Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Сеп 2012, 21:46
Мнения: 7
Здравейте,
заложил съм пет сто литрови бидончета със сливи събирани по различно време.
На първия и втория ферментацията вече премина (минаха 18 - 20 дена и спряха да излизат мехури), а съм записал два казана за 22.09 и трябва да варя всичко тогава.
Та реших да ги "консервирам" да не им се изпари алкохола 12 - 13 дни.
Налях им в събота 08.09 по 5 литра патоки, разбърках и затворих капака. Днес 11.09 с :explode: установих, че и двата са изкипяли и всичко около тях е в пяна.
Какво по дяволите може да се е с...нило?

Благодаря в аванс на знаещите!


Последна промяна danny72 на 12 Сеп 2012, 08:18, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2012, 00:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Най-вероятно не е преклучила ферментацията, бълбукането е утихнало но има още няколко признака за завършване на ферментацията-измерване на захарността, падане на шапката, опит със запалена клечка и т.н. писано е доста.
Следващия път сложи едно водно клапанче и го наблюдавай поне 10-15 минути и ако не бълбука тогава затваряй херметически - но даже и да го оставиш с клапана няма да загубиш почти нищо от алкохола. Не пълни бидоните до горе - на 100л бидон оставяй поне 15-20л свободно место!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2012, 08:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, нещо ме съмняват тия патоки. Да нямат някаква захарност в тях по някаква причина ?
Другия (по-лошия) вариант е да си вкарал някаква бактерия, която да е започнала бурно вкисване.
Третия вариант е да е имало на дъното недоразградена захар (материала е много гъст и трудно се бърка) и след размесването с патока да е изплувала отгоре, рестартирала е ферментацията и вече новата пяна е изкипяла.
По принцип пяната изглежда много, но като слегне установяваш че е не повече от кофа.
Аз така брах ядове с кайсиите, хем че бях там като изкипяха. Но се бях обърнал с гръб и ги видях късно.
Провери си нещата - дали ферментира, дали вкисва ...
Ако ферментира наново - не се ядосвай. Иначе ако не беше изкипяла нямаше да изкараш алкохол заради недоразградената захар.
Ако вкисва ... не е на добре.
Измери пак със захаромера !
Опитай на вкус дали киселее, ако имаш от къде - намери пеха лентички и виж какво е пехато. Ако е под 4 - значи вкисването е в ход. Не знам дали със сулфитиране ще се спре както при виното, но може да се опита и после на казана - сода бикарбонат докато има реакция. Иначе ще се получи много етилацетат, а той е вреден.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима