Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2011, 12:42
Мнения: 7
Здравейте чувал съм от две места че след варене на грозде джибрите ги ползвали още един път че даже и два пъти.Какво мислите.Че таз година ще правя мускатова ракия и предвид цените на гроздето хич немисе хвърля джибрата и търся вариант за втори път.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 10:44 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Преди време един много уважаван от мен съфорумник беше писал, че е възможно винасата след изваряване да се ползва отново - това за мускат. Не съм го пробвал, и не мога да кажа какво ще се случи.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
@АЗ - мисля че той има пред вид джибрата да се ползва за втора и трета ферментация.

Ами цената на захарта ? :)
Между другото - Захира на 1.94лв. в Т-маркет (руска верига в България)

За можене - може !
Колкото сок си източил - толкова сироп вливаш.
Сиропа да е 1:3 захар/вода (дава 25% захарност, обаче като се смеси с недобре отцедената джибра ще падне колкото трябва) + на всеки 10 л. вода по едно пакетче лимонтозу.
Дрожди не му трябват - те са вътре и са повече от необходимото !
Активатор обаче ще трябва, иначе рискуваш да замирише на запъртъци в края.
Купи го от сайта на Фланкер - vinarko.com

По принцип може и трета и четвърта ферментация с все повече активатор, но това са изгъзици. Ракията заприличва на спирт.

Да добавя и малко сметки :
1. От 100кг. грозде със захарност 24% и добив на сок около 60л. ще получим теоретично 14.4кг захар за ракия - ако гроздето е било на цена 80 ст. - 1 кг. такава захар излиза 80/14.4=5.55лв.
2. Заместването на 60 л. сок със захарен сироп 25% ще ни струва колкото 15кг. захар на средно 2лв. - 30 лв. /т.е. под половината на цената на гроздето/ (активатор за 4лв. също ще трябва)

Ако гроздето е над 24% и е под 60ст. , а захарта е над 2.5 лв. операцията се обезмисля. И да не забравяме че втората ракия ще е с далеч по-слаб аромат от първата.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Цитат:
Дрожди не му трябват - те са вътре и са повече от необходимото !


Че те не са ли починали скоропостижно по време на първото варене?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 14:43 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Предполага се , че не са варени джибрите, а само течност.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Е аз казах - оттакаш 60 л. виномтериал от 100 кг. грозде и вариш него. После на неговото място (на сока) вкарваш захарен сироп 25%. Дрождите са се утаили там в джибрата и след като влезе новата захар и кислород - се развилняват и започва нова ферментация.

Да се ползва самата винаса (обезалкохоления остатък в казана) вместо вода дали е удачно не се наемам да твърдя. Хубавото на винасата е че е достатъчно кисела и няма нужда от подкиселяване. По-скоро да се ползва 1/3 до 1/2 от нея вместо вода. Така се прави в Тенеси с бърбъна (sour mash) , но там е друга работа - имаме последващо озхаряване и киселинността играе важна роля задействието на ензимите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2011, 12:42
Мнения: 7
При източване и варене само на виното е ясно че става. Въпросът ми беше дали след варене и на всичко може да се добави захар и вода в джибрите и да тръгне ферментация.Днеска взех хамбурски мискет по 1,30 лева и мие жал даги хвърля джибрите след варене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
След варене "на всичко" ще имаш варени джибри. Ако ги насипеш със захар (няма да имат нужда от подкиселяване) и засееш с нови дрожди и активатор не знам какво ще стане. Най-вероятно ферментация ще има, но на вкус какво ще излезе ... Не знам.
А защо се натискаш да ги вариш нацяло и после да се чудиш какво да ги правиш ?
Мислиш ли че ако източиш само сока и свариш него, а после си пуснеш една втора ферментация и след нея като си фен на варенето на джибрите да ги свариш нацяло ще загубиш нещо ?
Каквото е останало от първата ферментация в джибрите, след втората ще си го вземеш пак.
Разлика няма.
А и е сигурно че ще стане добре и то без нови дрожди.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:D E много искам да видя човека който е сварил джибрите в казана , как ги вади , че и си ги носи в къщи ! :google:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2011, 12:42
Мнения: 7
victoryvt написа:
След варене "на всичко" ще имаш варени джибри. Ако ги насипеш със захар (няма да имат нужда от подкиселяване) и засееш с нови дрожди и активатор не знам какво ще стане. Най-вероятно ферментация ще има, но на вкус какво ще излезе ... Не знам.
А защо се натискаш да ги вариш нацяло и после да се чудиш какво да ги правиш ?
Мислиш ли че ако източиш само сока и свариш него, а после си пуснеш една втора ферментация и след нея като си фен на варенето на джибрите да ги свариш нацяло ще загубиш нещо ?
Каквото е останало от първата ферментация в джибрите, след втората ще си го вземеш пак.
Разлика няма.
А и е сигурно че ще стане добре и то без нови дрожди.

Идеята ми е да сваря всичко и после зареждам сварените джибри за втори път и ако се получи горе долу някаква ракия ще пробвам да я умешам с първата ракия или я оставям за догодина като взема пак такова грозде и госварявам с тази ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2012, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 90
Местожителство: София
Може. Слагаш захарта директно във топлото джибре 20 на 100 и доливаш вода. Правил съм така няколко пъти на тъста, ракията не е супер но не е и лоша.
Тук в тази тема е споменато: http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=55&p=781#p781


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 13:48 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
rendiu написа:
Здравейте чувал съм от две места че след варене на грозде джибрите ги ползвали още един път че даже и два пъти.Какво мислите.Че таз година ще правя мускатова ракия и предвид цените на гроздето хич немисе хвърля джибрата и търся вариант за втори път.

Свари ли мускатовата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2011, 12:42
Мнения: 7
вчера сварих два от бидоните но ми се струва че ми пуска много малко. От първият бидон ми пусна 13,5л като я спрях на 45 градуса а от вторият в които сложих 8л паток пусна 19л.Бидоните са по 100л материал, захаромера показа 0%.Другите бидони ги оставям за след 1 или 2 седмици.Нормално ли е?Захарноста беше някъде около 21-24% но несъм сигурен точно колко и зажар не съм му слагал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2012, 09:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Според мен е нормално това което си изкарал, 13л./100 е добър резултат.
При мен от 80л. казан средно пуска около 10-11л. като я спирам на около 43 градуса :)

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2012, 09:34 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
От 200 кг муската отонел , без влагане на захар сварих на два пъти /100л казан/ 34 литра 57 градусова. Около 2 литра първак изхвърлих , и я спирах на 40 градуса. Гроздето бе със захарност 24 %.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима