Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2011, 09:12 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2008, 14:02
Мнения: 21
ДА.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Дойде време и аз да питам за ракията от грозде.Прочетох темата внимателно и реших все пак да питам защото ми е за първи път.Във вилата имам реколта от някакво грозде което е скапан сорт но е сладко и в събота мисля да го бера.Не искам да правя вино ,а целта ми е всичко да отиде за ракия.Кой е най лесния начин като за първи път,за да не объркам нещо.Да източвам ли сока, при положение че вино не ми трябва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Накратко. Гроздобер, почистване от загнило (ако има), смилане с отделяне на чепки (машинно или ръчно), поставяне в съд за ферментация (около 1/3 до 1/4 да остане свободен обем), градиране, сулфитиране, посяване с дрожди, ферментация с потопена шапка, ако няма да си всеки ден там или с открита, ако можеш всеки ден да бъркаш или претакаш. Общо взето, технология за червено вино, но без отточване от джибрите независимо какво е гроздето. Това е. Чети как се прави вино и няма да сбъркаш.
Има теория, че когато е за ракия, не се сулфитира и не се използват култивирани дрожди. Аз съм привърженик на обратната - направи добро вино и няма как от него да не стане и добра ракия. При гроздето може да не потрябва и захар, но ако е от асма може да е примерно 18% захарност, независимо, че го усещаш сладко. Спокойно можеш да го подсилиш примерно до 22. Ще ферментира и без да го подсилваш, но ще е по-малък рандемана и ще е по-склонно към вкисване, пази хигиена и гледай да не го кацат винарки.
При изваряването - всичко в казана - джибрата дава аромати, само семките да се махнат, обикновено падат долу. Ако казанът е склонен към загаряне да се пресова джибрата и да се вари само сок. По желание подправки - кориандър, кадънска кълка, мастик. Ако правиш преварка, предварително задели 5-10% от най-чистия сок (вино) и го добави в казана при преварката за повече аромат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
doviciozo написа:
Дойде време и аз да питам за ракията от грозде.Прочетох темата внимателно и реших все пак да питам защото ми е за първи път.Във вилата имам реколта от някакво грозде което е скапан сорт но е сладко и в събота мисля да го бера.Не искам да правя вино ,а целта ми е всичко да отиде за ракия.Кой е най лесния начин като за първи път,за да не объркам нещо.Да източвам ли сока, при положение че вино не ми трябва.

Най лесен начин :D няма лесно, трябва да ти е трудно и гадно за да се научиш... :D
Щом е за ракия; Аз току що направих тази операция.
Смачках гроздето с дрелката, като извадих чепките колкото можах,
веднага го сулфитирах със серниста кисилина/виш темата за сълфитиране/
Измерих захарността/ беше 23% което е перфектно за ракия/.
Утре ще добавя на всеки бидон/120л/ по 10 кила захар разтворена в 40л вода
Ще заквася дрожди и ще ги сложа по равно в бидоните.Ще чакам да свърши ферментацията и дай боже че варя само сока/виното/.
За мен варенето на ракия заедно с чепките и люспите е расипия на хубавата работа,
Ракията варена с чепките и люспите има един натрапчив вкус и не ми харесва....
Успех...
Пс в бидон от 120л слагам 60кила грозде 10кила захар и 40л вода ако захарноста на гроздето е добра разбирасе, ако не е ще преценяваш на място колко захар още да добавиш, примерно 1 кило захар на 100 литра мъст дига захарноста с 1% :D .

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
MONI BARONA написа:
...За мен варенето на ракия заедно с чепките и люспите е расипия на хубавата работа..

Чепките, да кажем че са предварително отделени. Честно казано, и аз имам известни колебания за джибрата. Досега със стария ми казан винаги съм пресовал джибрите, да не бера ядове със загаряне. Ама много стари майстори твърдят, че като хвърляме джибрите губим аромати. Може ли още няколко мнения от колеги?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Много шекер, бре Мони! :? Това не е рецепта за благородници, а за плебеи. После чепките и люспите били виновни. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 08:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
kostakurta написа:
Много шекер, бре Мони! :? Това не е рецепта за благородници, а за плебеи. После чепките и люспите били виновни. :megagrin:

За вино наистина е много, но аз правя ракия, плюс това слагам дрожди, спазвам хигиена, варя на колона по съвременна технология научена от този форум. http://www.youtube.com/watch?v=oXAkRL9y8zc

Вие като източите виното от джибрите после колко захар слагате за да направите
ракия а ????

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Цитат:
10кила захар и 40л вода
= 20% захарност
Т.е. вливането на подобен сироп при грозде с поне 20% захарност не води до промяна на общата захарност, а само увеличава количеството алкохол.
Тъй че той и двойно и тройно да го слага - все тая - захарността си стои 20%, просто ракията после ще е по-спиртосана.

Друг е въпросът дали има икономическа обосновка ако захарта е 2.40, а гроздето е 60ст.
10 по 2.40 = 24лв
50 кила грозде по 60 ст. са 30лв.
е, вярно че няма да дадат 50л. сок, ама все е там някъде.

Има смисъл само при цена на захарта около 1.60 и цена на гроздето около лев.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 12:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
victoryvt написа:
...Има смисъл само при цена на захарта около 1.60 и цена на гроздето около лев.

При бяло грозде и захар на промоция баш такива са цените тая година.
Костакурта,

Криза караме сега, затуй!
Инак, знаем ние туй-онуй.
Ефективност - качество/цена се гони!
Ти къде го търсиш Бат ти Мони?! :megagrin: :lol: :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
От 60кила грозде ако излезнат 40кила сок викай ура, всичко друго е чепки семки и луспи.Аз съм си направил сметката :D При добра ферментация, дестилация и отлежаване в бъчва проблемите с ''натрапчивия спирт'' изчезват.
Виж друга работа ще е с 'КАЙЛЪШКИЯ МИСКЕТ',захарността му е 24-25%.
Там всичко ще ферментира без захар, ракията се слага в бъчва и се крие в мазата :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Може ли да ми препоръчате хубава книга,която да си купя и да ми е верен приятел.Интересува ме за ракия,понеже не пия вино че откачам от него и правя глупости.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 18:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
:buch: няма лошо http://www.book.store.bg/search?p=s&src ... 8%FF&sin=1
:? Гледам, че Симеон Дочев и той написал книга за ракия. Ако и ракиите му са колкото казаните...
Имам предвид първата книжка. Цитат от корицата "Чрез наученото от тази книга ще станете най-добрите майстори и познавачи на домашното производство на ракии".
Цитати от произволни страници:
"...използването на ламарина, железа и тенекия трябва да става внимателно и предпазливо".
"Серпентината като филологическо понятие има няколко значения..."
"Онези читатели, които са запознати с технологията - рязане, пробиване, лепене и др. дейности с метали - може да не четат този раздел от книгата. Както решат."
Иначе, който не е запознат, може да научи какво е каца, бидон или кофа. Срещу 6 лв. :fies:
п.п. Някой ще каже, защо въобще ни занимаваш с подобни тъпотии. Ами направи ми впечатление, че "книгата" е с рейтинг 7,60 по 10-бална с-ма. :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 23:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Тази книга не я купувайте...най-добре някой учебник по технология на високо алкохолните напитки си намерете и четете.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Материалът от Тамянката след някой ден ще е готов за казан. Още къркори лекичко, но почти не сладни. Плътността е вече под 1.000. Реших да освободя капака за шапката, да изплува джибрата и да видя каква е хавата.
Прикачени файлове:
005.JPG

Джибрата е изключително свежа, с много приятен аромат. По-горе питах, ама никой нищо :mocken: Та, дали да я слагам в казана за повечко рандеман, за повечко аромат. Или да не дърпам дявола за опашката, да я отпресовам, та да не вземе да загори, че :wallbash:
Вторият съд няма да го пипам засега
Прикачени файлове:
006.JPG

да стои с потопена шапка, докато се чудя. Та, на казана с джибрата или без? Моля за мнения.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Бай Танасе, вари само сока и ще видиш каква блага ракия ще стане.
Тези семки,люспи и не дай си боже чепки, само развалят вкуса на ракията.
Аз така на времето да не губя рандемана, :datz: варях всичко,докато не опитах
ракията на един приятел с които взехме едно и също грозде.Но той прецежда и вари само сока.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod, vkpetrov и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима