Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 22:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 17:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2012, 16:18
Мнения: 18
Местожителство: Варна
Доста четох във форума за използването на "културни" дрожди и реших тази година да пробвам и аз.Но писанията Ви са на високо ниво и лаици като мен не могат да се ориентират на практика какво трябва да правят.Например аз имам около 150 кг.мерло и памид какви дрожди и кога трябва да ги сложа /хареса ми мнението на АЗ,че ако е за ракия може да не се сулфира/все пак сернистата киселина е химия.Та ако някой може ПРОСТИЧКО да ми каже :1.от къде се купуват дрожди/примерно във Варна/ в кои магазини ги продават? 2.Какви и колко ми трябват за моето грозде? и 3.Кога и как се слагат и нужен ли е активатор? Ще съм благодарен за всички отговори!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
По думите ти се разбира че това 150 кг. е за ракия само ?
Ако е така :
1. Мачкаш (за предпочитане махаш чепките, но може и да не ги махаш за ракия), проверяваш захарността - ако е над 20% продължаваш, ако е под 20 добавяш захар.
2. Щом не ти се сулфитира - ок, посяваш веднага с дрожди, всякакъв вид става за ракия (FCD , BO213, има и за ароматни гроздя - http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B8-zymaflore-rx60)
3. Активатор е пожелателен, но не е задължителен. http://vinarko.com/magazin/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-fermactive-activateur Бъркаш често за да не вкисне шапката, или затискаш както се прави за вино.
4. Като падне захарността до 0 и даже под 0-та - вариш.

Смисълът на сулфитирането е че избива вредната микрофлора вкл. всякакви диви дрожди. След това се посява само с един определен вид културни дрожди. Така се гарантира бърза, сигурна и с определени еднакви резултати.
Ако пропуснеш сулфитирането дивите дрожди остават и се започва едно надскачане с културните кои да превземат захарния ресурс и минералите. Вероятно културните ще надделеят, но все пак ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 18:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
victoryvt написа:
Ако пропуснеш сулфитирането дивите дрожди остават и се започва едно надскачане с културните кои да превземат захарния ресурс и минералите. Вероятно културните ще надделеят, но все пак ...

В такъв случай е добре да се направи "стартер"-още преди да се намачка гроздето ,дрождите които са закупени предварително за се активират в една туба примерно 10л като в нея има 8л р-р на захар с процентно съд.20% .Да се изчака 5-6 часа докато почне ферментацията в тубата и тогава да се пристъпи към намачкане и подготвяне на мъста...
Идеята е да се внесат вече стартирали и размножаващи се дрожди в мъста и така да изпреварят по развитие дивите.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2012, 16:18
Мнения: 18
Местожителство: Варна
Благодаря за бързия и ясен отговор! За сега ще пробвам без сулфитиране и ще пробвам "стартера"на ilu6a ,а живот и здраве следващия път ще сулфитирам .Стъпка по стъпка все още съм на велосипеда както казва victoryvt.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 15:05 
Offline

Регистриран на: 08 Дек 2009, 16:30
Мнения: 8
Местожителство: В.Търново
4. Като падне захарността до 0 и даже под 0-та - вариш.

Здравей те,
Искам да попитам,когато гроздето е само за ракия трябва ли да се чака и тихата ферментация или веднага след бурната може да се изварява?
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Има разлика в начините на ферментация за вино и ракия.
За вино се оттака рано (5-7 дена след заквасването), за да не се натрупат танини и да огрубят вкуса. Следва т.н. тиха ферментация в друг съд. Но тя си е по същество продължаваща ферментация.
За ракия няма ранно оттакане а просто се чака ферментацията да завърши в един единствен съд (обикновено до 2 седмици).
Показател за това е падането на захарността до 0.
А също така и други външни признаци - избистряне, шапката пада, няма отделяне на въглероден двуокис.
Тъй като тук течният материал няма да се консумира директно няма и големи изисквания относно вкуса му, веднага след края на ферментацията се прави дестилация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 13:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
victoryvt написа:
Има разлика в начините на ферментация за вино и ракия.
За вино се оттака рано (5-7 дена след заквасването), за да не се натрупат танини и да огрубят вкуса. Следва т.н. тиха ферментация в друг съд. Но тя си е по същество продължаваща ферментация.

За ракия няма ранно оттакане а просто се чака ферментацията да завърши в един единствен съд (обикновено до 2 седмици).
Показател за това е падането на захарността до 0.
А също така и други външни признаци - избистряне, шапката пада, няма отделяне на въглероден двуокис.
Тъй като тук течният материал няма да се консумира директно няма и големи изисквания относно вкуса му, веднага след края на ферментацията се прави дестилация.


Ахааа, точно това не ми беше ясно как го правите . През тези 5-7 дни слагате ли загар в джибрите за достигане на захарността до 24 градуса или не слагате захар ?
Аз например досега съм държал мъстта в джибрите до към 3-4-5 дни , но не съм слагал захар в джибрите . Чак след източване на мъстта , в нея слагам захар до достигане на захарността до 24 градуса .
Та въпроса ми е : кажете си вашето мнение , как е по правилно да постъпа ???

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2012, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Здравей колега, вчера си поръчах дрожди и активатор за тях понеже ферментацията на 200л. гроздов материал още не беше тръгнала та се притесних :D
Хубаво ги поръчах но като се прибрах вечерта от работа и отидох да видя какво става с материала всичко вреше и кипеше, та дрождите и активатора които получих днес вече не ми трябват :D

Дрождите са 2х20гр. Actiflore BO213
Активатор 2х20гр. Thiazote-PH
Ако все още не си купил и ако са подходящи за твоя материал или ако ще свършат работа на някой от колегите тук мога да ги изпратя по ЕКОНТ, пари не им търся!!!
Ако на някой ще му свършат работа да пише на ЛС да му ги пращам :)

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Това са дрожди за трудна ферментация, така че по-добре не бързай да се отърваваш от тях (пу,пу да не са ти уроки).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2012, 16:18
Мнения: 18
Местожителство: Варна
Колега forski ако предложението ти е адресирано до мен Благодаря,но аз вече купих дрожди и активатор и материала ври от десетина дни! За първи път ползвам култивирани дрожди,но ще видим какво ще се получи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 15:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Хайде и от мен един въпрос към знаещите.
Отивам този уйкенд да си обера лозенцето и да сложа винцето. Както знаете Бай Руси е практик. Всяка година обирам гроздето , разделям го по вид и качество, смилам го на ел. машина която отделя чепките и го слагам в два-три/според урожая/ бидона от по 200 литра. Докарвам го до 22-23 зах градуса, сулфатирам с калиев бифосфат и го чакам да ферментира. Два-три дни след бурната ферментация затварям плътно бидоните като оставам само по един воден клапан. До сега рядко съм имал несполучливи години.
Тази съм решил да заквася с културни дрожди. Та въпроса ми е кой от двата метода на които съм се спрял да използвам.
1.Този който пише на пликчето - дрождите се разтварят в 500 мл подсладена и затоплена вода за 1-2 часа. През това време мъдта се сулфатира и се добавя няколко литра мъст към дрождите. След два часа се размесват добре с цялата мъст.
2. или В 8 литра подсладена до 20-22 зах градуса вода се разтварят дрождите. Престояват 7-8 часа и се сипват в сулфатираната мъст.
Кое ще е по добре?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Б - прилича на правене на стартер - обаче ... Трябва да е не само вода и захар, ами да има и малко мъст или активатор.
Аз съм за стартера, ако човек има време. Това дава голям брой здрави и витални дрождеви клетки при заквасването.
Даже още по-екстремен вариант - първо в 2 литра мъст, после в 20 и накрая в 200 (бидона).
Стъпален стартер - всяко стъпало удесетворява обема.
По принцип за бирените стартери казват че най-силен става стартерът на 10-тия 12-тия час - тогава дрождите са се развили оптимално за посяване в следващия обем.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Благодаря ти за експресния отговор. Няма да имам толкова време и ще заложа на първия метод. Разбирам че няма да постигна голямо размножаване на културните и риска от това да се "сбият" с дивите е голям, но надявам се че докато дивите са зашеметени от сулфатирането културните ще надделеят. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 18:05 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Бай Руси,

вземаш 10 пъти повече вода - т.е. на 20 гр. дрожди - 200 мл вода. загряваш я до 38 градуса и изсипваш дрождите - БЕЗ ДА ГИ БЪРКАШ! изчакваш 20 мин. и тогава разбъркваш леко за първи път като добавяш малко мъст (половината от обема на водата). изчакваш 4-5 мин и пак добавяш мъст и разбъркваш. това с добавянето и бъркането го правиш няколко пъти като замерваш температурата на дрождите и тази на мъстта. Целта е чрез доливането да свалиш температурата на дрождите до 6-8 градуса по-висока от тази на мъстта. всичко това трябва да се случи в рамките на около 35 -40 мин. след това слагаш дрождите към мъстта разбъркваш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Направих винцето и тази година. Сега се прибирам и споделям опита със заквасването с културни дрожди. Все пак ми е за първи път.
Обрах гроздето. Тази година както очаквах бе по малко но захарноста бе 21-22 гр. Събра се в два бидона по 200 л.
Съдържанието на всеки от тях направих така - 30% Мелник 55, 30% Широка мелнишка, 30% Памид и 10% сортове гарантиращи ми местния тероар. :x
Дигнах захарноста като добавих по 3 кг захар разтворен в ширата. Сулфатирах с по 30 гр калиев метабисулфит и започнах приготвянето на маята. В 500 мл хл вода с една лъжичка захар разтворих едно пакетче дрожди. След 20-30 мин тази смес шупна и тръгна да излиза от буркана. Размесих я в 5 литра шира и след около 2 часа добавих в бидона.
Тази сутрин виното вреше сериозно. Разбърках го няколко пъти. Сложих една скара и я затиснах с тежести да потопи шапката. Притворих капаците на бидоните и приготвих водни клапани които един приятел ще сложи след 2-3 дни като отмине бурната ферментация.
За резултата от направата на този рубин ще ви информирам... когато му дойде времето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod, Lukata и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима