Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 18 Ное 2017, 15:43 Дата и час: 18 Ное 2017, 15:43

Часова зона: Европа/София




 [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Бай Танасе,извинявам се , ако те е засегнала моята" емоция".Ти самият желаеш да има няколко теми ,които да са специализирани ,и в тях да се пише само по проблема за който са създадени.Така няма да се дискутира един и същи проблем на всевъзможни места,и всеки може лесно да се ориентира.Сега по същество
Калибрацията , съхраняването на измервателния електрод, и начина на мерене имат решаващо значение не само за точността на получения резултат, но и за живота на електрода(сондата).Повечето от тези уреди работят със стъклен електрод.Това е една стъклена мембрана , едната страна на която е потопена в това което ще измерваме, а другата в разтвор с определени показатели.За да запази качествата си тя никога не трябва да изсъхва.За тази цел е и съхраняващия разтвор.Общия принцип на мерене е- вадиш електрода от съхраняващия разтвор, изплакваш в дестилирана вода ,калибрираш, изплакваш в дестилирана вода, топиш в това дето ще го мериш, изплакваш в дестилирана вода и пак го поставяш в разтвора са съхранение.Естествено калибрацията не винаги трябва да я правиш, но при отговорни измервания тя е абсолютно задължителна .И последно никакви бири и води не могат да се използват за целта. Калибровъчните разтвори се произвеждат, само от няколко реномирани фирми, защото там стандарта е жесток.И най последно- цената на самият електрод е половината от цената на уредите среден клас.Така че съхранявайте го както е написано в инструкцията на самият уред.Вчера погледнах един който го бях забутал някъде и не съм ползвал от две години, и въпреки че е в съхраняващ разтвор е за изхвърляне.Защото и тези разтвори си имат срок на годност.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 15:47 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 428
така и така май по темата има доста спам и аз да дам моят дан ...та моята китайска машинка за 30 лв ,която я държа в някаква кутийка и едва ли ще я използвам в годината три пъти май няма да ми върши много работа ...,ако правилно съм схванал ,имайки предвид ,че ще стои сух електрода 320 дни в годината


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1541
Местожителство: Wallis and Futuna
ika написа:
така и така май по темата има доста спам и аз да дам моят дан ...та моята китайска машинка за 30 лв ,която я държа в някаква кутийка и едва ли ще я използвам в годината три пъти май няма да ми върши много работа ...,ако правилно съм схванал ,имайки предвид ,че ще стои сух електрода 320 дни в годината

Поместил съм снимка на разтвора...мокриш тампона и проверяваш веднъж в месеца


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2017, 00:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 77
Местожителство: Перник
Имам едно питане относно ph на материал със захарност 1%, а именно ph-то му е 3,27 ( на коректен ph но при температура на материала 15*С ) Той Илия е отговорил по-рано в темата пък и другите ми вина все са над 3,5 , обаче това :( . Въпросът ми е налага ли се добавянето на сода и ако да колко грама за 100л. ? Някой ако има възможност нека да качи и някаква таблица за ph при различна температура, както има качвана за спиртомери и захаромери . Само да добавя, че виното е за дестилация.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2017, 08:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 51
На пакетчето с калибриращ материал има таблица за температурната зависимост от 10гр до 50гр. Отклонението е в стотните за Ph-то при 4.01 и до около две десети за 9.18


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2017, 08:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1386
Местожителство: Дупница
Ако виното не мирише на кисело, това означава че няма оцет! В такъв случай ниското ПЕХА е само от полза по време на дестилацията и добавянето на сода само ще навреди!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2017, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 77
Местожителство: Перник
Много благодаря за отговора. Иначе определено няма и помен от мирис на оцет, а ниското ph аз го отдавам на това, че половината от гроздето не бе никак добре узряло(повдигнах захарноста почти без добавяне на вода). Опасенията ми бяха от това да не се прехвърли високата киселинност в дестилата, но явно са били напразни.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2017, 21:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6562
Местожителство: София
Това не са летливи киселини.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2017, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 77
Местожителство: Перник
Да ясно. А ползата от тях е, че участват в оформянето на аромата. Благодаря!


Върнете се в началото
  
 
 [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима