore и бог знае още какви модели има, но пишат, че са за вина.
По специално ме вълнува има ли специално за костилкови.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 11:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
За сега в българските ел.магазини за рожди за костилкови ,аз не съм виждал.
Иначе такива има и съм ползвал:
viewtopic.php?p=4216#p4216

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 11:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
От "Винарко" ми препоръчаха тези за плодова пращина. Другите ми казаха, че са си специализирани за вина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 11:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Щом от там са ти ги препоръчали,можеш да ползваш без грам съмнения.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 21:07 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
[quote="gizdo007"] Когато разтвори дрождите в подсладени вода шупнаха и се надигнаха, но когато добавих в една кофа шира, не почнат да се вдига. Чаках около 15 минути, но в кофата се чуваше съвсем леко пукане, но не се появи пяна и не се надигна, така го изсипах и по бидоните...[/quote]

Ми моите наблюдения са същите. Няма от какво да се притесняваш. Явно така трябва да бъде.

Кажи с костилките как ще процедираш? Мони ти е дал насоки...

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2016, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Чаках 3 дни да поомекнат хубаво сливите, защото са останали и непасирани сливи. Довечера ще повъртя направо с дрелката и пасатора в бидоните и утре сутрин ще прецедя материала през сито от ситна рабица. Костилките ще изхвърля, а месото от сливите останало по мрежата ще върна в бидоните. Така чета, че го правят колегите из форума.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2016, 11:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
:klatsch: :2thumbs:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2016, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Сутринта рано прецедих, но не беше толкова лесен процеса, колкото мислех... Реално махнах костилките от дъното на бидоните, което все пак не беше никак малко. От 3 бидона с по 150кг материал, махнах по една 12л кофа пълна с костилки до горе от всеки бидон.
Според мен култивираните дрожди са заработили здраво, защото до вчера матряла бълкбукаше със страшна сила. Днес сутринта рано се чуваше само леко пукане и захарността изкаравам към 8% с рефрактометъра, а по една таблица някъде из форума излиза, че това е към 1% захарност. Мисля да затворя бидоните на воден клапан за около 5-6 дни и другата седмица да отивам на казан :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима