Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
kolev50 написа:
Здравейте на всички.
Проблема ми е как да се оправи кисела ракия?
Явно материала се е вкиснал преди да бъде сварена ракията.Иначе е с висок градус,но доста кисела.Прочетох че се слага хлебна сода.Ракията е около 15л.
Колко и как да се сложи,и да се превари ли отново?
Благодаря ви.

Преварка... най добре с малко качествен материал/вино/ и не забравяй содата преди това, в умерено количество разбира се :wallbash: Успех.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2012, 16:37
Мнения: 3
Благодаря,за бързия отговор.
Няма ли някакви пропорции за содата към ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тая ракия щом сега е кисела, представям си материала какъв е бил.
Ти че ще ч превариш, е ясно. Обаче ...
В нея има вече етилацетат, който се е получил при първата дестилация от оцетната киселина, алкохола и температурата в казана.
Това е много вредно нещо, за съжаление и трудно се отделя. Да не казвам не се отделя.
Има го предимно в първака.
Затова - сложи содата преди преварката в доза такава че да спре да шупти. Предполагам че за това количество ракия - нещо към 20-30 гр. сода ще трябват.
Ако имаш някакъв материал - сложи малко, да даде някакъв аромат.
Може и малко липов цвят и/или мед (ама малко !) - шепа две липов цвят, мед- лъжици няколко.
Разреди с вода до 25%.
Карай го на бавен огън при завирането, да тече едвам едвам. Нека протече на 80-90гр. алкохола. Отдели малко повече първак и бааавно увеличавай загряването, щом падне градусът под 50 - сменяй за патоки.
Изчакай я да преседи един ден, измери я със спиртомера и разреди до 40 или колкото обичаш.
Аерирай, слагай дъбов чипс и след месец пий.

За следвщия път ще знаеш - кисел материал да го гасиш преди варенето, за да не се създава етилацетат.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2012, 16:37
Мнения: 3
Благодаря за подробната информация.
Утре ще пробваме всичко това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2013, 22:17
Мнения: 3
Здравейте на всички винари и производители на ракия.Ще обясня подробно обрах 2 асми и събрах около 1 тон +- 50 кг. материал грозде и бяло и червено.Смлях го с по модерна машинка дето изхвърля чепките и остават само зрънцата (сигурен сам че знаете за каква говоря). Измерих захарността с Рефрактометър беше 20 а с обикновен захаромер 21.Та въпроса ми е трябваше ли да измеря и PHто преди да почне да ври или ферментира както се казва.

Малко сам индианец с по сложните термини защото сам прекалено млад а имам огромно желание да разбера как се прави хубаво вино и ракия.В случая ще правя само ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Измери го, поне от любопитство, иначе другите параметри като за ракия са добре.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 13:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2013, 22:17
Мнения: 3
victoryvt написа:
Измери го, поне от любопитство, иначе другите параметри като за ракия са добре.


еми то мина буйната фаза на ферментация сега е тихата :) :) Въпроса ми беше дали има смисал още в самото начало след като смеля гроздето и го поставя в бидони трябва ли да му се измери PHто или след това се прави това


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 13:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Прави се и преди и след.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
На моето в момента - ден 3-ти след заквасването :
Пеха - 3.1 -3.2 (на гроздето беше долу горе пак толкова, може би с 0.1 нагоре)
Температура в помещението : 20гр.
Температура в бидона след разбъркване : 29гр.
Текущо показание на захарността : 3-4%
Начална захарност : 24%
Фермантация : с плаваща шапка и постоянно обливане, бъркане 3 пъти на денонощие.

Дрождите са : Vitilevure Rouge за плодови червени вина.
Ензим : Депектил Екстраксион
Подавам ДАФ периодично по малко, досега под 10гр. за 150л. материал.

Утре май ще се наложи да източвам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2013, 22:17
Мнения: 3
Продължавам :) .Колко трябва да е PHто преди и колко след.И това след имаш предвид като завърши ферментацията напълно или след като се извари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 12:54 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Здравейте ,бих искал малко помощ относно http://prodavalnik.com/prodavam-elektro ... -i32467565 този PH метър . за да започна да работя с него първо трябва да го калибровам , доколкото съм запознат понеже ще го ползвам в среда с около 3/5 РН трябва да разтворя червеното пакетче в 250 мл вода /дестилирана ли трябва да бъде/ при температура от 10/25 С уреда трябва да отчете 4,0 РН ,ако се налагат корекции се правят чрез винта.
предполагам,че калиброването се прави на два три месеца или зависи от нещо друго ,понеже общо взето ще се използва от септември до декември ,десетина проби ,едно калибровани в началото достатъчно ли ще е .
търся и данни ,какви трябва да са показанията на гроздовия сок преди ферментация ,различен ли е при белите и червените ,в какви граници трябва да е при приключване на ферментацията на виното/бяло и червено/
ами .. :) РН трябва да го разучавам ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 12:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Най-лесната калибровка - купуваш бутилка евтина бира - Болярка, Загорка , Бритос - отливаш малко в чаша, изчакваш да се стопли на 20гр. и мериш - показва точно 4.5 пеха. Завърташ винта докато покаже същото и си готов.
Друго ако не, поне винаги спазват киселинността :)
С тези бири съм пробвал лично, но предполагам и всички други са така.
Иначе прахчето се разтваря в 250мл. дестилирана вода с пеха 7.0

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 04:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Шибаният рн метър пак се е разкалибровал...ще вземе до 7 дни преди да взема разтворте 4.01 и 7.01...та може ли някой с калиброван такъв да измери киселинноста на планинска вода девин,имам такава,поне да си сверя часовника с колко бяга засега.На моя киселинноста на девин е 8.20


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 09:07 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
това с бирата не ти ли вдъхва доверие ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
ika написа:
това с бирата не ти ли вдъхва доверие ...

Не знаеш ли къде съм??...нямам бира,имам само вода


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима