Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 03:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 03:29
Мнения: 6
Здравейте, от отдавна чета форума - сега реших вече да се регистрирам. Поздравления за прекрасният форум.
До сега не бях правил ракия от жито - тази година реших да опитам. Сложих 10 килограма жито на един наелон на тавана, намокрих го добре и го чакам да покълне. Един колега ми даде съвет да го завия със напоена със вода кърпа, като мокря постоянно да е влажна и да го оставя няколко дни да покулне, така и направих. Сега обаче 5 дни след това не е покълнало и половината от него. Някои от зърната са покълнали и вече се вижда стръкче, но повечето си стоят така, само са станали меки и може да се стиснат лесно, но не са се разпукнали.
Моля ви за съвет колко трябва да го чакам това жито и колко трябва да покълва, или само трябва да се надуят зрънцата? В единият ъгъл беше започнало да потъмнява една част от него и аз го отвих, като се притеснявам да не хване мухал от толкова стоене завито. В стаята е 28 - 29 градуса.

Качвам примерна снимка. Дали е готово да го зареждам вече?
Прикачени файлове:
41.jpg


Сега гледам като се надвеся над него ми мирише като на застояла вода, като на мухал дали да го промия - ще пречи ли това на аромата на ракията или ферментацията.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 07:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Не знам защо ти е да го чакаш да покълне! 2-3 пъти съм правил и не съм го чакал никога. Това е сигурно най-лесния вид джибра: 10кг. жито, 10кг захар, 50л. вода /общо с тази в която е разтворено житото/ и 2 малки пакетчета мая. Всичко това в един бидон, чакаш да ферментира и това е. Няма как да е по-лесно. :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 09:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Чел си форума, ама през пръсти. По твоя начин ще има да почакаш да покълне, трябва да го накиснеш за 30-48 часа във вода, като редуваш водни с въздушни паузи и при тези температури сменяй водата на 2-3 часа. Едва после разстилай и само леко овлажнявай.
Може да има и друг проблем, ако си използвал жито от тазгодшната кампания. Намери темите за малца и прочети.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 12:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 03:29
Мнения: 6
Благодаря ви за насоките. Това за завиването с мокър плат един колега тук каза че го е правил и бил доволен как ставало, затова така го направих. Жито имам доста и сега ще сложа още 10 кила във вода по начина описан от вас. Но все пак да попитам за това от снимката, което съм дал.

В този си вариянт както е сега част от него има с пораснали клънчета, другата не е изкарало, но се е надуло, може ли да го зареждам в бидона. И този аромат които се усеща като на застояла вода - или мухал ще пречи ли на ракията, или по добре да сложа ново жито. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Добре дошъл колега !
Наистина щеше да си спестиш доста труд ако беше ровнал малко тук или другаде.

Ти се опитваш да направиш малц.
Дотук добре. Обаче първо се запознай с технологията на малца и после ще видиш как ще ти тръгнат нещата.
Освен това мен ако питаш най-добре е да се прави малц от ечемик. Той има най-силни ензими. Житото също става, но трябва да го малцуваш цялото.
Температурата по време на покълването трябва да е по възможност под 20 гр. сега е доста над 20, но пак ще стане, обаче процесите протичат прекалено бързо и малца има слаби ензими после.

Ще ти синтезирам моя опит накратко :
1. Мокрене на зърното - пълниш една кофа до средата със зърно, доливаш с вода, каквото изплува го хвърляш, оставяш така 8-12 часа. После изливаш водата и прехвърляш зърното във вана нашироко. след още 8-12 часа пак в кофата и догоре с вода, след още 12 ч. махаш водата и разстилаш да кълне.
2. Още при разстилането трябва да видиш малки бели пъпки. На ечемика кълнът е вътре под ципата, а на житото е външен (щото то няма ципа :) ) По време на кълненето ръсиш с вода (студена) и на всеки 12 часа изтъняваш слоя (почваш от 7-8 см и стигаш накрая до 1-2)
3. За ечемика още на 3-тия ден след разстилането (или 5-тия от началото) вече ще имаш кълн до 50% от дължината на зърното и коренчета около 1 см. Тогава е най-критичния момент - за няколко часа може да го изтървеш - гледаш да не прерастне и да се покаже. За житото още на 2-рия ден вече може да се мисли за сушене.
4. Сушене - може на слънце сега, може с духалка, може и със сушоар. Важното е да се спре растежа. После ако имаш желание премахваш коренчетата чрез претъркване и веене. Или на мрежа.

Ако ще правиш алкохол - може и да не го сушиш, а направо да го смелиш ако има с какво.
При добре направен ечемичен малц - 1 кг. от него (ама 1кг. сух) озахарява теоретично до 10 кг. друго зърно. На практика аз поне съм успявал до 1:5 да стигна. Ти опитай 1:1 или най-много 1:2 като за начало. Или директно само малц озахарявай.

Пък за теорията и практиката на озахаряването ...
Да не почвам, че цяла тема имам писана http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=1462&hilit=%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F

Към днешна дата мнението ми е че при 62-63гр. температура става най-добро озахаряване за алкохол. Времетраенето само на тази пауза може да е час, час и половина - докато йодната проба даде жълто-кафяв цвят.
И най-добре 1:3 да е зърно:вода. Че после става слаб материала.
И накрая - ще получиш уиски, а не ракия :)
Което не е лошо де, с повечко дъбов чипс, силно печен, подходящо аериране ...
Става един елексир ...

Айде, чети - пък после ще се изпитваме :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 03:29
Мнения: 6
Колеги, попрочетох това онова и други теми също. Това което разбирам е: Изплакнах го, оставям го да изсъхне за няколко часа на тавана в жегата (така и направих преди малко), житото е 12 килограма, мисля да сложа 10 - 15 кила захар и 60 литра вода загрята на около 20 25 градуса със добре разбъркана захар в нея, потапям снопа със житото и поле прибявям около 200 грама мая, разбърквам и така.

Само да попитам последно няколко неща.
- горе ви споменах за проблема, че беше завито и мирише малко на застояла вода, това ще попречи ли на ферментацията или на аромата на свареният продукт?
- трябва ли да го чакам задължително да изсъхне изцяло преди да го заредя довечера в бидона
- така от снимката която съм в първият пост (част от него има големи клънчета, другата част няма) - става ли за зареждане или да зареждам ново. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
ji4kajiata написа:
Това което разбирам е...

Нищо не си разбрал. Ако ще слагаш захар не трябва да киснеш житото. Тази процедура се прави, ако ще произвеждаш алкохол без да използваш захар от магазина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2012, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ти последно ракия от захар ли ще правиш или от зърно с озахаряване.
Ако ще правиш муншайнка, самогон или както там му викат от захар и вода, на които зърното се слага само за да осигури минерали за дрождите и да вкара някакъв минимален зърнен аромат ... няма какво да четеш.
Няма и защо да покълваш зърно.
Вземаш си житото, измиваш, зареждаш в бидона - зърно, вода, захар и дрожди, може и едно две пак. лимонтозу и чакаш да ферментира. Бъркаш често и като покаже 0 захаромера и падне зърното на дъното - вариш само течното.
След това зареждаш пак захар и вода, даже и дрожди няма нужда нови - те са си вътре на дъното, зърното е старото и така до 5-6 пъти.
Но това не е нито уиски, нито ракия ...
По-скоро водка и то ако я обезмирисиш добре.
Но много хора го правят, после слагат есенции, малко глицерин и пият.
Е, те и докторите в болницата пият медицински спирт с вода, ама не му викат ракия.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2012, 00:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 03:29
Мнения: 6
victoryvt написа:
Ти последно ракия от захар ли ще правиш или от зърно с озахаряване.
..... на които зърното се слага само за да осигури минерали за дрождите и да вкара някакъв минимален зърнен аромат ... няма какво да четеш.
Няма и защо да покълваш зърно.


Колега, това е идеята водчица да стане, като за есенция ще опитам със сушени плодове при варенето, иначе ракия хубава си правя от грозде и ябълки. За кълненето ми казаха, че по добре ставала ферментацията по този начин, и за това го правя така (така съм чул така го правя - не знам колко е вярно).

Благодаря ви на всички за помощта и съветите, вече заредих материала, пък каквото излезе. Иначе много ще се радвам ако споделите още нещо по подробно за тази технология без добавянето на захарта, аз попрочетох набързо горе темите, но все пак. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2012, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Цитат:
Колега, това е идеята водчица да стане, като за есенция ще опитам със сушени плодове при варенето, иначе ракия хубава си правя от грозде и ябълки.


Дали ще стане при варенето и какво количество сушени мислиш да сложиш? Моя резултат от миналата събота е: 6 кг ечемик, 10 кг захар, 35 л вода, 4 малки пакетчета лим.к-на, 4 пакетчета по 7 гр мая на д-р Йоткер. Около 20 дни чакане, бъркане ежедневно по веднъж. Резултат - 9,5 л нещо за пиене 51 градуса. Първак около 400 мл съм хвърлил. Падна на 46 градуса след 2-3 дни. После на една част около 3 л сложих сушени кайсии а на друга пак около 3 л - сушени сливи и дъбов чипс. Аромат не придоби никакъв, само цвят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2012, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 03:29
Мнения: 6
valerko написа:
После на една част около 3 л сложих .........


Колега, аз обикновенно ги слагам още при варенето в казана плодовете, и се получава. Правил съм от какво ли не, и обикновенно се получава есенцията, но пак казвам при варенето още. След това когато вече и е паднал градуса и е стабилизирала поне малко не знам дали ще се получи. Слагай ги при варенето, обикновенно една малка кофичка от сладолед слагам. От жито не съм правил до сега и не съм опитвал (за това и пуснах темата с по горните ми въпроси), така че незнам дали ще се получи. Ще видим след 20 дни. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима