Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Точно така към джибрите сложих вода и захар, просто не предполагам ,че някой ще сложи изтискани джибри и вода и ще ги вари :shock: Вече късно ли е за лимонтозу, материала ферментира вече четвърти ден?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не е късно, но и няма голям смисъл щом ври :)
Иначе сухи джибри дестилират на пара в специални казани.
У нас наистина ги разреждат с вода и варят, и аз съм го правил някога по село. Нищо не пуска, но когато имаш 1-2 тона джибри ...
После преварка обаче !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
Здравейте,

От доста време чета форума, впечатлен и очарован съм от ядрото съмишленици.

Ще ползвам тази тема, защото така или иначе иде реч за pH.
Та от няколко дни имам pH метър. Преди два дни опитах да измеря киселинността на прясно смляна гроздова мъст и ударих на камък - показа ми 0,8. Нямах време тогава и зарязах замерванията.
Та тази вечер реших да проверя как стоят нещата. Уредът е китайски, ако има значение.
Калибрирах го отново и направих следните замери:
- вода - 7,8
- ракия 4-годишна - 3,8
- патоки - 3,0
- ферментиращо вино на 17 дни - 1,3
- ферментиращо вино на 12 дни - 1,0
- ферментираща мъст на 2 дни - 0,8
- грозде бяло десертно - 0,8
- лимон - 0,4
Как бихте коментирали последните стойности. С 99% сигурност ферментиращите виноматериали нямат нищо общо с оцетна ферментация, за прясното грозде да не говорим.
В момента не разполагам с лакмусова хартия за контролен замер, вероятно утре ще го направя.

Бих се радвал да видя коментарите на Илюша, Фланкер, Наско, Виктор, Аз и всеки пожелал да сподели (без да се обиждат неспоменатите поименно).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 03:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Как го калиброваш?има специални разтвори 4.01 и 7.01 с които трябва да калиброваш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 06:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
Калибровам го с приложения в комплекта прах (не е разтвор, а кристали) 7 pH.
Включване, контакт с пробата, бутон за режим калибриране, уреда разпознава пробата, запомня стойността, изход от режима. Нарочно не го изключих, изплакнах и започнах да меря. Естествено плакнене между замерите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Наско е прав за калибрирането. Реално ти измерваш в киселата зона под рН7 и действително е добре да си намериш калибриращ разтвор за рН4. Тези стойности не са нормални. Другото което може да доведе до сериозна грешка е това, дали рН-метъра има автоматична температурна компенсация. Ако няма, виж в инструкцията му коя е препоръчителната температура на измерване. Предполагам че ще е 20 градуса. Иначе начина ти на работа си изглежда наред. При потапяне може малко да разклатиш уреда или пробата и тогава да отчетеш.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 11:20 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Мъстта ще ти прогори кацата :D

Ей всякакви буферни разтвори: http://www.valerus-bg.com/category/stan ... samples/2/

20 ml pH 4,01 е 3лв. Поръчай и замери пак.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
Благодаря за мненията.
Уредът е с температурна компенсация.
Разбърквам и въобще го държа в разтвора докато отчете крайната стойност.
Ще си доставя буферен разтвор и ще докладвам какви са замерите.
Вчера от обиколени 4 аптеки - в нито една нямаше лакмусова хартия. Обещаха да ми доставят от един хим. завод. Към момента нямам никакви притеснения за развитието на виното, просто исках да снема данни за да си поддържам базата с информация.
Поздрави и успешен ден!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А би ли казал какъв е уреда, от къде, колко струва и т.н. ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 1149581566

Разбрах къде бъркам - прахчетата трябва да се разтворят в 250мл вода.
Затова вероятно пробата с 4 pH ми даваше грешка :datz:

ПС. Цената на уреда не е окончателна, подлежи на предоговаряне с 2-3 долара.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
Докладвам:
Днес си намерих буферен разтвор 4 pH (4 при 20 и 50 целзий, при останалите 4,01 - така пишеше на етикета).
Калибрирах.
Отчетох следните стойности:
- ракия 4-годишна - 5,0
- патоки - вече са преварени
- ферментиращо вино на 17 дни - изпито (беше от приятел)
- ферментиращо вино на 12 дни - 3,2
- ферментираща мъст на 2 дни - 3,2
- грозде бяло десертно - 4,0
- лимон - не ми се занимаваше да го цедя и него
- Рубин Уникато 2006 - 3,6
Напълно съм доволен от направените замери.
Благодаря отново на всички включили се, специално на Наско - напипал проблемното място и на Виктор - индиректно довел до откриване на конкретния пропуск. Admin :respekt: (да се подмажа)

ПС. Ракия с грозде се допълниха перфектно - още една полза от замерите (не откривам топлата вода).
След малко ще пробвам и Уникато-то (признавам че отново съм неподготвен и не съм го охладил достатъчно, виноват).

Наздраве :prost:

ПС2. Хубаво си говорите за среща на форума, ама не е справедливо така - София. Други форуми се съобразяват и с простолюдието от "провинцията" (как я мразя тази дума) и насрочват сбирки и по към средата на Родината.

Живи и здрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Средата на Родината е в местността Узана - Габрово.
Пък ако искате и Трявна е наблизо.
Или ако теглите една линия София-Варна и я пресечете с линията Русе-Пловдив : ще се паднете в Търново :)
Ама у дома повече от 4-5 човека не мога събра, освен в гаража при питиетата :megagrin:
Иначе сърце голямо имам - заповядайте !
И скарата не е малка ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 22:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
krasy7 написа:

ПС2. Хубаво си говорите за среща на форума, ама не е справедливо така - София. Други форуми се съобразяват и с простолюдието от "провинцията" (как я мразя тази дума) и насрочват сбирки и по към средата на Родината.

Живи и здрави!

Абсолютно си прав и за "провинцията " и за София!.!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
ОК, сега са усилни времена - вината ферментират сериозно и имат нужда от наглеждане и грижи, други вече ферментирали материали чакат изваряване/печене (на който както му харесва). После ще застудее, проходите ще бъдат затворени поради лошите метеорологични условия (а вината ще се бистрят) ...
Предлагам напролет да организираме една среща, може и пролетната ваканция на децата, може и на Узана, предната имаше 2 метра сняг, и въобще ако помислим в тази насока шансовете да се случи въобще не са малки.
НЕКА ПРОСТО ДА ИМАМЕ ПОЛОЖИТЕЛНА МИСЪЛ В ГЛАВИТЕ СИ (извинете за острия тон :)

Между другото ако някой си къта в запас Рубин Уникато 2006 - моят съвет е да събира верни другари, да приготвя вкусни мръвки (може и дружината да ги приготви) и да го изпива/т, защото му е крайно време. Вече е в общи линии презряло, усещат се подобни на Малбек тонове. Не е зле, но може да се изтърве. И независимо от специалната селекция коркови тапи (с надписи Уникато и 2006) се усеща вкусът на корка. А бе не знам от тия 28к бутилки останало ли е нещо, но ги довършвайте.

Поздрави :drunk:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 08:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2012, 16:37
Мнения: 3
Здравейте на всички.
Проблема ми е как да се оправи кисела ракия?
Явно материала се е вкиснал преди да бъде сварена ракията.Иначе е с висок градус,но доста кисела.Прочетох че се слага хлебна сода.Ракията е около 15л.
Колко и как да се сложи,и да се превари ли отново?
Благодаря ви.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима