Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 24 Апр 2018, 08:21 Дата и час: 24 Апр 2018, 08:21

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2012, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 09:52
Мнения: 9
Здравейте приятели,

Тази година за пръв път се реших да пробвам да направя ракия. През последният месец изчетох голяма част от този форум за да се подготвя теоретически, но явно не е било достатъчно..... и ми е нужна помощ....

На 03.09 (понеделник) закупих 580 кг. мускат. Изронкан смачкан и сложен в 5 бидончета без захар тъй като захаромера показа доста над 25 ( а е само до 25 захарни градуса).

Сложих дрожди zymaflore x16, малко активатор и ензим lafazym extrac в количества според предписаните..... Не съм сулфитирал, тъй като гроздето не беше развалено а материала бе предвиден директно за ракия...

Ферментацията започна моментално, като 100 часа по-късно бурната спря а захаромера потъна. Източих 310 литра мътна чорба в 10 литрови нови бутилки и ги оставих полуотворени до снощи 11.09-Вторник (8ми ден от началото), като все още излизаше газ и повечето си бяха мътни с малко утайка... На вкус силно и горчиво газирано вино...

Снощи в класически казан заложихме 95 литра от чистата чорба, където сложих близо 500 гр.сода ( 2 пакета но са били по 250гр, а не по 100) тъй като започнах с малко, но кипеше страшно силно и затова се изхвърлих с двата пакета..... ..

Ето какво излезе, като алкохол :

1,5л - 90%
1,5л - 88%
1,5л - 86%
1,5л - 83%
1,5л - 81%
1,5л - 78%
10л - 60% (на 40 спряна)
3л - 30% ( само леко мътна без кисело) и спрян казан на около 20% алк.

Обема алкохол изглежда задоволителен, спирта има хубав вкус, проблема обаче е, че не само няма мирис на мускат, а мирише ужасно силно като на мая за хляб / дрожди (надявам се да е от прекалената сода). :cry:

Моля за помощ какво да правя с остатъка от този 'спирт' и с останалата над 200 литра винена чорба .....


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2012, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Аз лично съм имал проблем с прекалено дозиране на сода. Макар и досега да не съм съвсем наясно какво точно стана тогава, но имах синя ракия с миризма на сероводород или амоняк.
Държах я в кофа с малко пепел и въглени от огнище, след това я преварих заедно с кайсиите.

Сметнах ти алкохола в казана преди варенето - получава се 15% !
И то без да броим остатъка дето не си го доизвадил !
С него ще излезе 16-17%
Това иде да каже че гроздето ти е било 29-30% захарност, та чак не ми се вярва.
В такъв случай може да е станал проблем с дрождите и затова да мирише на мая. Обаче - ти тази миризма не я ли усещаш във виното ? Или само след дестилацията ?
Всъщност - това дето ти е останало все още доферментира и ще стане прекрасно вино :)
Що не си го пийнеш на вино ...
Освен това защо пък и ензим като ще е за ракия ?
И защо да няма мускатов аромат ? Може би е маскиран от миризмата на мая ?

Чудна работа !
Това щеше да е супер мускатова ракия ...

Според мен причината може да е във висока температура на ферментацията, освен това допълнителен фактор е и високата захарност, както и добавянето на активатор - в резултат се размножават дрождите в огромно количество и после ще иска време да мине да паднат на дъното като кал.
Мисля си че това дето си отточил ще се оправи , но иска време - да се избистри и да се утаи. Миризмата в него ще се оправи и ако го избистриш с бентонит, но трябва да се чака. Сега е топло и утаяването ще върви бавно.
Вече извадената ракия може също да се очисти с активен въглен или с бентонит, обаче ще се оголи и ще заприлича на спирт (водка). Можеш да я купажираш после със следващата която ще извадиш от материала когато се избистри и го отделиш от калта.

И още един проблем виждам - прекалената захарност води до прекален алкохол в казана (15-16%) което води до прекалено силна ракия (тръгнала ти е като от колона 90% е много, освен за преварка) .
Лошото е че се губят аромати така - едни от опашните влизат в средната фракция, други от първоточната слизат надолу ... нарушава се разделянето.
Може би ще е добре малко да се разреди преди дестилация, но не смея да го препоръчвам. Нека някой технолог да каже има ли такава практика за високоалкохолна джибра.
Моят опит ме е научил че слаба джибра не разделя добре фракциите пак по същата причина - всички примеси се държат различно при различни концентрации на алкохол. Затова и на плодови ракии се прави задължително преварка, като отделянето на фракциите става в преварката.
В твоя случай имаш силна начална джибра и от там следва да има уж добро разделяне , но пък може би се създава условие да се появят други нехарактерни миризми.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2012, 21:37 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 156
Zlobi, дай някакви насоки:
- защо слагаш сода на мускат??? това е сорт който по принцип има нужда от подкисляване а не от откисляване, така че аз лично не разбирам защо ти е сода
- този дрожден тон на разредена ракия ли е или на дестилат?
- за дрожден или сапунен тон говорим?
- аериран ли е дестилата или не?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 09:52
Мнения: 9
lambri написа:
Zlobi, дай някакви насоки:
- защо слагаш сода на мускат??? това е сорт който по принцип има нужда от подкисляване а не от откисляване, така че аз лично не разбирам защо ти е сода
- този дрожден тон на разредена ракия ли е или на дестилат?
- за дрожден или сапунен тон говорим?
- аериран ли е дестилата или не?


Здравей lambri,
При мен проблема е не само как да оправим тази първа ракия, ами и как да действам с останалото вино за да не стане същата грешка.

Относно ракията:
-сода сложих, понеже прочетох че се слага при варене, и като видях колко силно реагира с виното реших че има много киселина и нахаках доста...

-относно миризмата (тон е меко казано) се усеща по слабо в първите фракции и много силно от 75%алк надолу...

- дрожди или сапун ??? не мога да преценя, но още във виното има много много слаба нотка на мая... ( довечера ще тествам пак

- говорим за дестилата затворен в пластмасови бутилки веднага след варенето; разделен както съм описал първите 6 фракции по 1.5 л, последната 10 литра; всички миришат - последната (60%) най-много, усещаше се дори в патока около 20%алк, чиста вода с вкус на мая (сапун §*@№$ :muede: )

Не знам как да действам, да събера ли цялата ракия заедно (без първите 3 литра) и да я аерирам, или да я оставя за следващите изварявания.....

Относно виното:
Правилно ли е останалите 200 литра вино (разделено е в 10 литрови нови тубички) да преточа без утайката и така няколко пъти и тогава да варя ?

Да не утежнявам задачата, но може и да е от помощ ако се налага някакво смесване.., петте ми бидончета след източването на това първо вино (310литра) съм заредил с 300 литра сироп като гонех само 20-22% захар. Бурната ферментация мина за 3 дни и все още не съм го източил....


Надявам се да измислите програма за спасение в първия ми сезон на ракиджия.

Благодаря и на victoryvt.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Колега, няма ли подобрение във вкуса на отточеното вино вече ?Ако искаш за проба напълни едно шише литър два и го сложи за денонощие в хладилника да видиш дали няма да падне утайка и като декантираш без нея да кажеш има ли още вкус на мая.
Според мен просто трябва да се доизчака да паднат дрождите и да се поизбистри.
Опитай в малко количество пак друга проба - белтък от яйце (ако нямаш под ръка бентонит) , но сложи съвсем малко за пробата. Или един белтък за цяло 10л. шише, даже и за там е много. Разклащаш яко и чакаш да се утаи, после се оттърваш от утайката.
Следващия казан го давай по-леко с огъня, колкото по-бавно се точи, толкова по-добро разделяне на фракциите ще имаш.
Ракията също може с белтък да се третира, както и с бентонит. Но трябва да се внимава да не остане съвсем без аромати.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 09:32 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 156
Zlobi, какво стана с миризмата - сапун-дрожди? Това което бих дал като мнение е:
-разреди си дестилата
- дай малко въздух и тогава виж дали ще има същите нотки
- при тази захарност, не може да очакваш аромат на мускат. Истината е че с натрупването на захарите, сортовите аромати на белите намаляват. Оптималното бране за да се запази сортовия аромат е между 19 и 22% и то при положение че гроздето е здрави и не е тръгнало да се променя (загниване, стафидиране и тн.). Това касае правенето на вино но то пък е свързано и с ракията.
- изчакай преди варенето и по-леко с огъня на казана
наздраве


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 09:52
Мнения: 9
Здравейте,

Тези дни по цял ден на работа и вечер от 6 до 12 на казана в едно близко село....

Та относно миризмата на дрожди, все още я има поомекнала и понамаляла но е там..

До снощи сварих още 200 литра вино, но минаха 3-4 дни от миризливата ракия, виното се избистри и следващите добиви нямат този мирис, обаче ми се струва че ми е много силен дестилата ( да разреждам ли виното с вода преди варене ?) Тръгва от над 90 и основния обем е между 90 и 60 градуса. После от 60 до 40 пада много бързо (2-3 литра в този диапазон) и малко паток накрая. Казана е стандартен 100 литра с едно котле като калимявка на капака и неква странна "обратна връзка" в средата на лулата. (Собственика му също се учуди на високите градуси):
ето как изглежда
:Изображение

Ето инфо от варенето снощи (от 95 литра вино +1,5 л първак 90 градуса + малко паток)
- ракията тръгна на 96 градуса ( първите 500 мл)
-отделих още 1,5 литра на 92 градуса
- после 18 литра с общ градус 71
- 3 литра паток с градус 28

Ето V-Power 96
Изображение
------------
С това приключих с варенето на 290 литра първо мускатово вино:

От довечера започвам да варя източеното второ вино (пак 300 литра - доста по слабо на спирт и на аромат, джибрите вече ги подарих)

Въпроса ми е тези около 18 литра миризлива ракия как да я преваря ?:
- да слагам по 5-6 литра от нея в 3 те казана които ще варя с второто вино ? (опасявам се да не ми вмирише на дрожди и другата ракия)
- или най накрая да изваря само нея плюс първаците и патоците които събера от тези 3 казана ? (в този вариант пък мисля ще излезе чист спирт без аромат, които нямам идея с кое да го смесвам после)


Моля за отговор до 17:00 :) , че в 18 паля локомотива :)

:zauf2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Колега, казана ти е с "обратна връзка" :megagrin:
Т.е. има все едно еднотарелкова колона, малката тръбичка връща кондензата в разширението на лулата (можем да го наречем спокойно ректификат, тъй като разширението играе роля на пасивен дефлегматор).
Освен това лулата ти има наклон към казана - което е още една причина за увеличаване на коефициента на ректификация на казана.
Та поради тези причини този казан вади толкова силна ракия.
И все пак 96 е много, дори за колона с повече тарелки.
Силен е много материала - спор няма.
Според мен направи така - недей я преварява сега старата, за да не оцапа нещата. Събери всички първаци и патоки + старата + малко си остави от виното , може и малко джибра от кацата. Накрая направи последна варка с това като го разредиш до 20-30% с вода, Можа да сложиш и някоя чепка грозде ако имаш от същото или подобно.
С малко огън и по-скъсена средна фракция ще стане добре.
Можеш да отделяш няколко вида патоки накрая - за да имаш възможност да смесиш малко от тях по вкус, мирис и т.н. със средната фракция.
Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 10:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6860
Местожителство: София
Съгласен с Виктор...само за смесването на патокито накрая към средната фракция съм мааалко скептично настроен въпреки ,че това си е технология при правене на коняк-купажиране с ароматни води...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
А, Илюша - оня учебник на проф.Маринов нали ми е сега настолна книга :megagrin:
Та в него има описани едни колони с непрекъснато действие - и за коняк и за ракии - та там в частта дето се отделят опашните фракции винаги има по няколко крана за връщане на част от съответната фракция обратно в колоната и така се регулира наличието на определен опашен примес.
Като изрично е казал човека че не всички примеси са нежелани, даже напротив.
Вярно че с алембика трудно ще дозираме каквото и да е, но на вкус и мирис ако му хареса - нека пробва.
Разбира се става дума за опашките които са близо до средната - ония накрая с мазните петна няма какво да търсят в ракията.
Интересен казан обаче ...
Всъщност в разширението на лулата каквото се втечни се връща цялото в казана и то най-вероятно се стича по купола и се изпарява веднага. Има го същия описан и сниман в друга тема - е, доста лъскав и скъп , но принципа е същия .
Може да се сложи кранче за регулиране на рефлукса, но трябва да се обърне наклона на лулата да е към серпентината и тръбичката да излиза откъм другия край на разширението.
Ще стане перфектна еднотарелкова колона с ликуид мениджмънт :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима