Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 18 Авг 2017, 19:30 Дата и час: 18 Авг 2017, 19:30

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 21:01 
Offline

Регистриран на: 16 Окт 2010, 08:34
Мнения: 5
Привет на всички.Купих 200 килца сливки и като замерих захарноста рефрактометъра показа 25.Мислех че се е развалил и направих няколко теста на дистилирана вода и на едно грозде и според мен си показва вярно.Възможно ли е да са с такава захарност.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1515
Местожителство: Wallis and Futuna
bigcat написа:
Привет на всички.Купих 200 килца сливки и като замерих захарноста рефрактометъра показа 25.Мислех че се е развалил и направих няколко теста на дистилирана вода и на едно грозде и според мен си показва вярно.Възможно ли е да са с такава захарност.

Не....16-18% максимум


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 08:44 
Offline

Регистриран на: 16 Окт 2010, 08:34
Мнения: 5
Naskohondata1 написа:
bigcat написа:
Привет на всички.Купих 200 килца сливки и като замерих захарноста рефрактометъра показа 25.Мислех че се е развалил и направих няколко теста на дистилирана вода и на едно грозде и според мен си показва вярно.Възможно ли е да са с такава захарност.

Не....16-18% максимум
И аз така знам ама не.Сложих на 70 килограма бидон 4 кг захар разредени в почти 30 литра вода и тогава захарността отиде към 20.Пак проверих рефрактометър в кофа с 1 кг захар и 4 литра вода и си показва 20 значи би трябрало да е верен :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Много са сухи тази година сливите заради сушата.
Възможно е затова да дава грешка.
Моите са след пюрирането във вид на гъст мармалад, дори и след добавяне на вода почти няма разлика.
Захарност не съм се и опитвал да меря - то дървото дето бъркам стои право какъв ти захаромер. Не знам рефрактомера дали не греши и заради другите неща в сливите - влакнини, пектин алабала.
За мен сливите би трябвало даже да са по-слабо захарни от кайсиите.
Т.е. до 12-13 % макс. Евентуално някакви шампионски сортове да стигнат 15.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 12:46
Мнения: 6
Тази година направих сефтето да направя сливова ракия. 500 кг сливи родата под строй извади 40кг костилки. Сложих http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B8-zymaflore-x16 дрожди, които бях взел за черено вино. Добавих активатор за ферментация и подкислих с лимонена киселина, заради водата, която сложих. Добавих 100 кг декстроза. Ферментираха много добре и на 12 ден бяха готови за казан, но ги варих чак на 21 ден поради независещи от мен обстоятелства. Според количеството получена ракия излиза, че сините сливи бяха със захарност между 9 и 10%. От доказан източник четох за захарност на сливи до 12-13% ама чак 25 не вярвам.

_________________
“…Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо…”
Иречек, 13.12.1881г.


Върнете се в началото
  
 
 [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима